De knop Vastleggen is grijs/ontbreekt in Outlook, Excel of Word. Hoe krijg ik deze zichtbaar (PCC)?

Als de knop Vastleggen ontbreekt, kan dit meerdere oorzaken hebben. Als deze knop niet wordt getoond of grijs is, controleer dan eerst of je toegang hebt tot InSite. Als je niet kunt inloggen op InSite is deze knop niet beschikbaar.

Let op:

Het PCC voegt de categorie 'Vastgelegd in Profit' toe, maar koppelt er standaard geen kleur aan. Dit is namelijk afhankelijk van de nog beschikbare kleuren in Outlook zelf.

Inhoud

Het PCC is niet goed verbonden met de gekoppelde omgeving

Download en installeer de PCC instellingen opnieuw. Hiermee koppel je het PCC aan een bepaalde omgeving. Je kan de instellingen downloaden en installeren via Profit of via InSite. Meer informatie hierover lees je in het artikel Omgeving aan Profit Communication Center koppelen.

Het PCC is niet up-to-date

Je kunt zelf controleren of er een nieuwe versie is door met je rechtermuisknop op het pictogram van het PCC te klikken en te kiezen voor Controleren op updates. Open vervolgens het PCC en klik op Bijwerken als er een nieuwe versie gevonden is. Meer informatie hierover lees je in het artikel PCC bijwerken naar de laatste versie.

De invoegtoepassingen in Office zijn niet geladen

1. Controleer of de invoegtoepassing Profit Communication Center is geactiveerd in Office.

Let op:

Hiervoor is het noodzakelijk dat je PCC up-to-date is. Werk je nog met een oudere versie, dan kan het zijn dat de invoegtoepassingen niet beschikbaar zijn.

1. Ga in Excel naar Opties / Invoegtoepassingen en in Outlook naar Bestand / Opties / Tabblad: Invoegtoepassingen.
  2. Selecteer bij Beheren: COM-invoegtoepassingen en klik op Start.
  3. Vink hier de invoegtoepassingen Profit Communication Center aan (zie afbeelding).
    1. Is deze optie al aangevinkt? Vink de optie uit. Klik op OK en vink de invoegtoepassing weer opnieuw aan.

Geen succes?

1. Open de Opties opnieuw.
  2. Selecteer bij Beheren: Uitgeschakelde items en klik op Start.
  3. Vink het Profit Communication Center aan en klik op Inschakelen.

Optie voor beveiligde weergave ingeschakeld in Excel

Controleer in Excel via: Opties / Vertrouwenscentrum / Instellingen voor Vertrouwenscentrum / Tabblad: Beveiligde weergave of de bovenste twee velden zijn uitgevinkt. Meer informatie hierover lees je in het artikel: Beveiligingsinstellingen in Microsoft Excel vastleggen voor analyses.

InSite als Hoofdsite instellen

Is de knop Vastleggen grijs? Controleer in de eigenschappen van de omgeving op het tabblad Algemeen of er een Hoofdsite is vastgelegd. Koppel je geen Hoofdsite dan weet het Profit Communication Center niet met welke InSite er gecommuniceerd moet worden. Meer informatie hierover lees je in het artikel InSite Hoofdsite instellen.

Controleer of het PCC niet op een Office denylist staat

Als er in het verleden een probleem is opgetreden met de Profit Communication Center, kan deze op een Microsoft Office denylist terechtkomen.

Profit Communication Center van Office denylist halen:

Los dit op door de volgende registersleutels te verwijderen. Vervang de aanduiding <version> door het juiste versienummer.

Office 2010

• HKCU\Software\Microsoft\Office\<version>\Outlook\Resiliency\DisabledItems
  • HKCU\Software\Microsoft\Office\<version>\Word\Resiliency\DisabledItems
  • HKCU\Software\Microsoft\Office\<version>\Excel\Resiliency\DisabledItems

Office 2013

• HKCU\Software\Microsoft\Office\<version>\Outlook\Resiliency\DisabledItems
  • HKCU\Software\Microsoft\Office\<version>\Word\Resiliency\DisabledItems
  • HKCU\Software\Microsoft\Office\<version>\Excel\Resiliency\DisabledItems

Zie ook:

http://www.adamfowlerit.com/2012/06/01/disabled-add-ins-in-microsoft-office/

Registersleutels PCC

Zijn de invoegtoepassingen na bovenstaande nog niet actief? Download de PCC Registersleutels. Dit bestand bevat een aantal register-instellingen waarmee Office het laadgedrag van de invoegtoepassingen beïnvloedt.

