Kostprijs voor de samenstellingen (Bakkerijen)
In deze topic vind je informatie over de kostprijs van samenstellingen.
Inleiding
De kostprijs voor de samenstellingen wordt opgebouwd uit een aantal componenten:
- De kostprijs van de grondstoffen, zowel vanuit het deeg als via de decoratie
- De kostprijs van de etiketten
- De kostprijs van de verpakking
- De inkoopprijs voor interverkeerartikelen
- De arbeids- en machinekosten die via productie-indicatoren kunnen worden bepaald
Kostprijs grondstoffen
De kostprijs van de grondstoffen wordt bepaald bij de deegberekening.
Bij de berekening van een deeg wordt per aan dat deeg gekoppelde samenstelling het meel- en afweeggewicht bepaald o.b.v. het normgewicht droge stof, het eindgewicht of het aantal stuks per deeg dat bij de samenstelling is ingevoerd op het tabblad Deegberekening in de eigenschappen van de samenstelling.
Op basis van het meelgewicht bij de samenstelling kan de hoeveelheid van iedere grondstof in de samenstelling worden bepaald. Immers: in de deegregels worden de grondstoffen vastgelegd in een percentage van het meelgewicht.
Daarnaast kunnen in de samenstellingsregels grondstoffen als decoratie worden gekoppeld. Ook deze worden meegenomen in de berekening van de grondstoffenkostprijs.
Kostprijs etiketten
Bij de kostprijsberekening voor de samenstelling wordt als kostprijs van de etiketten de op dat moment geldende inkoopprijs meegenomen.
Kostprijs verpakkingen
Bij de kostprijsberekening voor de samenstelling wordt als kostprijs van de verpakkingen de op dat moment geldende inkoopprijs meegenomen.
Kostprijs interverkeerartikelen
Bij de kostprijsberekening voor de samenstellingen die bij derden worden ingekocht wordt de op dat moment geldende inkoopprijs meegenomen die bij de betreffende samenstellingen is vastgelegd. Deze kan worden geraadpleegd/onderhouden door vanuit de eigenschappen van de samenstelling op de knop Prijs/korting te klikken en dan te kiezen voor het tabblad Inkoopprijs.
Arbeids- en/of machinekosten (productie-indicatoren)
Bij de kostprijsberekening voor de samenstellingen worden de arbeids- en/of machinekosten bepaald op basis van de aan de samenstelling gekoppelde productie-indicatoren. Bij de productie-indicatoren kunnen capaciteiten (stuks per uur) en aantal mensen worden ingevoerd met een tarief per manuur en een tarief per machine-uur.
Inrichting stamgegevens in Profit
Om in Profit tot een goede kostprijsberekening te komen moeten de stamgegevens van de artikelen (grondstoffen, verpakkingen, etiketten) en de productie-indicatoren goed zijn ingevoerd.
Stamgegevens grondstoffen
Voor de grondstoffen die de bakkerijen zelf inkopen is een decentrale reeks beschikbaar waarin de bakkerijen zelf de stamgegevens van die grondstoffen kunnen beheren.
Belangrijke aandachtspunten bij het onderhoud van de stamgegevens van de grondstoffen:
- Basiseenheid KGM
Grondstoffen moeten altijd worden vastgelegd met als basiseenheid KGM (kilogram).
Dit is noodzakelijk omdat bij het genereren van de ingrediëntendeclaraties alle grondstoffen naar grammen moeten kunnen worden omgerekend.
- De prijsfactor bij de basiseenheid = 100. D.w.z. dat de inkoopprijs van de grondstoffen altijd wordt vastgelegd per 100 kg.
- Met het aantal decimalen bij de basiseenheid wordt bepaald in hoeveel decimalen het aantal per eenheid bij de andere eenheden kan worden ingevoerd.
Het aantal decimalen moet dus minimaal 3 zijn. Immers: alleen dan kun je de eenheid GRM (gram) met een factor 0,001 ten opzichte van de basiseenheid vastleggen. Wil je bijvoorbeeld ook een eenheid PCE vastleggen met een gewicht per stuk van 0,5 gram dan zul je het aantal decimalen bij de basiseenheid KGM op 4 moeten zetten (aantal per eenheid is dan namelijk 0,0005)
- Het aantal per eenheid bij de basiseenheid is altijd 1.
De overige eenheden worden uitgedrukt in een factor ten opzichte van de basiseenheid.
- Extra eenheden ten behoeve van gebruik als decoratie
Naast de basiseenheid is een tweede eenheid GRM, ML of PCE nodig die wordt gebruikt als de betreffende grondstof (meestal als decoratie) wordt opgenomen in de samenstellingsregels bij een samenstelling.
