Becon
Voordat een belastingconsulent aangiften mag doen voor cliënten moet hij zich eerst aanmelden bij de Belastingdienst. Bij de aanmelding ontvangt hij een belastingconsulentnummer, kortweg: beconnummer. Dit beconnummer wordt afgedrukt op de aangiften van zijn cliënten. Binnen een belastingadviesorganisatie werken vaak meerdere consulenten, ieder met een eigen beconnummer.
Inhoud |
Becon toevoegen
Voordat je de aangiften van je cliënten kunt uitwerken voeg je in Profit een Becon toe. Op basis van het beconnummer worden de uitstelregeling en de schattingen uitgevoerd. Je koppelt een becon altijd aan een organisatie. Deze organisatie moet in Profit bekend zijn voordat je de becon toevoegt. Zijn de organisatiegegevens nog niet in Profit vastgelegd? Voeg dan eerst de organisatie toe voordat je de becon aanmaakt.
Becon toevoegen:
- Ga naar: Fiscaal / Algemeen / Becon.
- Klik op: Nieuw.
- Vul de velden in:
- Op Beconnummer is de elfproef van toepassing.
- De gegevens van de Becon en de Contactpersoon zijn verplicht omdat deze nodig zijn bij het aanmaken van het uitstel- en aanwijspostbestand.
- Klik op: Voltooien.
Wil je een aangifte via Profit naar de Belastingdienst versturen, maar kom je niet in aanmerking voor een beconnummer? Je hebt in Profit de mogelijkheid om - zonder eigen beconnummer - toch een aangifte IB en/of Vpb bij de Belastingdienst in te dienen. Dit doe je door in Profit gebruik te maken van een dummy beconnummer. In plaats van een becon met het eigen beconnummer in Profit toe te voegen, voeg je een becon met het dummynummer 999999 of 000000 in Profit toe. Klik hier voor meer informatie over het indienen van aangiften zonder eigen beconnummer.
Overzicht gekoppelde cliënten aan becon
Je kunt via de weergave Cliënt IB (jaargegevens) achterhalen welke cliënten aan een becon gekoppeld zijn. Op die manier weet je bij welke cliënten een andere becon ingesteld moet worden, als je op het punt staat om een becon te verwijderen.
- Ga naar: Fiscaal / Inkomstenbelasting / Cliënt IB.
- Open de weergave: Cliënt IB (jaargegevens).
- Filter op Becon.
- Druk op: Enter.
De cliënten die je nu ziet zijn gekoppeld aan de becon.
Bovenstaande stappen kun je ook voor de cliënt Vpb uitvoeren.
Cliënten ontkoppelen van becon
Voordat je een becon kunt verwijderen moet je eerst alle gekoppelde cliënten aan een andere becon koppelen. Je kunt een overzicht opvragen om te zien welke cliënten aan de becon gekoppeld zijn. Voor het verwijderen van de koppeling tussen becon en cliënt IB doorloop je de volgende stappen:
- Ga naar: Fiscaal / Inkomstenbelasting / Cliënt IB.
- Open de eigenschappen van een gekoppelde cliënt.
- Ga naar het tabblad: Fiscaal jaar.
- Open de eigenschappen van het juiste belastingjaar.
- Ga naar het tabblad: Algemeen.
- Selecteer een andere Becon.
Bovenstaande stappen kun je ook voor de cliënt Vpb uitvoeren.
Becon verwijderen
Je mag een becon alleen verwijderen als deze niet gekoppeld is aan een cliënt IB of Vpb. Het is vaak niet mogelijk om een becon uit Profit te verwijderen, omdat Profit bij het aanmaken van de becon in de database koppelingen vastlegt die je niet meer ongedaan kunt maken. Je kunt daarom het beste de oude becon laten staan en de omschrijving aanpassen. Is het toch nodig om een becon te verwijderen? Volg dan deze stappen:
- Ga naar: Fiscaal / Algemeen / Becon.
- Selecteer de Becon die je wilt verwijderen.
- Klik op: Acties / Verwijderen.
- Klik op Ja bij de vraag.
Als de becon nog aan een cliënt gekoppeld is verschijnt er nu een melding. Als je deze becon toch wilt verwijderen moet je eerst bij de gekoppelde cliënt(en) IB en/of Vpb een andere becon selecteren.
Als er geen cliënten gekoppeld zijn wordt de becon verwijderd.
- Klik op: Opslaan en sluiten.
Jaar toevoegen bij cliënt
Na het koppelen van de cliënt aan een becon, moet je nog een nieuw jaar toevoegen in de stamgegevens van de cliënt. Pas daarna kun je de aangifte van de cliënt uitwerken. Je voegt een nieuw jaar toe in de stamgegevens van de cliënt.
- Ga naar:
- Fiscaal / Inkomstenbelasting / Cliënt IB
- Fiscaal / Vennootschapsbelasting / Cliënt Vpb
- Open de eigenschappen van de cliënt.
- Ga naar het tabblad: Fiscaal jaar.
- Klik op: Nieuw.
- Selecteer het jaar.
- Selecteer een waarde bij Becon.
- Vul de velden in.
- Klik op: Volgende.
- Vul de velden in.
- Klik op: Voltooien.
Je kunt nu de aangifte starten.
Certificaat instellen bij becon
Je kunt met meerdere Digipoort-certificaten communiceren met de Belastingdienst vanuit dezelfde omgeving. Je legt dan bij de becon vast welk certificaat gebruikt moet worden voor alle cliënten die onder de becon vallen. Voordat je deze certificaten vast kunt leggen moet je de functionaliteit activeren.
