Mijn printers zijn niet zichtbaar bij het afdrukken van een rapport of document. Hoe kan dit?

Doorloop onderstaande oorzaken en oplossingen om je printers in Profit zichtbaar te krijgen.

Let op:

Start nadat je de instellingen op je computer of printer gewijzigd een nieuwe Profit-sessie. Dat doe je door geforceerd uit te loggen (met CTRL + F1 of via het Citrix Connection Center) en Profit weer te starten.

Standaardprinter opnieuw instellen

  1. Ga op je computer naar Configuratiescherm.
  2. Kies voor Apparaten en printers weergeven.
  3. Stel je voorkeur printer in als standaardprinter. Klik hiervoor met je rechtermuisknop op de printer en klik op Als standaardprinter instellen.
  4. Staat deze printer al correct ingesteld? Stel dan een andere printer in als voorkeur printer en stel vervolgens de juiste printer weer in.
  5. Sluit Profit hierna geforceerd af via de toetsencombinatie CTRL + F1 en kies voor Afmelden of Sign out.

Verbinding verbroken

Mogelijk is de connectie met je printer onderbroken geweest. Start een nieuwe Profit-sessie (zie de uitleg bovenaan deze pagina).

Check je printer

Zijn je andere printers wel zichtbaar? Controleer dan of je printer wel aangesloten is, aan staat en op je computer geïnstalleerd is. Herstart je printer. Test eventueel of je vanaf je eigen computer wel iets kan printen op die printer. Werkt dat weer, start dan een helemaal nieuwe Profit-sessie (uitleg staat bovenaan deze pagina) en probeer het nog eens.

Je gebruikt de webversie van Profit

Als al je eigen printers niet zichtbaar zijn binnen Profit, kan dit komen doordat je in de webversie van Profit werkt. Profit draait dan in de browser. Hierbij is het niet mogelijk om rechtstreeks te printen. Is dit het geval, neem dan onderstaande opties door.

Optie 1: Switch naar Citrix Workspace

Als je wilt switchen naar Citrix Workspace verwijder je eerst de voorkeursinstelling. Om de voorkeursinstelling te verwijderen, log je in op de AFAS Online Portal.

  1. Open de AFAS Online portal.
  2. Klik op Instellingen / Voorkeuren.
  3. Klik op Verwijder voorkeursinstelling voor Citrix Receiver.

  4. Open je Profit nu opnieuw, dan kun je kiezen om Profit met Citrix Workspace te openen.

Optie 2: Printen via Citrix PDF printer

Kan je niet switchen naar Citrix Workspace? Via een omweg kan je ook vanuit de webversie printen. Kies daarvoor bij het printen voor de Citrix PDF Printer. Hiermee sla je de printopdracht op als PDF-bestand en opent het PDF-bestand in je browser. Dit PDF-bestand kan je afdrukken op je eigen printer.

Controleer de instellingen in Citrix Workspace

  1. Ga naar het Connection Center. Open hiervoor de verborgen pictogrammen via het dakje in je taakbalk en klik met je rechtermuisknop op Citrix Workspace / Connection Center.
  2. Klik op Preferences (zie afbeelding).


  3. Ga naar het tabblad Connections en controleer de instelling onder Digital cameras and scanners staat ingesteld op Connect automatically.

Werk je vanuit een cloud-werkplek, Citrix-systeem of terminal server?

Schakel de instelling 'NativeDriveMapping' in. Vooral als je binnen Profit ook schijfletters mist, moet je deze instelling meestal nog aanzetten. Deze instelling zorgt ervoor dat je binnen een Citrix-server bij je schijven en printers kan. Zet daarom zo nodig na het aanzetten van de NativeDriveMapping toegang tot specifieke schijven uit met de ClientDrive DisableDrives instelling. Meer hierover lees je in het artikel Ik zie mijn bestanden/ C-schijf/ printers niet. Hoe kan dit?

Citrix EMF Viewer

Controleer of de Citrix EMF Viewer aanwezig is in C:\Program Files (x86)\Citrix\ICA Client\CPviewer.exe en dat deze niet wordt geblokkeerd door bijvoorbeeld RES / Ivanti Workspace Manager.

Printerdrivers

Controleer je printerdrivers.

Oude printer-drivers opschonen

Het kan helpen om oudere of overbodige printerdrivers op te schonen en daarna de nog relevante printerdrivers opnieuw te installeren.

Nieuwe driver

Ga naar de site van de fabrikant van de printer en download een nieuwe driver. Zijn daar meerdere opties? Bekijk dan dit Help-artikel.

Herstart je sessie

Log je Profit-sessie helemaal uit (de uitleg staat bovenaan dit artikel), herstart je computer en start Profit weer.

Andere versie van de Citrix Workspace

Probeer een andere versie van de Citrix Workspace. Ga voor meer informatie naar het artikel Welke versie van Citrix Workspace heb ik nodig?

Opnieuw installeren Citrix Workspace

Soms raakt een bestand beschadigd of kan het gebeuren dat een bestand bij het opnieuw installeren niet goed wordt vervangen door Windows.

Citrix heeft hiervoor een 'forceinstall' optie, daarbij worden bestanden van oude Citrix-installaties opgeschoond.

Je hebt twee manieren om /forceinstall toe te passen: