Memoriaalboekingen

In SB leg je de feiten die in je onderneming gebeuren administratief vast met behulp van specifieke functies, zoals Verkoopfacturen, Inkoopfacturen en Btw-aangiften. Deze functies zijn geoptimaliseerd voor het verwerken van de hierbij behorende gegevens. Wanneer je deze feiten hebt verwerkt, dan zorgt SB voor de juiste verwerking in de financiële administratie door journaalposten te schrijven.

Een memoriaalboeking is een boeking die in de boekhouding wordt verwerkt. In het zogenoemde 'memoriaal' maak je incidentele boekingen die je niet kunt maken in een ander dagboek zoals het verkoopboek of het kasboek. Dit worden memoriaalboekingen genoemd. Het gaat dus om een journaalpost die niets te maken heeft met uitgaven, ontvangsten, inkoop of verkoop. Het memoriaal wordt vooral bij de jaarafsluiting gebruikt.

Voorbeeld:

Voorbeelden van een memoriaalboeking:

  • Loonjournaalpost
  • Voorraadmutaties
  • Kasstaten
  • Afboekingen (incourante voorraden, dubieuze debiteuren)
  • Zakelijke aankoop met een privépinpas
  • Mutaties van voorzieningen, zoals garantievoorziening, voorziening groot onderhoud, voorziening dubieuze debiteuren etc
  • Salderen van crediteuren en debiteuren, door bijvoorbeeld creditnota’s of crediteuren die ook debiteur zijn
  • Wegwerken privé-opnamen en stortingen
  • Afschrijvingen als je niet met Vaste activa werkt

Overlopende post

SB kent een bijzondere vorm van memoriaalboeking: Overlopende post. Hiermee legt je een memoriaalboeking vast die in een andere periode tegengeboekt wordt.

Klik hier voor meer informatie.

Inhoud

Memoriaalboeking toevoegen

  1. Ga naar Memoriaalboekingen.
  2. Klik op Nieuw (N).
  3. Vul een Datum in.

    Dit is de datum waarop het feit heeft plaatsgevonden. Deze datum bepaalt in welke periode de journaalpost wordt geboekt.

  4. Vul een omschrijving in.
  5. Selecteer eventueel een bijlage.
  6. Selecteer een Type.

    Dit bepaalt de mogelijkheden van de boekingsregel.

    • Grootboek: hiermee boek je een 'traditionele' memoriaalboeking, direct op een grootboekrekening. Om ongewenste boekingen, bijvoorbeeld op balansrekeningen te voorkomen hebben wij het onmogelijk gemaakt om op een aantal grootboekrekeningen handmatig te kunnen boeken.
    • Investering: hiermee boek je een investering zonder inkoopfactuur, bijvoorbeeld immateriële activa, goodwill en dergelijke.
    • Voorziening: hiermee verhoog of verlaag je een bestaande voorziening, bijvoorbeeld voor kerstpakketten. Dit is overigens ook mogelijk met de functies Opboeken voorziening en Afboeken voorziening, maar wij hebben deze mogelijkheid op aanvragen van onze klanten ook in het memoriaal toegevoegd.
    • Privé: hiermee boek je transacties van en naar de bankrekeningen van de ondernemers.
    • Openstaande post (debiteur): als je dit type kiest, dan kun je een openstaande post selecteren. Bijvoorbeeld om een openstaande posten van een debiteur met een crediteur te verrekenen. Je maakt gebruik van een memoriaalboeking, omdat dit niet vanuit een bankmutaties veroorzaakt wordt.
    • Openstaande post (crediteur): als je dit type kiest, dan kun je een openstaande post selecteren. Bijvoorbeeld om een openstaande posten van een crediteur met een debiteur te verrekenen. Je maakt gebruik van een memoriaalboeking, omdat dit niet vanuit een bankmutaties veroorzaakt wordt.

Memoriaalboeking (grootboek) toevoegen

  1. Selecteer Grootboek bij Type.
  2. Selecteer de gewenste Grootboekrekening bij Geboekt op.
  3. Vul bij Debet of Credit het gewenste bedrag in.

    SB probeert beide zijden wanneer mogelijk in balans te houden.

  4. Open de aanvullende velden van de regel (Ctrl+p). en selecteer het btw-tarief bij regels waar btw over berekend moet worden, zoals omzet- en kostenrekeningen.
  5. Vink eventueel Transitorisch boeken aan.

    Gebruik dit wanneer je de omzet of kosten over een aantal perioden wilt verdelen.

  6. Klik op Opslaan (Ctrl+S).

Memoriaalboeking (investering) toevoegen

Wanneer je een investering wilt doen op een Vast actief, dan moet dat vast actief eerst zijn toegevoegd via de functie Vaste activa.

  1. Selecteer Investering bij Type.
  2. Selecteer een Vast actief bij Geboekt op.
  3. Vul bij Debet of Credit een bedrag in.
  4. Selecteer in de volgende regel Grootboek bij Type.
  5. Selecteer een kostenrekening of tussenrekening waar de investering op moet drukken.

    Wanneer de investering direct vanuit de bank wordt gedaan, kies dan een tussenrekening en letter de bankmutatie als Overige uitgave tegen dezelfde tussenrekening af.

  6. Open de aanvullende velden van de regel (Ctrl+p). en selecteer een btw-tarief, wanneer je btw over de kosten moet berekenen.
  7. Klik op Opslaan (Ctrl+S).

Memoriaalboeking (voorziening) toevoegen

Wanneer je een voorziening wilt verhogen of verlagen via het memoriaal, dan moet deze voorziening eerst zijn toegevoegd.

  1. Selecteer Voorziening bij Type.
  2. Selecteer de gewenste Voorziening.
  3. Vul bij Debet of Credit een bedrag in.
  4. Selecteer in de tweede regel Grootboekrekening bij Type.
  5. Selecteer de gewenste kostenrekening.
  6. Klik op Opslaan (Ctrl+S).

Zie ook

  • Btw-scenario: btw privégebruik auto