Btw-rondrekening

Het rapport btw-rondrekening (ook wel btw-recap analyse genoemd) toont per btw-sectie de btw-grondslagen en de berekende en geboekte btw. Deze bedragen zijn zichtbaar als cumulatief en per aangifteperiode. Hiermee kan dit gebruikt worden om eventuele verschillen snel terug te herleiden tot de periode waarin deze zijn ontstaan en tot de boekingen die deze verschillen veroorzaken.

Dit rapport is beschikbaar voor alle ondernemingen die btw-plichtig zijn. Ben je vrijgesteld, bijvoorbeeld vanwege de KOR? Dan is dit rapport niet zichtbaar.

Btw-rondrekening toevoegen

  1. Ga naar Rondrekening btw.
  2. Klik op Nieuw (N).
  3. Selecteer een Boekjaar.
  4. Klik op Opslaan en Definitief maken (Ctrl+S).

Rondrekening boekjaar

Gebruik deze pagina om snel te zien of er een te verklaren verschil bestaat tussen de geboekte en aangegeven btw in het gekozen boekjaar.

Sectie 1 toont voor het gekozen boekjaar de geboekte btw die in de verschillende secties terecht is gekomen.

Sectie 2 toont de btw zoals deze is aangegeven en een eventueel verschil met het aan te geven bedrag.

Als het goed is, is dit bedrag nihil. Het kan voorkomen dat toch een verschil gevonden wordt:

Sectie 3 toont een specificatie van eventueel gevonden verschillen.

Hier kunnen correcties/suppleties op het geselecteerde boekjaar of een vorig boekjaar staan. Deze correcties worden verrekend met het totaal aan te geven bedrag. Als het goed is leidt dit tot een te verklaren verschil van nihil. Staat hier een verschil, dan kan dit afkomstig zijn uit overgenomen gegevens uit een vorig boekhoudpakket. Het is zaak dit goed uit te zoeken.

Let op!

Als jouw administratie is gemigreerd vanuit AFAS Profit kunnen specifieke verschillen ontstaan.

  • Btw-privĂ© verschillen.

    Omdat wij deze boekingen in de migratie niet kunnen herkennen, migreren wij deze niet met het type ‘Btw-privĂ©’ in de memoriaalboeking.

  • Saldoverschillen op de btw-rekening.

    Dit kan ook al worden herkend als de activering ‘Correctie op btw-grootboek via memoriaal’ na migratie is aangezet, dus wanneer er via een memoriaalboeking voor het type ‘Correctie op btw-grootboek’ kan worden gekozen. Dit duidt erop dat er vanuit AFAS Profit al geen aansluiting was. Dit komt bijvoorbeeld door handmatige memoriaalboekingen op de btw-rekening.

  • Verkeerde grootboekrekeningmapping.

    Als in de mapping van grootboekrekeningen koppelingen naar grootboekrekening 2400 - Belastingschulden btw bestaan in plaats van 1800 - Te betalen btw zorgt dit ook voor verschillen. Hiervoor kan eventueel contact opgenomen worden met AFAS Support om dit verschil weg te boeken door de activering 'Correctie op btw-grootboek via memoriaal' AAN te laten zetten, het verschil weg te boeken van 2400 naar 1800 en vervolgens de activering weer UIT te laten zetten.

Specificatie balans

Deze pagina toont van het geselecteerde en vorige boekjaar de eindsaldi van grootboekrekening 1800: Te betalen btw.

Als het goed is, is het eindsaldo nihil.

Het kan voorkomen dat hier wel een verschil op gevonden wordt.

Specificatie omzet- en kostenrekeningen

Deze pagina's tonen eventuele verschillen tussen geboekte en berekende btw voor de omzet- en kostenrekeningen. Dit is vergelijkbaar met de Controlelijst btw-aangifte, behalve dat in de rondrekening verschillen van 0,01 ook worden getoond.

Als het goed is komen hier geen verschillen uit.

Zie je hier wel verschillen? Kijk dan of deze ook zichtbaar zijn op de Controlelijst btw-aangifte. Is dat niet het geval? Dan betreft het waarschijnlijk een optelling van individuele facturen met een verschil van 0,01.

Btw-aangiften boekjaar

Deze pagina toont voor het geselecteerde boekjaar per sectie de grondslag en het btw-bedrag.

Correcties per btw-periode

Deze pagina toont per btw-aangifte het btw-bedrag en eventuele correcties op dat bedrag.