- Bij de eenheid GRM wordt als aantal per eenheid de waarde 0,001 ingevoerd, te weten 0,001 * de basiseenheid (KGM).
- Het aantal per eenheid bij de eenheid ML is afhankelijk van het soortelijk gewicht. Bij slagroom zou het aantal per eenheid 0,0008 kunnen zijn. Namelijk 0,8 gram per milliliter.
- Hetzelfde geldt voor de eenheid PCE. Een ouwel heeft een gewicht van 0,5 gram. Dus aantal per eenheid is in dat geval 0,0005.
De 2e eenheid kun je toevoegen op het tabblad Eenheden per item in de eigenschappen van de grondstof.
- Inkoopprijs vastleggen op de basiseenheid
De prijs van de grondstof wordt vastgelegd op de basisprijslijst en is dus de inkoopprijs per 100 kg. Voor de controle van de inkoopfacturen zou je als extra eenheid ook de eenheid waarin de grondstof wordt ingekocht kunnen vastleggen.
Ouwels worden per doos van 400 stuks ingekocht. Dit betekent dus een extra eenheid DS (doos) bij de grondstof ouwel met een aantal per eenheid van 0,200 (namelijk 400 * 0,5 gram = 200 gram). De prijs per 100 dozen (prijsfactor 100) kan ook worden vastgelegd op de basis inkoopprijslijst.
- Droge stof percentage
Voor een juiste deegberekening, met name bij degen met een berekening o.b.v. droge stof, is het van belang dat de droge stof percentages bij alle grondstoffen juist zijn. Het droge stof percentage kun je invoeren op het tabblad Grondstof in de eigenschappen van de grondstof via de knop Acties [F8] Item info.
- Water (KWID) voor KWID percentage
Bij je grondstof-artikel(en) Water moet je het veld Water (KWID) aanzetten als het reguliere inbakverlies er afgehaald moet worden.
Dit stel je in via Eigenschappen artikel / actie Item info / tabblad Grondstof.
Na het aanzetten, klik je bij het deeg op de actie Deeg berekenen. Dit zorgt ervoor dat het KWID percentage herberekend wordt bij het deeg.
Let op: Extra aandachtspunt bij het vastleggen van grondstofgegevens
Bij grondstoffen uit de decentrale reeks moet je zelf de ingrediënten en voedingswaarden koppelen. Deze zijn niet van belang voor de kostprijsberekening, maar wél voor een juiste ingrediëntendeclaratie én voedingswaardeberekening bij de samenstellingen waaraan de grondstoffen zijn gekoppeld. In de eigenschappen van de grondstof klik je op de knop Acties en kies je daar voor Item info.
1. Tabblad Voedingswaarde in grondstof
Vul de voedingswaarden volgens de specificatie van de leverancier in.
2. Tabblad Ingrediënten
Via de knop Nieuw kun je de ingrediënten koppelen aan de grondstof.
Stamgegevens deeg
Bij de samenstellingen kunnen zowel centrale als decentrale degen als samenstellingsregel worden toegevoegd.
Stamgegevens etiketten
Belangrijke aandachtspunten bij het onderhoud van de stamgegevens van de etiketten:
- Basiseenheid PCE Etiketten worden altijd vastgelegd met als basiseenheid PCE (stuks).
- De prijsfactor bij de basiseenheid = 100. D.w.z. dat de inkoopprijs van de etiketten altijd wordt vastgelegd per 100 stuks.
- Het aantal decimalen bij de basiseenheid = 0.
- Het aantal per eenheid = 1.
- Inkoopprijs vastleggen op de basisprijslijst De prijs van het etiket wordt vastgelegd als inkoopprijs op de basisprijslijst en is dus de prijs per 100 stuks.
Stamgegevens verpakkingen
Voor de verpakkingen die de bakkerijen zelf inkopen is een decentrale reeks beschikbaar waarin de bakkerijen zelf de stamgegevens van die verpakkingen kunnen beheren.
Let op:
Belangrijk aandachtspunt bij verpakkingen is dat we onderscheid maken tussen verpakkingen die per stuk worden vastgelegd, zoals zakken en dozen, en verpakkingen die worden vastgelegd per kilo, zoals folie.
Verpakkingen met basiseenheid PCE (stuks)
- Basiseenheid PCE voor zakken en dozen
Zakken en dozen worden vastgelegd met als basiseenheid PCE.
- De prijsfactor bij de basiseenheid = 100.
D.w.z. dat de inkoopprijs van deze verpakkingen wordt vastgelegd per 100 stuks.