Controleer voordat je de PCC Registersleutels uitvoert, of je Windows 32-bits of Windows 64-bits is en of je Office 32-bits of 64-bits is. Je controleert dit als volgt:

1. Windows: Ga naar je Windows-instellingen / Systeem / Info. Bij Type systeem zie je welke bit-versie je voor Windows gebruikt.
  2. Microsoft Office: Ga naar Bestand / Account / Info over Excel. De eerste regel geeft aan welke bit-versie je voor Microsoft Office gebruikt.

Let op:

Het gebruik van de registersleutels en andere wijzigingen in het register zijn op eigen risico en kan je het beste door je systeembeheerder laten uitvoeren. AFAS biedt geen ondersteuning op de inhoud van deze bestanden.

Als na het uitvoeren van de PCC Registersleutels de invoegtoepassingen nog niet zichtbaar zijn, installeer het PCC dan helemaal opnieuw. Meer informatie hierover lees je in het artikel Profit Communication Center (PCC) installeren en koppelen aan omgeving.

Visual Studio 2010 Tools for Office Runtime herinstalleren

Het Profit Communication Center is afhankelijk van (onderdelen van of instellingen in) Office, Windows, .NET Framework en Visual Studio 2010 Tools for Office Runtime. Installatieproblemen of corrupte bestanden kunnen de werking van het PCC dwarszitten. Dit valt onder de verantwoordelijkheid van je eigen systeembeheer.

Deïnstalleer Visual Studio 2010 en het PCC en installeer beide vervolgens opnieuw. Doorloop hiervoor de volgende stappen:

1. Deïnstalleren het PCC en Visual Studio 2010 for Office en herstart daarna je computer.
  2. Verwijder de map: %programfiles(x86)%\\AFAS Software\Profit Communication Center\
  3. Installeer Office, VSTO en het PCC opnieuw. Raadpleeg hiervoor het artikel Visual Studio 2010 Tools for Office Runtime installeren.

Lost bovenstaande het probleem niet op? Dan kan het probleem zitten in .NET Framework, Office en Windows.Voer een herinstallatie uit voor .NET en Office. Voer voor Windows een SFC /Scannow uit en zorg dat je bij bent met alle Windows Updates. Indien nodig doorloop je bovenstaande 3 stappen opnieuw.

Herinstallatie Windows, Office en .NET Framework

1. Zorg dat je computer bij is met Windows Updates.
  2. Laat de Windows systeembestanden controleren op beschadigingen met SFC /Scannow.
  3. Installeer minimaal versie 4.8 van .NET Framework. Als die al aanwezig was, herstel de .NET Framework installatie.
  4. Voer een Office herstel-installatie uit voor elk Office-programma waarbij het probleem speelt.
  5. Herinstalleer Visual Studio 2010 Tools for Office.
  6. Deinstalleer het Profit Communication Center.
  7. Herstart de computer.
  8. Installeer het Profit Communication Center opnieuw.

Lossen bovenstaande stappen het probleem ook niet op? Dan ligt de oorzaak meestal bij een conflicterende invoegtoepassing van een andere partij, het Windows-gebruikersprofiel of is er een nieuwe Office- of Windows-installatie nodig. Na een nieuwe Office-installatie raden we aan ook 'Visual Studio 2010 Tools for Office Runtime' en het Profit Communication Center opnieuw te installeren.

FIPS implementatie

FIPS (cryptografisch algoritme) implementatie kan ervoor zorgen dat de 'Opslaan' knop in Excel / Word bij het bewerken van analyses/documenten niet beschikbaar komt.

Afbeelding 1: instelling in Endpoint Manager (Microsoft Intune / Autopil ot)

Afbeelding 2: Register. De waarde achter 'Enabled' wordt op nul (0) gezet via de local security settings (afbeelding 3). De waarde achter 'MDMEnabled' via de instelling in Endpoint Manager / Microsoft Intune. Als één van de twee op actief staat is FIPS toegestaan en werkt het niet.

Voor meer informatie over dit onderwerp, zie: https://github.com/MicrosoftDocs/windows-itpro-docs/issues/5994