Verkoopfactuur verrekenen

Als je al geld hebt ontvangen voordat je een verkoopfactuur hebt verzonden, dan kan je deze vooruitontvangst later verrekenen met deze verkoopfactuur. Als je een verkoopfactuur crediteert kan je deze verrekenen met een volgende verkoopfactuur. Het is ook mogelijk om een verkoopfactuur met een inkoopfactuur te verrekenen.

Inhoud

Vooruitontvangst verrekenen

Soms doet een klant voordat je een verkoopfactuur hebt verzonden een aanbetaling, of neemt zij of hij zelf het initiatief om alvast geld te betalen voor een levering die jij nog moet doen. Het door de klant vooruitbetaalde bedrag, wat voor jou een vooruitontvangst is, kan je vervolgens tijdens het toevoegen van de bijbehorende verkoopfactuur verrekenen.

Vooruitontvangst verrekenen met verkoopfactuur:

1. Verwerk een bijschrijving als vooruitontvangst van een klant.
  2. Voeg een nieuwe verkoopfactuur toe.
  3. Selecteer een Klant van wie je een vooruitbetaling hebt ontvangen.
  4. Vul de Regels in.
  5. Klik op het tabblad Betaling.
  6. Vink het veld Vooruitontvangst verrekenen aan.

Het veld Bedrag vooruitontvangen verschijnt, met daarin het saldo van alle bijschrijvingen die je hebt verwerkt als vooruitbetaling.

7. Wijzig het Bedrag vooruitontvangen, wanneer je niet het volledige saldo wilt gebruiken voor deze verkoopfactuur.
  8. Klik op Opslaan (Ctrl+S).

De staart laat zien dat het Bedrag inclusief btw verlaagd wordt met de vooruitontvangst.

Creditfactuur verrekenen met verkoopfactuur

Dit is mogelijk wanneer je een creditfactuur hebt verzonden en deze met een andere openstaande post (debiteur) wilt verrekenen.

Let op

Het is (nog) niet mogelijk om een openstaande post (debiteur) met een openstaande post (crediteur), dus een creditfactuur met een inkoopfactuur, te verrekenen.

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Verkoopfacturen.
  2. Wissel naar de weergave Verzonden verkoopfacturen.
  3. Open de gewenste Creditfactuur.

Het factuurnummer hiervan begint waarschijnlijk met 'CR'.

4. Klik op de inhoudsopgave Betaling.
  5. Klik op de actie Verrekenen met andere openstaande post.
  6. Selecteer de gewenste Openstaande post.
  7. Klik op Verrekenen met andere openstaande post.

De twee bedragen worden met elkaar verrekend. Dit zie je doordat in de betaling het type verandert naar Verrekening.

Verkoopfactuur verrekenen met inkoopfactuur

Soms wil je een verkoopfactuur verrekenen met een inkoopfactuur van dezelfde organisatie. Dit kan via een memoriaalboeking.

1. Voeg een Verkoopfactuur toe en verzend deze.
  2. Voeg een Inkoopfactuur toe van dezelfde organisatie.
  3. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Nieuwe memoriaalboeking toevoegen.
  4. Selecteer Openstaande post (debiteur) bij Type op de eerste regel.
  5. Selecteer de verzonden Verkoopfactuur bij Geboekt op.

Het bedrag wordt automatisch ingevuld bij Credit.

6. Voeg een nieuwe regel toe.
  7. Selecteer Openstaande post (crediteur) bij Type op de tweede regel.
  8. Selecteer de geboekte Inkoopfactuur bij Geboekt op.

Het bedrag wordt automatisch ingevuld bij Debet.

Let op

Als beide bedragen niet gelijk zijn aan elkaar, gebruik dan het laagste van de twee. Anders is de boeking niet in balans.

9. Klik op Opslaan (Ctrl+S).

De twee bedragen worden met elkaar verrekend. Dit zie je doordat in de betaling het type verandert naar Memoriaalboeking.