Kostenplaatsinstellingen per grootboekrekening

Je geeft per grootboekrekening aan of je mutaties wilt toekennen aan kostenplaatsen. Zo ja, dan moet je bij het boeken op deze rekening verplicht een kostenplaats invullen. Je koppelt in de eigenschappen van de grootboekrekening de kostenplaatsen waarop geboekt mag worden; andere kostenplaatsen zijn tijdens het boeken niet beschikbaar.

Je kunt kostenplaatsen op twee manieren koppelen aan grootboekrekeningen:

• via de eigenschappen van de grootboekrekening.
  • via het menu-item Verbijzonderingstoewijzing.

Kostenplaatsen koppelen aan grootboekrekeningen:

Per rekening koppel je de kostenplaats(en).

1. Ga naar: Financieel / Grootboek / Grootboekrekening.

Open de eigenschappen van grootboekrekening.

2. Ga naar het tabblad: Verbijzonderingen.
  3. Selecteer per verbijzonderingsas de gewenste methode.
    • Handmatig bij boeking (op bedrag)

Je selecteert bij het boeken de gewenste kostenplaats(en).

• Automatisch (percentueel)

Bij het boeken wordt het regelbedrag automatisch over de kostenplaatsen verdeeld die aan de grootboekrekening zijn gekoppeld, hierbij worden de percentages gebruikt die je op het tabblad Verbijzonderingstoewijzing hebt ingevuld.

• Niet verbijzonderen

Je kunt geen kostenplaatsen gebruiken in combinatie met deze grootboekrekening.

4. Klik op: OK.
  5. Ga naar het tabblad: Verbijzonderingstoewijzing.
  6. Klik op: Nieuw.
  7. Als je de code gewijzigd hebt krijg je nu een melding dat je de wijzigingen in de instellingen voor de kostenplaats eerst moet opslaan. Klik op: Ja.
  8. Vink de regels van de kostenplaatsen aan die je in combinatie met deze grootboekrekening wilt gebruiken.

Merk op dat:

• Alleen de nog niet gekoppelde kostenplaatsen worden getoond;
    • De nog niet gekoppelde kostenplaatsen automatisch geselecteerd zijn.
  9. Klik op: Voltooien.
  10. Bij grootboekrekeningen die automatisch (percentueel) worden verdeeld, open je nu de eigenschappen van de koppeling en vul je een percentage in.

Verbijzonderingscodes toewijzen aan rekeningen via weergave

Je beschikt standaard over een weergave met alle vastgelegde koppelingen. Vanuit deze weergave kun je koppelingen tussen grootboekrekeningen en kostenplaatsen toevoegen. Het resultaat is hetzelfde als het koppelen vanuit de eigenschappen van grootboekrekeningen, maar je werkt vanuit een andere invalshoek.

Dit is de snelste methode, omdat je in één keer een groot aantal koppelingen toevoegt.

Verbijzonderingscodes toewijzen aan grootboekrekeningen:

1. Ga naar: Financieel / Verbijzondering / Verbijzonderingstoewijzing.
  2. Klik op: Nieuw.

Je ziet een lijst van alle koppelingen die nog mogelijk zijn. Als alle koppeling al zijn vastgelegd krijg je automatisch een melding.

3. Vink de gewenste regels aan.
  4. Klik op: Voltooien.
  5. Bij grootboekrekeningen die automatisch (percentueel) worden verdeeld, open je nu de eigenschappen van de koppeling en vul je een percentage in.

Direct naar

1. Kostenplaatsen inrichten
  2. Instellingen bepalen
  3. Kostenplaatsen aanmaken
  4. Kostenplaatsen koppelen