Prospect toevoegen

In SB is iedere prospect een organisatie of persoon. Je gebruikt een prospect als je verkoopproducten via een offerte aanbiedt voor een bepaalde prijs. Een prospect kan deze offerte vervolgens accorderen. Hiermee wordt deze prospect automatisch een klant en wordt automatisch een verkoopfactuur klaargezet die je, bijvoorbeeld na de levering, kunt verzenden.

App_Tour

Voor deze functionaliteit is een rondleiding beschikbaar.

Persoon als prospect toevoegen:

Voeg personen als prospect toe als je offertes aan particulieren wilt aanbieden (Business to Consumer, of B2C).

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Nieuwe prospect (organisatie) toevoegen of Nieuwe prospect (persoon) toevoegen.

Inhoud

Organisatie

Voeg organisaties als prospect toe als je offertes aan bedrijven wilt aanbieden (Business to Business, of B2C)

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Nieuwe klant (organisatie) toevoegen.
  2. Vul de Naam van de Organisatie in.
  3. Vul een KVK-nummer in.

Dit nummer wordt gebruikt om te bepalen of btw moet worden toegepast voor voor transacties binnen de EU.

Dit nummer wordt ook gebruikt om te bepalen of een document in de Scanbox een verkoopfactuur is. Wanneer op een document het KVK-nummer van een administratie voorkomt gaan wij ervan uit dat een document een verkoopfactuur is en geen inkoopfactuur.

4. Vul een Btw-identificatienummer in.

Vanaf 1 januari 2020 moeten ondernemers het btw-id op facturen en hun website vermelden om zich te identificeren als btw-plichtige ondernemer.

5. Vul eventueel een Extern nummer in.

Dit nummer wordt gebruikt om bij het importeren van gegevens het Id van een persoon of organisatie in een applicatie van derden te koppelen aan deze persoon of organisatie in SB.

Let op

Zie je dit veld niet? Vink dan Gebruik extern nummer aan bij Instellingen verkoopjournaalpost.

6. Voeg een of meerdere adressen toe.
  7. Voeg een of meerdere bankrekeningen toe.
  8. Vul een E-mailadres in.
  9. Selecteer eventueel een Handelsnaam.

Doe dit als je verkoopfacturen voor deze klant wilt verzenden namens deze handelsnaam.

Let op

Zie je dit veld niet? Dan heb je de functionaliteit voor Handelsnamen niet geactiveerd.

10. Selecteer eventueel een Sbi-activiteit.

Doe dit als je de omzet van deze klant op een specifieke bedrijfssector wilt boeken.

Let op

Zie je dit veld niet? Dan heb je de functionaliteit voor Sbi-codes niet geactiveerd.

11. Vul een Telefoonnummer in.
  12. Vul een Website in.
  13. Selecteer een Grootboekrekening omzet.

Op deze grootboekrekening wordt de omzet voor deze klant geboekt als je verkoopfacturen maakt met een andere applicatie en deze in SB boekt of importeert als verkoopjournaalposten.

Let op

Zie je dit veld niet? Dan heb je de functionaliteit Verkoopjournaalposten niet geactiveerd.

14. Klik op Opslaan en Nieuw (Ctrl+Alt+S) om op te slaan en direct een nieuwe toe te voegen.

Klik op Opslaan (Ctrl+S). als dit de laatste is die je wilt toevoegen.

Contactpersoon bij organisatie

Voeg een contactpersoon bij een klant of prospect toe als je een verkoopfactuur offerte wilt kunnen verzenden ter attentie van een specifieke persoon bij een organisatie.

Het is ook mogelijk om een offerte of verkoopfactuur naar een organisatie én als cc naar een contactpersoon te verzenden.

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Klanten.
  2. Open de gewenste Klant.
  3. Klik op Contactpersoon toevoegen.

Heb je al een contactpersoon toegevoegd?

Klik op Nieuw (N).

4. Vul de volledige Naam van deze persoon in.
  5. Vul eventueel een Extern nummer in.

Dit nummer wordt gebruikt om bij het importeren van gegevens het Id van een persoon of organisatie in een applicatie van derden te koppelen aan deze persoon of organisatie in SB.

Let op

Zie je dit veld niet? Vink dan Gebruik extern nummer aan bij Instellingen verkoopjournaalpost.

6. Vul een E-mailadres in.
  7. Vul een Telefoonnummer in.
  8. Klik op Opslaan (Ctrl+S).

Persoon

Voeg personen als prospect toe als je offertes aan particulieren wilt aanbieden (Business to Consumer, of B2C).

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Nieuwe prospect (organisatie) toevoegen of Nieuwe prospect (persoon) toevoegen.
  2. Vul de volledige Naam van deze persoon in.
  3. Vul eventueel een Extern nummer in.

Dit nummer wordt gebruikt om bij het importeren van gegevens het Id van een persoon of organisatie in een applicatie van derden te koppelen aan deze persoon of organisatie in SB.

Let op

Zie je dit veld niet? Vink dan Gebruik extern nummer aan bij Instellingen verkoopjournaalpost.

4. Voeg een of meerdere adressen toe.
  5. Voeg een of meerdere bankrekeningen toe.
  6. Vul een E-mailadres in.
  7. Vul een Telefoonnummer in.
  8. Selecteer een Grootboekrekening omzet.

Op deze grootboekrekening wordt de omzet voor deze klant geboekt als je verkoopfacturen maakt met een andere applicatie en deze in SB boekt of importeert als verkoopjournaalposten.

Let op

Zie je dit veld niet? Dan heb je de functionaliteit Verkoopjournaalposten niet geactiveerd.

9. Klik op Opslaan en Nieuw (Ctrl+Alt+S) om op te slaan en direct een nieuwe toe te voegen.

Klik op Opslaan (Ctrl+S). als dit de laatste is die je wilt toevoegen.