Arbeidsverhouding, dienstverband en contracten raadplegen

Als je de activering Meerdere dienstverbanden aan hebt staan is bij wijzigingen veel meer mogelijk dan wanneer je de activering niet aan hebt staan. Zie hieronder voor de verschillende situaties.

'Tussentijds' versus 'grens tijdvak'

Als de activering Meerdere dienstverbanden aan staat kun je wijzigingen tussentijds (halverwege de maand bij een maandverloning) laten ingaan. Zonder de activering Meerdere dienstverbanden kan dit niet. Dan moet je wijzigingen, zoals indiensttreden of uitdienst op de grens van een tijdvak laten ingaan. Dus de eerste van de maand of de laatste van de maand bij een maandverloning.

Dit verschil bij wijzigingen geldt o.a. ook bij:

  • Wijzigen van de aard van de arbeidsverhouding/soort medewerker (bijvoorbeeld flex naar vast, stagiair naar vast, vast naar oproep, etc.).
  • Wisselen van werkgever
  • Wisselen van cao binnen een werkgever

'Aansluitend dienstverband' versus 'Uitdienst-Indienst'

Daarnaast kun je bij de activering Meerdere dienstverbanden bepaalde wijzigingen ook aansluitend laten ingaan. Dit geldt met name voor het toevoegen van een nieuw dienstverband. Dit is een mogelijkheid die dus niet over gelijktijdige dienstverbanden gaat maar over aansluitende. Door hiervan gebruik te maken als je toch de activering al hebt aanstaan, bespaar je je in bepaalde situaties veel werk.Je hoeft hierdoor de medewerker niet meer uit dienst en daarna opnieuw in dienst te nemen.

Verschil in werkwijze

Voordeel van de genoemde wijzigingen bij de activering Meerdere dienstverbanden is, dat je geen nieuwe medewerkercode hoeft aan te maken als er halverwege de maand gewisseld wordt.

Als de activering niet aanstaat, moet dit meestal wel. Raadpleeg de werkwijzen: