Overstappen (pakketwissel) bij salaris- en pensioenadministratie

Tijdens het overstappen naar AFAS Profit gaat veel tijd zitten om alle oorspronkelijke contractgegevens van de medewerkers uit het oude systeem goed en volledig te migreren. Minstens net zo belangrijk is te controleren of na de migratie de gegevens in AFAS Profit aansluiten met de gegevens zoals deze in de polis- en pensioenadministratie en bij de Belastingdienst aanwezig zijn. Het gaat hier om de sleutelwaarden van medewerker voor de loonaangifte, pensioenaangifte en uniforme pensioenaangifte.

De belastingdienst en pensioenuitvoerders die zijn aangesloten op de UPA, moeten de medewerkers via de eerste loonaangifte en uniforme pensioenaangifte (UPA) uit AFAS Profit, kunnen matchen met de gegevens zoals deze in hun administratie aanwezig zijn. Als hier een verschil in zit kunnen er te hoge facturen of onjuiste afrekeningen ontstaan.

Inkomstenverhoudingen medewerkers

Naast het burgerservicenummer en de geboortedatum van de medewerker worden zij herkend via de inkomstenverhouding in het loon- en pensioenaangifte bericht. Hierbij controleren zij of de Datum aanvang inkomstenverhouding en het Nummer inkomstenverhouding overeenkomt. Deze twee velden moeten daarom worden overgenomen uit het oude salarisadministratiesysteem.

  • Vul bij Datum indienst de oorspronkelijk datum in dienst zoals deze in het oude pakket stond.
  • Vul het veld Nummer inkomstenverhouding met de waarde zoals deze in het oude pakket stond.

De datum aanvang inkomstenverhouding is in AFAS Profit het veld Datum in dienst. Het andere veld Datum indienst (i.v.m. dienstjaren) heeft zodoende geen invloed op de datum aanvang inkomstenverhouding. Bij het indienst melden van de medewerker kan het gelijknamige veld Nr. Inkomstenverhouding worden gevuld voor het nummer. Het veld Nr. Inkomstenverhouding kan ook achteraf via het eerste contract gewijzigd worden.

Overleg altijd met betreffende instanties als er redenen zijn waarom het bovenstaande niet mogelijk zou zijn. Wisselen van 'Inkomstenverhouding' kan alleen als de oude inkomstenverhoudingen in oude pakket worden afgesloten, daarom wordt verwacht dat Begindatum inkomstenverhouding en Nummer inkomstenverhouding worden overgenomen van uit het oude pakket.

Zijn de oude nummers niet overgenomen of heb je handmatig een verkeerd nummer toegepast, dan kun je het veld Nummer inkomstenverhouding zelf aanpassen. Doordat Nummer inkomstenverhouding een sleutelveld is voor de aangifte, maken we automatisch intrekkingen voor de tijdvakken van de oude inkomstenverhouding en worden alle tijdvakken van de nieuwe inkomstenverhouding aangeleverd (uiteraard niet over boekjaar heen).

Meer informatie over het wijzigen van Nummer inkomstenverhouding, vind je hier.

Zie ook

Direct naar

  1. Uniforme pensioenaanlevering inrichten (UPA)