Opgaaf ICP

De Belastingdienst verplicht een ondernemer om periodiek een opgaaf te doen van de intracommunautaire prestaties (Opgaaf ICP). Dit is een opgave van de waarde van de artikelen en diensten die je hebt geleverd aan klanten die in andere EU-landen btw-aangifte moeten doen.

Inhoud

Opgaaf ICP controleren

In een Opgaaf ICP worden alle verkoopfacturen in sectie 3b. Leveringen naar of diensten in landen binnen de EU van de btw-aangifte opgenomen. Je kunt een opgave ICP dus controleren in de btw-aangifte over dezelfde periode.

Meer informatie over het controleren van een btw-aamgofte.

Opgaaf ICP aangeven

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Opgaven ICP.
  2. Open de Opgaaf ICP van de periode die je wilt aangeven.

Let op

Het is niet mogelijk om toekomstige opgaven ICP definitief te maken als nog eerdere perioden aangegeven moeten worden.

Het is ook niet mogelijk om een opgaaf ICP definitief te maken als het aangiftetijdvak nog niet is aangebroken.

3. Klik op Definitief maken.

Afhankelijk van je ingestelde werkwijze gebeurt het volgende:

• Accountancyportal: de opgaaf ICP wordt klaargezet in de accountancyportal. Deze portal moet een accountant in AFAS Profit inrichten.

De Ondernemer kan deze daar bekijken en goedkeuren.

De accountant verzendt de opgaven ICP na goedkeuring naar de Belastingdienst.

• Digipoort: de opgaven ICP wordt via Digipoort direct naar de Belastingdienst verstuurd.

Opgaaf ICP onderdrukken

Soms wil je een Opgave ICP onderdrukken. Dit speelt bijvoorbeeld in de volgende situaties:

• Je begint gedurende een boekjaar met SB, waardoor je de Opgaven ICP voor de eerste perioden al met een ander product hebt gedaan.
  • Je gebruikt de portal van de Belastingdienst.

Je moet in dit geval de brongegevens, de Verkoopfacturen met precies dezelfde bedragen toevoegen als in het andere product. De opgaven ICP worden als gevolg hiervan automatisch toegevoegd in SB. Deze opgaven ICP moet je vervolgens onderdrukken. Dit onderwerp beschrijft hoe dit moet.

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Opgaven ICP.
  2. Open de gewenste Opgave ICP.

Wanneer je de meerdere opgaven ICP tegelijk wilt onderdrukken, selecteer deze dan in de weergave.

3. Klik op de Meer-knop ..
  4. Klik op de actie Onderdrukken.
  5. Klik op Definitief maken.
    • Deze opgave ICP wordt niet verzonden naar de Belastingdienst.
    • De opgave ICP van de volgende periode wordt, als het aangiftetijdvak is aangebroken, vrijgegeven voor verzending.

Let op

Wij raden aan om zo snel mogelijk over te stappen op het doen van opgaven ICP met SB. Dit voorkomt onnodige handmatige handelingen en vermindert de foutkans.

Opgaaf ICP corrigeren

Het komt voor dat je een verkoopfactuur moet boeken in een periode waarover al een opgaaf ICP is verzonden.

In dit geval voegt SB de correctie die hieruit voorkomt automatisch toe in de eerstvolgende definitief te maken opgaaf ICP. Hier hoef je dus niets voor te doen.

Opgaaf ICP afkeuren

Het kan voorkomen dat een opgaaf ICP, die naar de accountancyportal is verstuurd, niet correct is en gecorrigeerd moet worden.

Let op:

Gebruik voor een incorrecte opgaaf ICP NIET de actie Verwijderen. Deze actie zet de opgaaf ICP namelijk niet opnieuw open in SB. Wanneer je dit toch doet kan dit alleen door AFAS Support worden opgelost.

Gebruik in dit geval ALTIJD de actie Afkeuren. Deze actie zet de opgaaf ICP opnieuw open in SB.

1. Open de gewenste Opgaaf ICP in de Accountancyportal.
  2. Keur deze Opgaaf ICP af.

De opgaaf ICP wordt vrijgegeven in de betreffende administratie in SB en krijgt daar opnieuw de status Definitief te maken.

3. Open de foutieve Aangifteregel.
  4. Corrigeer de Bron van deze Aangifteregel.
  5. Klik op Definitief maken.
  6. Keur de Opgaaf ICP goed in de Accountancyportal.