- Het aantal decimalen bij de basiseenheid is afhankelijk van de eventuele extra eenheden die bij de verpakking worden aangemaakt.
Indien bijv. een doos als extra eenheid wordt vastgelegd omdat de zakken in een doos van 10.000 stuks worden ingekocht, dan zal het aantal decimalen 4 moeten zijn.
- Het aantal per eenheid = 1.
- De prijsfactor bij de basiseenheid = 100.
- Extra eenheid
Als 2e eenheid kan eventueel een doos (DS) worden aangemaakt, waarin dan bijvoorbeeld kan worden aangegeven dat er 10.000 zakken in een doos gaan.
Bij de eenheid DS wordt dan als aantal per eenheid de waarde 0,0001 ingevoerd.
- Inkoopprijs vastleggen op de basisprijslijst
De prijs van de verpakkingen wordt vastgelegd als inkoopprijs op de basisprijslijst en is dus de prijs per 100 stuks.
Daarnaast is het mogelijk om ook de inkoopprijs van een doos met 10.000 zakken vast te leggen.
Verpakkingen met basiseenheid KGM (kilogram)
- Basiseenheid KGM voor folie
Folie wordt vastgelegd met als basiseenheid KGM.
- De prijsfactor bij de basiseenheid = 100.
D.w.z. dat de inkoopprijs van deze verpakkingen wordt vastgelegd per 100 kilo.
- Het aantal decimalen bij de basiseenheid = 3.
- Het aantal per eenheid = 1.
- De prijsfactor bij de basiseenheid = 100.
- Extra eenheid GRM
Naast de basiseenheid is een 2e eenheid GRM nodig die wordt gebruikt als de betreffende folie moet worden opgenomen in de samenstellingsregels bij een samenstelling. Bij de eenheid GRM wordt als aantal per eenheid de waarde 0,001 ingevoerd, te weten 0,001 * de basiseenheid (KGM). De 2e eenheid kun je toevoegen op het tabblad Eenheden per item in de eigenschappen van de grondstof.
- Inkoopprijs vastleggen op de basisprijslijst
De prijs van de verpakkingen wordt vastgelegd op de basisprijslijst en is dus de inkoopprijs per 100 kg.
Let op:
Extra aandachtspunt in verband met de verpakkingenbelasting
In de eigenschappen van de verpakking kan op het tabblad Verp.belast. per type verpakkingsmateriaal het gewicht worden ingevoerd.
Voor folie moet je bij Gewicht kunststof (gr) een aantal van 1000 in te voeren. Bij het koppelen van folie aan een samenstelling vul je namelijk het gewicht in grammen van deze folie per samenstelling in. Hierdoor wordt het juiste gewicht meegenomen t.b.v. de aangifte van de verpakkingenbelasting.
Stamgegevens interverkeer
De bakkerij kan aangeven of een samenstelling door de bakkerij zelf wordt geproduceerd of dat deze via interverkeer bij derden wordt besteld. In het geval van inkoop via interverkeer zal de kostprijs van de samenstelling worden gebaseerd op de inkoopprijs plus eventuele extra kosten (verpakking, etiketten, handelingskosten expeditie).
Belangrijke aandachtspunten bij het onderhoud van de samenstellingen die worden ingekocht:
- Samenstelling vastleggen als interverkeer
In de eigenschappen van de samenstelling kan op het tabblad Interverkeer, door een vinkje te zetten bij Bestellen via Interverkeer, worden aangegeven dat deze wordt ingekocht bij andere bakkerijen.
- Koppelen voorkeursleverancier
In de eigenschappen van de samenstelling kan op het tabblad Inkooprelaties de voorkeurleverancier worden gekoppeld. Bij het genereren van de interverkeerbestellingen wordt de bestelling van deze samenstelling automatisch in een inkooporder voor deze voorkeursleverancier geplaatst.
- Afwijkende inkoopprijs
Het vastleggen van een afwijkende inkoopprijs kan niet in de basisprijslijst. Je moet de inkoopprijs vastleggen op de crediteur die als voorkeursleverancier aan de samenstelling is gekoppeld.
- Selecteer de gewenste samenstelling en klik in het eigenschappenscherm op de knop Prijzen per samenstelling. Ga naar het tabblad Inkoopprijs.
- Kies eerst voor Nieuw en kies dan in het selectiescherm voor Crediteur. Selecteer hier de crediteur die als voorkeursleverancier is vastgelegd op het tabblad Inkooprelaties en voer de prijs en ingangsdatum in. Hiermee is de prijs voor deze specifieke leverancier vastgelegd.
