Omgeving automatisch elke week kopiëren als testomgeving

Je kunt een productieomgeving elke week automatisch laten kopiëren als testomgeving. Deze productieomgeving wordt dan elke week op de gewenste dag gekopieerd en klaargezet als testomgeving. De omgeving krijgt als omgevingscode T<deelnemersnummer>WV. De code WV betekent 'wekelijkse vernieuwing'.

Voorbeeld:

Je deelnemersnummer is 98765.

De nieuwe omgevingscode wordt T98765WV.

Voorwaarden:

• Per deelnemernummer kan dit in slechts één productieomgeving. Dit is niet mogelijk in een test- of acceptomgeving. Heb je van een andere omgeving een testomgeving nodig, lees dan dit onderwerp.
  • Een oude testomgeving (bijvoorbeeld met de code T98765WV) wordt door dit proces altijd overschreven. Ook als je deze instelling voor het eerst activeert.
  • Informeer je collega's en/of projectleden dat deze omgeving elke week vernieuwd wordt. Dat betekent dat eventuele inrichting verloren gaat op de dag van vernieuwing. Informeer hen ook als je deze instelling weer deactiveert.
  • De licentiecontrole op het maximaal aantal omgevingen blijft van toepassing. Activeer deze instelling alleen als je voldoende ruimte hebt in je licentie.
  • De geschiedenis van deze kopieën blijft zichtbaar via Algemeen / Omgeving / Beheer / Aanvragen omgeving.

Omgeving elke week automatisch kopiëren als testomgeving:

Let op:

De WV-testomgeving kan alleen worden aangemaakt als de licentie dit toelaat. Als het maximum bereikt is, moet je eerst een andere testomgeving verwijderen.

Situatie 1: Je licentie laat 2 omgevingen toe en je hebt de omgevingen O12345AA en T12345AA. Je hebt nog geen WV-omgeving. Als je een WV-omgeving aanvraagt via de onderstaande procedure, zou er een derde omgeving ontstaan. Dit is niet mogelijk o.b.v. je licentie, dus de aanvraag wordt niet uitgevoerd.

Situatie 2: Je licentie laat 2 omgevingen toe en je hebt de omgeving O12345AA en de WV-omgeving T12345WV. Tijdens de wekelijkse vernieuwing wordt de bestaande WV-omgeving verwijderd, waardoor er ruimte is voor een nieuwe omgeving. De nieuwe WV-omgeving kan dus worden aangemaakt.

1. Open de productieomgeving die je wilt kopiëren.
  2. Ga naar: Algemeen / Omgeving / Beheer / Eigenschappen, tabblad AFAS Online.
  3. Dubbelklik op de instelling Wekelijks deze omgeving kopiëren als testomgeving.
  4. Vul in het veld Waarde de gewenste weekdag in, gevolgd door een spatie en dan je gebruikerscode. Dit is de code van de gebruiker die de testomgeving aanvraagt. De invoer is niet hoofdlettergevoelig.

Als voorbeeld wordt Dinsdag 98765.Eva gebruikt. Dit is een voorbeeldcode die niet zal leiden tot het kopiëren van de omgeving.

De volgende weekdagen zijn geldig:

• Maandag
    • Dinsdag
    • Woensdag
    • Donderdag
    • Vrijdag
    • Zaterdag
    • Zondag

De testomgeving wordt niet aangemaakt als je een ongeldige weekdag of gebruikerscode hebt ingevuld, als de gebruiker geblokkeerd is, of als de gebruiker geen rechten heeft op Profit.

5. Klik op: Opslaan en sluiten.

Wanneer je na de invoer één uur wacht en je invoer is niet teruggezet naar de standaardwaarde Dinsdag 98765.Eva, dan is de instelling geaccepteerd.

Op de dag voor de ingevulde weekdag wordt een omgevingsaanvraag geregistreerd in Algemeen / Omgeving / Beheer / Aanvragen omgeving van het type Omgeving kopiëren als nieuwe testomgeving.

Deze aanvraag krijgt initieel de status Bezig met verwerken en wordt de volgende dag rond 03:00 gestart. Afhankelijk van de grootte van de omgeving kan dit langer duren. Deze testomgeving bevat alle data die t/m dinsdagochtend zeer vroeg (voor 03:00) is ingevoerd.

Annuleren van deze aanvraag is altijd mogelijk.

Voorbeeld:

De waarde van deze instelling is 'Dinsdag 98765.David'.

Op maandag wordt een omgevingsaanvraag geregistreerd met de aanvrager 98765.David. Dinsdagochtend tussen 03:00 en 07:00 komt de omgeving beschikbaar.

Omgeving kopiëren uitschakelen:

Maak het veld Waarde leeg en klik op 'Ok'. Binnen één uur is deze annulering verwerkt.

Dinsdag 98765.Eva is de standaardwaarde voor dit veld. Als deze standaardwaarde er staat, dan is deze instelling NIET van toepassing op deze omgeving.

Als je deze instelling deactiveert dan blijft de laatst aangemaakte omgeving (bijvoorbeeld T98765WV) staan.

Als je deze instelling deactiveert terwijl er al een aanvraag voor morgen gepland staat, dan moet je deze aanvraag zelf annuleren via Algemeen / Omgeving / Beheer / Aanvragen omgeving.

Direct naar

1. Omgevingen beheren
  2. Omgeving kopiëren
  3. Omgeving elke week kopiëren als testomgeving
  4. Reservekopie voor AFAS Support
  5. Pincode aanvragen voor archiveren omgeving
  6. Omgeving overzetten naar ander deelnemersnummer
  7. Omgeving verwijderen