Nieuwe omgeving aanvragen / Omgeving kopiëren

Je kan de volgende omgevingen kopiëren/ aanvragen:

• Testomgeving
  • Demo-omgeving
  • Template-omgeving
  • Accept-omgeving
  • Omgeving voor AFAS Support
  • Omgeving terugzetten onder ander deelnemernummer.

Let op:

Je kan geen omgeving kopiëren op de dag dat je overgaat naar een nieuwe Profit-versie (bijvoorbeeld van Profit 12 naar Profit 14). Dit geldt niet voor optie 12. Deze actie is direct beschikbaar.

Inhoud

Hoe kopieer ik een omgeving? Welke mogelijkheden zijn er?
  1. Open de omgeving waarvan je een kopie wilt laten maken.
  2. Ga naar: Algemeen / Omgeving / Beheer / Kopiëren.
  3. Klik op: Nieuwe aanvraag.
  4. Is deze actie niet beschikbaar? Dan ben je niet geautoriseerd. Deel de autorisatie uit voor onderstaande acties.
  5. Klik op de drie puntjes (...) achter het veld Actie.
    Maak een keuze uit één van de opties. De meest voorkomende acties zijn hieronder weergegeven. De overige opties vind je aan het einde van dit artikel. Je ziet alleen de keuzen waar je volgens je licentie recht op hebt.

Actie/ Code

Keuze

Toelichting

01

Omgeving kopiëren als nieuwe testomgeving

(zonder bijlagen bij dossieritems)

Met deze actie maak je nieuwe testomgeving aan op basis van de backup van afgelopen nacht. Je krijgt een testomgeving zonder bijlagen bij dossieritems.

De nieuwe testomgeving krijgt een omgevingsnaam die begint met de letter T, bijvoorbeeld T12345AB en deze benader je via een aparte tegel. Bij een testomgeving krijg je standaard een test InSite: https://12345.insitetest.afas.online.

12

Omgeving nu kopiëren als testomgeving zonder dossierbijlagen

(zonder bijlagen bij dossieritems)

Deze optie is hetzelfde als actie 01, alleen wordt deze actie direct gestart en uitgevoerd zodra dit mogelijk is. Omdat de actie direct wordt gestart kan dit invloed hebben op de performance van je omgeving. De meeste acties worden daarom 's nachts uitgevoerd.

06

Nieuwe demo-omgeving maken

Bij deze actie vraag je een demo-omgeving aan op basis van de meest recente demo-omgeving die door AFAS is uitgeleverd.

De demo-omgeving krijgt een omgevingsnaam die begint met de letter T, bijvoorbeeld T12345AB en benader je via een aparte tegel. Bij een demo-omgeving krijg je standaard een test InSite: https://12345.insitetest.afas.online.

Belangrijk:

• In je huidige omgeving moet de admin-gebruiker (bijvoorbeeld 12345.admin) aanwezig zijn, inclusief geldig e-mailadres. Het e-mailadres dat je hier invult is namelijk het e-mailadres waarmee je de demo-omgeving kan raadplegen. Zorg er ook voor dat de admin-gebruiker alle rechten heeft.

Overige aandachtspunten:

• In de demo-omgeving zitten fictieve gebruikers. Deze gebruikers tellen mee voor je licentie. Blokkeer deze gebruikers eventueel via Algemeen / Beheer / Autorisatie tool.
    • Als je met een fictieve gebruiker wilt testen, hernoem je deze eerst naar 12345.XXX (vervang 12345 door je eigen licentienummer). Vul vervolgens ook een e-mailadres in bij deze gebruiker.

05

Nieuwe template-omgeving maken

Bij deze actie vraag je een omgeving aan op basis van de meest recente template die door AFAS is uitgeleverd. Je kunt een keuze maken uit templates die je volgens jouw licentie kunt aanvragen.

Vraag je een template aan vanuit je live-omgeving? Dan krijg je een nieuwe omgeving die begint met de letter O, bijvoorbeeld O12345AB.

Belangrijk:

• In je huidige omgeving moet de admin-gebruiker (bijvoorbeeld 12345.admin) aanwezig zijn, inclusief geldig e-mailadres. Het e-mailadres dat je hier invult is namelijk het e-mailadres waarmee je de template-omgeving kan raadplegen. Zorg er ook voor dat de admin-gebruiker alle rechten heeft.

6. Vul de letters van de nieuwe omgeving en de naam in.
    Als je de letters niet invult of je gebruikt een lettercombinatie die niet mogelijk is, dan wordt de eerstvolgende vrije lettercombinatie gebruikt.
    De nieuwe naam wordt getoond, waarbij rekening wordt gehouden met het type omgeving: live-omgeving (O54160AZ), testomgeving (T54160AZ) of Accept-omgeving (A54160AZ).

Het aanpassen van naam of omschrijving is niet mogelijk bij de volgende acties:
    • 08 - Reservekopie terugzetten als vervanging van huidige omgeving
    • 09 - AFAS Support backup maken
    • 10 - Quality Center backup maken
    • 11 - Downloadlink aanvraag verwerken
  7. Klik op: Voltooien.
  8. In de kolom Status en Toelichting kun je de voortgang volgen. Hiervoor moet je de weergave opnieuw openen. Alleen het verversen van de weergave is niet voldoende.

