Kostenanalyse
De analyse Kostenanalyse geeft inzicht in de periodieke loonkosten, waarbij je zelf het detailniveau bepaalt. Profit toont de periodieke loonkosten van een geselecteerde periode per grootboekrekening, zoals gedefinieerd bij de inrichting van de journaalstructuur.
Je kunt standaard kiezen voor de volgende detailniveaus:
- Per Werkgever
- Per Werkgever - Organisatorische eenheid
- Per Medewerker
- Per Medewerker - Organisatorische eenheid
- Per Organisatorische eenheid
Let op:
Als je werkt met verbijzonderingen (Kostenplaats en Kostendrager), dan heb je extra keuzemogelijkheden. Je hebt dan namelijk tevens de hierboven genoemde niveaus op basis van kostenplaats en kostendrager.
Je hebt dus niet alleen inzicht in de loonkosten per werkgever of per medewerker, maar je kunt bijvoorbeeld ook snel achterhalen wat de loonkosten zijn voor een afdeling, divisie of business unit (afhankelijk van de inrichting van de organisatorische eenheden).
Als je vervangingsregels op grootboekrekeningnummers hebt ingericht, zal Profit deze ook hier toepassen.
Je kunt de kosten analyseren voor elke verwerkte periode, dit kan dus een geaccordeerde periode of een voorlopig verwerkte periode zijn. De perioden die je kunt selecteren worden opgehaald vanuit het salarisverwerkingsplan van de werkgever, dit betekent dat per werkgever de perioden kunnen verschillen.
Kostenanalyse raadplegen:
- Ga naar:
- HRM / Payroll / Salarisverwerkingscockpit.
- Startmenu / HRM / Payroll / Overzicht / Kostenanalyse.
- Selecteer de perioderegel.
- Klik op de actie: Output.
- Open het overzicht: Kostenanalyse.
- Open de weergave:.
De volgorde van de getoonde keuzen is afhankelijk van het veld Journaalposten volgens op het tabblad Journalisering in de eigenschappen van de werkgever.
- In de kostenanalyse heb je de beschikking over een 'drilldown'-functie. Dat wil zeggen dat je kunt inzoomen op de getoonde regels, zodat de details van een regel zichtbaar worden. Op deze manier krijg je inzicht in hoe de kosten opgebouwd zijn volgens de journaalstructuur. Je hebt inzicht tot en met het niveau van de looncomponent.
Voorbeeld:
Als je dubbelklikt op een regel met de grootboekrekening 4000 - Bruto loon, dan toont Profit een scherm met daarin de opbouw van het bedrag Bruto loon. Je ziet per medewerker en per looncomponent de bedragen die de journaalpost van de grootboekrekening 4000 - Bruto loon tot gevolg hebben.
Verklaring op bedragen op kostenanalyse
Als je vragen hebt over de journaalpost/kostenanalyse waarbij gebruik wordt gemaakt van de weergave Rekening-tegenrekening (dit is de gekozen instelling voor Journaalpostindeling op het tabblad Journalisering in de eigenschappen van de werkgever) dan adviseren wij om dit aan te passen naar de journaalpostindeling Rekening.
De reden is dat de weergave Rekening-tegenrekening wordt samengesteld aan de hand van de werkelijke journaalposten die altijd bestaan uit 2 regels (één regel voor het debet bedrag, en één regel voor het credit bedrag). Bij dit samenstellen is niet te garanderen dat die weergave altijd aansluit bij de werkelijke 'Rekening' output/weergave.
Zie ook
Rapport of analyse aansluiten op Kostenanalyse
Je kunt rapporten en analyses maken die aansluiten op de analyse Kostenanalyse. Met 'aansluiten' wordt in dit verband bedoeld, dat dezelfde gegevens worden gebruikt voor zowel de Kostenanalyse als het rapport of de analyse. In dit onderwerp wordt alleen toegelicht, hoe je de juiste periode kiest in de gegevensverzameling.
Let op:
Voor de Journaalpostanalyse volg je een andere methode.
Voor deze rapporten en analyses kun je de volgende gegevensverzamelingen gebruiken:
- Berekende looncomponenten
- Medewerker/berekende looncomponenten
- Medewerker journaalpost
Rapporten en analyses aansluiten op de kostenanalyse:
- Selecteer Periode.
- Voeg dit veld toe aan de gegevensverzameling door deze naar de rechterkant te slepen.
Bij het opvragen van het rapport kun je filteren op de gewenste periode, anders krijg je waarschijnlijk erg veel gegevens in het rapport.