Werkwijze btw-aangifte en opgaaf ICP verkoop instellen

Voordat je een eerste verkoopfactuur verzendt is het belangrijk om de standaard btw-bepaling voor verkoopfacturen in te stellen. Je kunt welk standaard btw-tarief je wilt toepassen en of je hiervan wilt kunnen afwijken. Je kunt gebruik maken van speciale btw-regelingen voor bepaalde verkoopproducten, zoals een margeregeling, of klanten, zoals de verleggingsregeling. Tenslotte kan je de gewenste btw-berekening voor verkoop aan buitenlandse klanten binnen de EU instellen.

Inhoud

Algemeen btw-tarief instellen

Afhankelijk van de verkoopproducten die je aanbiedt moet je hier meestal een bepaald btw-tarief op toepassen, bijvoorbeeld hoog, laag of het nultarief. Als je dit éénmalig instelt hoef je dit alleen maar te wijzigen als je hiervan af wilt wijken.

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Btw instellingen (niet Btw instellingen wijzigen).

Let op

Alleen Medewerkers van een administratiekantoor of klanten met de licentie Ondernemen kunnen deze functie gebruiken.

2. Selecteer een Standaard btw-tarief.

Dit tarief wordt standaard ingevuld bij verkoopproducten en verkoopfactuurregels. Het is mogelijk om bij een verkoopproduct of een verkoopfactuurregel hiervan af te wijken.

3. Bepaal of je van deze ingestelde waarde wilt kunnen afwijken of dat je deze altijd wilt toepassen.

Je kunt per verkoopproduct een afwijkend standaard btw-tarief selecteren. Als het btw-tarief voor een verkoopproduct in een bepaald land afwijkt, dan kan je dit ook instellen.

4. Vink eventueel Afwijkend btw-tarief toepassen aan.

Doe dit als je op een verkoopfactuurregel meestal de mogelijkheid wilt hebben om van het standaard btw-tarief af te wijken.

5. Bepaal of je van deze ingestelde waarde wilt kunnen afwijken of dat je deze altijd wilt toepassen.

Afwijkend btw-tarief bij verkoopproduct instellen

Je kunt bij bepaalde verkoopproducten een afwijkend btw-tarief instellen dan je bij de administratie hebt ingesteld. Volg hierbij de aanwijzingen van de Belastingdienst.

Standaard btw-tarief per verkoopproduct instellen:

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Verkoopproducten.
  2. Open het gewenste Verkoopproduct.
  3. Klik op de inhoudsopgave Instellingen.
  4. Selecteer een Standaard btw-tarief.

Dit btw-tarief wordt automatisch ingevuld bij de eerstvolgende verkoopfactuur met dit verkoopproduct. Je kunt hier op dat moment nog van afwijken.

5. Klik op Opslaan (Ctrl+S).

Standaard btw-tarief per land instellen

Gebruik dit als je voor een verkoopproduct een afwijkend btw-tarief per land wilt vastleggen.

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Verkoopproducten.
  2. Open het gewenste Verkoopproduct.
  3. Klik op de inhoudsopgave Standaard btw-tarieven verkoopfactuur.
  4. Klik op Nieuw (N).
  5. Selecteer een Land van btw-adres.

Dit is het land waarvoor je het afwijkende btw-tarief wilt instellen.

6. Selecteer een Standaard btw-tarief.
  7. Klik op Opslaan (Ctrl+S).

Dit btw-tarief wordt standaard ingevuld bij de eerstvolgende verkoopfactuur met dit verkoopproduct, met een leveradres in het ingestelde land. Je kunt hier op dat moment nog van afwijken.

Werkwijze opgaaf ICP instellen

De Opgaaf ICP maakt onderscheid tussen diensten en goederen. SB maakt dit onderscheid automatisch, doordat de verkoopproducten die je toevoegt en verkoopt gebaseerd zijn op diensten of artikelen.

Bij verkoopjournaalposten gebruik je echter geen verkoopproducten maar grootboekrekeningen. Daar moet je dit onderscheid handmatig maken. Om dit zo efficiënt mogelijk te maken en de kans op fouten te minimaliseren kan je het meestgebruikte type omzet éénmalig instellen.

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Btw instellingen (niet Btw instellingen wijzigen).
  2. Selecteer een Type omzet.

Hiermee geef je aan of jouw omzet die je boekt via verkoopjournaalposten meestal gemaakt wordt op artikelen of diensten.

Je kunt hier bij het toevoegen van een verkoopjournaalpost voor een buitenlandse klant binnen de EU nog van afwijken.

Let op

Zie je het veld Type omzet niet? Dan heb je de functionaliteit voor verkoopjournaalposten niet geactiveerd.

3. Klik op Opslaan (Ctrl+S).