Let op:

De meeste acties worden 's nachts uitgevoerd, zodat dit geen impact heeft op de performance van je omgeving overdag. De omgeving is dan de volgende dag beschikbaar. Alleen de acties 07, 08 en 12 worden direct gestart. Daarnaast worden bij alle acties de door de klant toegevoegde rapporten, analyses en documenten gekopieerd naar de nieuwe omgeving.

Belangrijk na het aanmaken van de omgeving
  1. Log in op de AFAS Online Portal.
  2. Klik op de juiste tegel.

Is de juiste tegel niet zichtbaar? Controleer of je bent ingelogd met het juiste e-mailadres. Bij demo- en template-omgevingen is dit het e-mailadres dat gekoppeld is aan de admin-gebruiker.

Als bij het inloggen niet de juiste omgeving getoond wordt, raadpleeg dan Nieuwe omgeving is niet zichtbaar. Hoe kan dit?

3. Voer indien nodig de volgende acties uit:
Overige keuzen omgeving kopiëren

Actie/ Code

Keuze

Toelichting

02

Omgeving kopiëren voor Accept

(Alleen beschikbaar voor klanten met een Accept-licentie)

Bij deze actie maak je een kopie van je huidige omgeving voor testdoeleinden. De nieuwe Accept-omgeving krijgt een omgevingsnaam die begint met de letter A, bijvoorbeeld A12345AB en benader je via een aparte tegel.

Aandachtspunt:

• Je geeft een gebruiker toegang tot de Accept-omgeving door het veld AFAS Accept aan te vinken in de eigenschappen van de gebruiker. Zorg dat de .admin-gebruiker ook Accept-toegang heeft.

03

Omgeving kopiëren als nieuwe productie-omgeving zonder dossierbijlagen

Bij deze actie maak je een kopie van je huidige omgeving voor productie. De nieuwe omgeving is een omgeving zonder bijlagen bij dossieritems.

04

Omgeving kopiëren als nieuwe productie-omgeving met dossierbijlagen

Bij deze actie maak je een volledige kopie van je huidige omgeving voor productie. De nieuwe omgeving is een omgeving met bijlagen bij dossieritems.

07

Reservekopie terugzetten als nieuwe omgeving

Let op: Actie wordt direct gestart.

Een eerdere back-up van jouw omgeving wordt teruggezet als nieuwe omgeving (Maximaal 30 dagen terug). AFAS maakt elke nacht na middernacht een back-up van jouw omgeving.

Mocht je dus in de ochtend een fout gemaakt hebben, en je wilt terug naar de versie zoals deze was na middernacht, vul dan de datum van vandaag in.

Aandachtspunten:

Na het terugzetten herstel je de volgende instellingen:

08

Reservekopie terugzetten als vervanging van huidige omgeving

Let op: Actie wordt direct gestart.

Je huidige omgeving wordt verwijderd en een eerdere back-up van jouw omgeving wordt teruggezet onder de naam van de huidige omgeving. Als je deze actie kiest, kan AFAS contact met je opnemen, omdat je je werk sinds de laatste backup kwijtraakt.

Aandachtspunten:

• Door deze keuze kun je gedurende een aantal uren - afhankelijk van de omvang van de reservekopie - niet werken in de omgeving.
  • Door deze keuze wordt je huidige omgeving verwijderd. Alle mutaties - van welke soort dan ook - die je sinds de datum/tijd van de reservekopie hebt doorgevoerd, gaan verloren.
  • Na het terugzetten moet je de instellingen die genoemd staan in de actie hierboven herstellen.

09

AFAS Support backup maken

Deze actie gebruik je als door AFAS Support om een Support-backup wordt gevraagd. Via het incident krijg je een pincode om de aanvraag te voltooien.

10

Quality Center backup maken

Deze actie gebruik je als door het Quality Center om een backup word gevraagd. Via de aanvraag krijg je een pincode om de aanvraag te voltooien.

11

Downloadlink aanvraag verwerken

Deze actie gebruik je als je offline wilt gaan werken óf een kopie nodig hebt voor archivering. Stuur bij AFAS Support een incident in om een downloadlink aan te vragen. Via het incident krijg je een pincode om de aanvraag te voltooien.

Nadat je de pincode in Profit hebt ingevuld wordt er een kopie van de database gemaakt. Zodra deze kopie gereed is, ontvang je een e-mail met daarin een link naar de AFAS Klantportal, waar je de backup kan downloaden.

Aandachtspunt:

• De link is maximaal 5 dagen beschikbaar. Na een geslaagde download wordt deze ongeldig gemaakt en kun je de link niet opnieuw gebruiken.

12

Omgeving nu kopiëren als testomgeving zonder dossierbijlagen

Deze keuze is met name bedoeld om een aanpassing snel te kunnen testen. Deze keuze kan van invloed zijn op de performance van de te kopiëren bronomgeving. Je krijgt een testomgeving zonder bijlagen bij dossieritems. Deze keuze is alleen beschikbaar om een productie-omgeving te kopiëren naar een testomgeving.

Direct naar

1. Omgevingen beheren
  2. Omgeving kopiëren
  3. Reservekopie voor AFAS Support
  4. Omgeving verwijderen
  5. Verwijderde omgeving terugzetten
  6. Omgeving overzetten naar ander deelnemersnummer

Process

Omgeving

Work area

Techniek