Rekenregel 10.002: SV dagen

Deze rekenregel bepaalt het aantal SV dagen in een periode. De volgende looncomponent gebruikt de rekenregel:

  • SV Dagen (100.000.118)

    Let op:

    Iedere looncomponent heeft een toelichting waarin de werking van de looncomponent staat uitgelegd. Raadpleeg deze altijd op het tabblad Toelichting in de eigenschappen van de looncomponent in de cao. Als je niet over de looncomponent beschikt, activeer je deze eerst.

Inhoud

Parameters

De volgende parameters zijn beschikbaar:

  1. Loon dagen
  2. Correctie dagen
  3. Maximeren op werkdagen
  4. Aftoppen
  5. Activeren in CAO
  6. Niet maximeren
Berekening

De volgende stappen worden verwerkt in de berekening:

  1. De rekenregel bepaalt hoeveel SV-dagen er maximaal in de betreffende periode zitten. Dit is gelijk aan het aantal Werkdagen (maandag t/m vrijdag) in de betreffende periode (rekeninghoudend met in- of uitdiensttreding).

    Als de parameter Maximeren op werkdagen de waarde Nee heeft, rekent de rekenregel met maximaal 5 SV-dagen per week, zonder rekening te houden met het aantal werkdagen.

    Voorbeeld: 

    Een medewerker met een rooster ma, di, do, vr, za krijgt in januari 22 SV-dagen als je de parameter Maximeren op werkdagen op Ja zet, dit is namelijk het aantal maandagen - vrijdagen in januari. Als je deze parameter op Nee zet, krijgt deze medewerker in deze periode 23 SV-dagen.

    Als de parameter Aftoppen op Ja staat, maximeert de rekenregel het cumulatieve aantal SV-dagen op het aantal werkbare dagen per jaar. Als je de parameter op Nee zet, maximeert de rekenregel niet op jaarbasis en ligt het aantal SV-dagen dus hoger(zeevaart, ambtenaar).

  2. Als je het veld 5 SV Dagen in het rooster van de medewerker aanvinkt, is het resultaat gelijk aan:
    (Resultaat stap 1 -/- Aantal gewerkte dagen volgens rooster (rekening met in- uitdiensttreding) + Loon dagen.
  3. Het aantal loondagen of het resultaat van stap 2 rond de rekenregel naar boven af op gehele dagen.
  4. Het resultaat van de rekenregels is maximaal het aantal van stap 1.

Aantal SV-dagen

Het aantal SV-dagen is het aantal Loondagen, gemaximeerd op het aantal maandagen - vrijdagen in de periode, tenzij de parameter Maximeren op werkdagen op Nee staat. In dat geval wordt het aantal SV-dagen gemaximeerd op 5 dagen per week, ongeacht de weekdag waarop wordt gewerkt, tenzij de parameter Niet maximeren op Ja staat. Dan worden de SV-dagen helemaal niet meer gemaximeerd. Bovendien is het cumulatief aantal SV-dagen gemaximeerd op het aantal maandagen - vrijdagen in het jaar tenzij de parameter Aftoppen op Nee staat. In dat geval wordt het cumulatief aantal SV Dagen niet gemaximeerd.

Voorbeeld: 

De medewerker is uit dienst per 03-09-2023.

De periode begint op 10-08-2023. Vanaf deze datum tot 03-09-2023 zijn 17 werkdagen beschikbaar. De looncomponent maximeer je niet en top je niet af. Als je 2x 9 dagen boekt (18 SV-dagen) berekent Profit 18 Loondagen en 17 SV-dagen.

Als je de parameter Niet maximeren op Ja zet, berekent Profit 18 SV-dagen.

Zie ook