Let op:
Je kunt alleen een certificaat instellen per becon als je Certificaatgroep instellen per Becon hebt geactiveerd in de eigenschappen van de omgeving.
Certificaat instellen per Becon:
- Ga naar: Fiscaal / Algemeen / Becon.
- Open de eigenschappen van de becon.
- Ga naar het tabblad: Algemeen.
- Selecteer het juiste certificaat bij Certificaatgroep.
Het veld Certificaatgroep toont alle beschikbare certificaten. Het is geen verplicht veld. Standaard wordt dit veld gevuld met het Werkcertificaat zonder ingevulde datums.
- De datum Geldig vanaf en Geldig tot tonen de periode waarin het certificaat actief is.
Let op:
We raden je af om een certificaatgroep bij een becon te wijzigen naar een andere certificaatgroep. Als je dit toch doet moet je de machtigingen eerst intrekken met het ‘oude’ certificaat en vervolgens aanvragen met het nieuwe certificaat. Als je dit niet doet zijn machtigingen – die aangevraagd zijn met het oude certificaat – niet meer in te trekken en VIA’s niet meer op te halen.
Zie ook:
Dummy beconnummer
Wil je een aangifte via Profit naar de Belastingdienst versturen, maar kom je niet in aanmerking voor een beconnummer? Dan hebben we een oplossing voor je!
Je hebt in Profit de mogelijkheid om - zonder eigen beconnummer - toch een aangifte IB, Vpb of OB bij de Belastingdienst in te dienen. Dit doe je door gebruik te maken van een dummy beconnummer. In plaats van een becon met het eigen beconnummer in Profit toe te voegen, voeg je een becon met een dummynummer in Profit toe. Je kunt de beconnummers 999999 en 000000 gebruiken als er geen beconnummer is uitgegeven door de Belastingdienst.
Let op:
Heb je al een dummy becon in Profit toegevoegd, maar hierbij een ander dummynummer (dus niet 999999 of 000000) ingevuld? Maak dan een nieuwe becon aan en vul als Beconnummer 999999 óf 000000 in.
Alleen voor 999999 en 000000 als dummy beconnummer geldt dat dit niet via het elektronisch bericht naar de Belastingdienst wordt verstuurd. Als het beconnummer 999999 of 000000 is worden óók de gerelateerde gegevens van de becon (bijvoorbeeld de contactpersoon) niet bij de Belastingdienst aangeleverd. Houdt er rekening mee dat, als je ervoor kiest om een ander dummynummer (dus niet 999999 of 000000) in te voeren, dit beconnummer en de bijbehorende gegevens van de becon wél naar de Belastingdienst worden verstuurd.
Aangifte doen met een dummy beconnummer:
Wil je een fiscale aangifte doen en hierbij gebruikmaken van het dummy beconnummer? Volg dan deze stappen:
- Voeg in Profit de dummy Becon toe.
Je volgt hiervoor dezelfde stappen als voor het toevoegen van een becon met het eigen beconnummer. In plaats van het eigen beconnummer vul je bij Beconnummer het dummynummer 999999 of 000000 in.
- Maak vervolgens een cliënt IB, Vpb of OB aan.
Heb je de cliënt al aangemaakt? Wijzig dan in de eigenschappen van de cliënt de gekoppelde becon naar de dummy Becon.
- Voeg bij de cliënt een jaar toe.
- Werk de aangifte IB, Vpb of OB uit via de aangiftecockpit.
- Als je de aangifte volledig hebt ingevuld zet je de aangifte klaar voor verzending.
- Maak vervolgens een elektronisch bericht aan via Fiscaal / Algemeen / Aanmaken elektronisch bericht.
- Nadat je het elektronisch bericht hebt aangemaakt kun je de aangiften versturen via Algemeen / Communicatieservice / Verzenden en ontvangen.
Berichten die klaarstaan en aangemaakt zijn, worden nu verzonden.
Mogelijkheden met het dummy beconnummer:
Als je het dummy beconnummer gebruikt kun je de volgende aangiften elektronisch bij de Belastingdienst indienen:
- Aangifte IB (vanaf 2016)
- Aangifte Vpb (vanaf 2016)
- Voorlopige aangifte IB (vanaf 2016)
- Voorlopige aangifte Vpb (vanaf 2016)
- Btw-aangifte (vanaf 2020)
- Suppletieaangifte (vanaf 2020)
Voor het aanvragen van (becon)uitstel via Profit heb je wel een geldig beconnummer nodig. Als je ervoor kiest om het dummy beconnummer te gebruiken is het dus niet mogelijk om via Profit uitstel aan te vragen.
Als je het dummy beconnummer gebruikt verschijnt op het verificatiescherm in de aangifte de volgende waarschuwing:
De dummy beconnummers 999999 en 000000 worden niet naar de Belastingdienst verstuurd. Profit neemt deze beconnummers niet op in het elektronisch bericht. Als het beconnummer 999999 of 000000 is worden óók de gerelateerde gegevens van de becon (bijvoorbeeld de achternaam van de contactpersoon) niet naar de Belastingdienst verstuurd. Houdt er rekening mee dat, als je ervoor kiest om een ander dummy beconnummer te gebruiken, dit beconnummer en de bijbehorende gegevens van de becon wél bij de Belastingdienst worden aangeleverd. Alleen voor 999999 en 000000 als dummy beconnummer geldt dat dit niet via het elektronisch bericht naar de Belastingdienst wordt verstuurd.
Direct naar |