- Berekening kostprijs interverkeerartikelen
Bij de berekening van de kostprijs wordt de inkoopprijs voor interverkeerartikelen (o.b.v. het vinkje bij Bestellen via interverkeer bij de samenstelling) bepaald in deze volgorde:
- inkoopprijs bij de crediteur (= voorkeursleverancier). Is deze niet aanwezig dan..
- inkoopprijs op de inkoopprijslijst waaraan de voorkeursleverancier is gekoppeld. Is deze niet aanwezig dan..
- de inkoopprijs uit de basisprijslijst.
Indien van toepassing wordt de inkoopprijs bij de berekening van de kostprijs verhoogd met de kosten van eventuele verpakking, etiket en handelingen die als samenstellingsregel aan de samenstelling zijn gekoppeld.
Stamgegevens productie-indicatoren
Belangrijke aandachtspunten bij het onderhoud van de stamgegevens van de productie-indicatoren:
- Aantal basiseenheden
Het aantal basiseenheden is altijd 1 (op het tabblad Algemeen in de eigenschappen van de productie-indicator).
- Arbeids- en machinekosten
De combinatie van Aantal stuks per uur en Aantal medewerkers in combinatie met Uurtarief manuren en Uurtarief machine-uren is bepalend voor de arbeids- en machinekosten per eenheid van de samenstelling waaraan de betreffende productie-indicator zal worden gekoppeld.
- Codering productie-indicatoren
Voor de productie-indicatoren zijn de volgende coderingen beschikbaar:
- BV = bakvorm
- HD = handeling
- IP = inpak
- EX = expeditie.
- Daarnaast zijn ook de codes AP en OP beschikbaar voor afmeetproduct respectievelijk opmaakproduct.
Inrichting samenstellingen
In het voorgaande is beschreven hoe de verschillende componenten die van invloed zijn op de kostprijs van het eindproduct (de samenstelling) moeten worden ingericht.
Bij de koppeling van deze componenten aan de samenstellingen dient rekening te worden gehouden met de volgende aandachtspunten.
Koppeling deeg
Aandachtspunten:
- Het koppelen van een deeg doe je in de samenstellingsregels bij de samenstelling.
- Bij de deegberekening van een deeg wordt de kostprijs grondstoffen van alle samenstellingen die aan dat deeg zijn gekoppeld berekend. De wijze waarop deze kostprijs wordt berekend is afhankelijk van de deegberekeningswijze die bij het betreffende deeg is aangegeven.
- Aan een samenstelling kan slechts één deeg worden gekoppeld.
Let op:
voor een correcte deegberekening is het van belang dat je bij de samenstelling het juiste normgewicht droge stof / eindgewicht of aantal stuks invoert in het veld (Norm)gewicht/aantal stuks op het tabblad Deegberekening.
Is de samenstelling gekoppeld aan een deeg met deegberekening o.b.v. droge stof, dan moet je in dit veld het normgewicht droge stof in te voeren.
Is de samenstelling gekoppeld aan een deeg met deegberekening o.b.v. eindgewicht of o.b.v. eindgewicht met spijs, dan moet je in dit veld het eindgewicht van de samenstelling in te voeren. Bij een deeg o.b.v. eindproducten of banket moet je hier het aantal stuks in te voeren.
Koppeling decoratie
Ook het koppelen van een (of meerdere) decoratie(s) doe je in de samenstellingsregels.
Belangrijke aandachtspunten:
- Kies de juiste eenheid
Bij het koppelen van een decoratie aan een samenstelling heb je de keuze uit de eenheden die bij de betreffende grondstof zijn vastgelegd. Is de gewenste eenheid niet beschikbaar dan dient deze als extra eenheid te worden toegevoegd bij de betreffende grondstof. Voor een grondstof uit de centrale reeks zal dit door Bake Five gedaan moeten worden. Advies: leg de eenheden bij voorkeur vast in GRM (gram) of ML (milliliter).
- Decoratie meenemen in deegberekening
In de samenstellingsregel kan via het vinkveld Deegberekening worden aangegeven of de decoratie moet worden meegenomen in de deegberekening. Is de samenstelling gekoppeld aan een deeg o.b.v. droge stof dan wordt, door het vinkje aan te zetten, bij de deegberekening het droge stofgewicht van de decoratie ook meegenomen wat zal leiden tot een lager afweeggewicht van het deeg.
