Boeking toevoegen

Dit onderwerp is een algemene toelichting op het werken met boekingsvensters. De meeste boekingsvensters worden apart toegelicht.

Boeking toevoegen:

In dit voorbeeld boek je een uitgave per kas van € 100,00 inclusief btw, op basis van een kassabon. De btw wordt automatisch berekend en geboekt.

1. Open de boekingslay-out.

Accountancy Lite toont de boekingslay-out voor het invullen van de boekingsregels.

2. Ga met Tab naar de eerste boekingsregel of klik in de eerste boekingsregel.

Je kunt met Tab of Enter naar het volgende veld gaan. Met Shift+Tab ga je naar het vorige veld.

3. Selecteer een rekeningnummer als volgt:
    1. Klik of ga met Tab naar het veld Rekening.
    2. Druk op: F10.

3. Selecteer de rekening.
    4. Druk op: Enter.

Accountancy Lite plaatst het rekeningnummer in het veld Rekening en gaat direct naar het veld Datum boeking.

4. Klik in het veld Datum boeking.
    1. Druk op: F10.

Je ziet de kalender.

2. Klik op: een andere dag.
    3. Klik op: OK.

Boekingsdatum in vorige/volgende periode

5. Vul de overige velden in.
  6. Druk op: Enter.

Accountancy Lite voegt direct een volgende regel toe, omdat je doorgaans meerdere regels in een keer boekt.

Bij elke mutatieregel staat een symbool dat de status aanduidt:

De regel is opgeslagen.

Nieuwe regel die je nog kunt wijzigen.

De regel die je nu invult.

Opgeslagen regel die je gaat wijzigen.

Bij een memoveld kun je direct gaan typen, het veld opent dan automatisch.

7. Met de mogelijkheden onder Nieuw voeg je een regel toe of kun je waarden van de voorgaande regel overnemen. Soms is een van deze keuzen niet beschikbaar, afhankelijk van de boekingslay-out en de regel waarop je je bevindt.

Data_Boeking toevoegen - Nieuwe regel

8. Klik op: Voltooien.

Accountancy Lite slaat de boeking op. Als tijdens het boeken al een nieuwe (lege) boekingsregel is ontstaan, zal Accountancy Lite deze automatisch verwijderen.

9. Klik op: Ja, als Profit vraagt of de boekingen mogen worden bijgewerkt.

Je keert terug naar het venster met dagboeken.

10. Klik op: Annuleren.

Veel velden in een boekingslay-out hebben een voorkeurwaarde, dit is afhankelijk van de inrichting van de boekingslay-out. Je kunt de voorkeurwaarde alleen aanpassen als dit in de inrichting is toegestaan.

Boekstuk- of factuurnummer wijzigen:

Je kunt in het veld Boekstuknummer of Factuurnummer het nummer wijzigen als aan het dagboek een boekstukteller of factuurteller is gekoppeld.

• Nummer verhogen: Shift+Pijltje omhoog
  • Nummer verlagen: Shift+Pijltje omlaag

Direct naar

1. Boekingsvenster
  2. Boeking toevoegen
  3. Kolommen wijzigen in het boekingsvenster
  4. Regels sorteren in het boekingsvenster
  5. Zoeken in boekingsregels
  6. Sneltoetsen