- Verwerkingsverlies in grammen
In het veld Decoratieverlies (gr) kan eventueel een verwerkingsverlies worden ingevoerd. Voor de deegberekening wordt gerekend met het gewicht dat wordt ingevoerd in het veld Aantal in combinatie met Eenheid. Dit is het gewicht aan decoratie dat uiteindelijk aanwezig is op het product. Voor de kostprijsberekening wordt het verwerkingverlies ook meegenomen.
N.B.: indien het veld Verwerkingsverlies niet zichtbaar is in de samenstellingsregel dan dient dit te worden opgenomen in de boekingslayout. Je applicatiebeheerder kan dit voor je inrichten.
Koppeling etiketten
Het koppelen van etiketten doe je ook in de samenstellingsregels.
Aandachtspunten:
- Je kunt meerdere verschillende etiketten aan een samenstelling koppelen en ook kun je per etiket meer dan 1 stuk koppelen.
- Hanteer als eenheid altijd PCE (stuks).
Koppeling verpakkingen
Ook de verpakkingen kunnen worden toegevoegd aan de samenstellingsregels. Belangrijke aandachtspunten:
- Voor zakken en dozen hanteer je als eenheid PCE (stuks)
- Voor folie hanteer je als eenheid GRM (gram)
Koppeling productie-indicatoren
De productie-indicatoren worden standaard gekoppeld met een aantal 1 en als eenheid ***** Hierop heb je geen invloed.
Berekening van de kostprijzen
De berekening van de kostprijzen wordt in 2 stappen uitgevoerd.
Kostprijs grondstoffen vanuit de deegberekening
Via de deegberekening wordt de kostprijs grondstoffen berekend. Hierin worden zowel de grondstoffen vanuit de deegregels als de grondstoffen die als decoratie in de samenstellingsregels zijn gekoppeld meegenomen.
De berekende kostprijs grondstoffen vind je op het tabblad Deegberekening, via de knop Item informatie samenstelling in de eigenschappen van de samenstelling. De getoonde kostprijs grondstoffen is de kostprijs per 100 stuks van de samenstelling. Het veld Kostprijs (grondst) kun je ook toevoegen aan een weergave op de samenstellingen.
Voor het uitvoeren van de deegberekening ga je in Logistiek naar Item / Bakkerij inrichting / Deeg. Via multiselect kun je één of meerdere degen selecteren. Klik op de knop 2. Deeg berekenen.
De berekening wordt niet meer afgebroken op het moment dat er een deeg is zonder deegregels of met een % meelgewicht dat ongelijk is aan 100. In dat geval wordt het betreffende deeg overgeslagen, maar gaat de deegberekening wel verder met de volgende degen. Na afloop van de berekening wordt getoond voor welke degen geen berekening is uitgevoerd en de reden waarom dat niet is gebeurd.
Integrale kostprijs vanuit de kostprijsberekening
Nadat je de deegberekening heeft uitgevoerd kun je de ‘integrale’ kostprijs van de samenstellingen berekenen. Hierbij worden de kosten van de etiketten, verpakkingen en productie-indicatoren opgeteld bij de kostprijs grondstoffen voor de samenstellingen die de bakkerij zelf produceert en bij de inkoopprijs voor de samenstellingen die via interverkeer worden ingekocht.
Voor het uitvoeren van de kostprijsberekening ga je in Ordermanagement naar Item / Samenstelling. Via multiselect kun je meerdere samenstellingen selecteren. Klik op Berekenen kostprijs.
Indien een bestaande kostprijs door de nieuwe berekening wordt gewijzigd krijgt de "oude" kostprijs een einddatum van gisteren en wordt er een nieuwe kostprijs toegevoegd met een begindatum van vandaag.
Je kunt de kostprijzen controleren via de knop Prijzen samenstelling vanuit de eigenschappen van de samenstelling en dan op het tabblad Kostprijs.
Controle analyse kostprijs grondstoffen
Voor de controle van de grondstoffenkostprijzen is een analyse beschikbaar "BF: Kostprijs - grondstoffenkostprijs samenstellingen". Met deze analyse kun je per samenstelling de opbouw van de grondstoffenkostprijs in Profit controleren.
- Bepaal eerst aan welk deeg de samenstelling die je wilt analyseren is gekoppeld. In de filters in de analyse moet je deze dan beide in te geven.
Let op:
Met deze analyse kun je slechts 1 samenstelling plus bijbehorend deeg tegelijkertijd opvragen!
- Kies in Profit voor Ordermanagement / Uitvoer / Analyse en selecteer de analyse BF: Kostprijs – grondstoffenkostprijs samenstellingen. Je moet zowel bij Samenstellingen als bij Deegregels een filter opgeven.
Tip: als je wilt filteren op samenstelling 1312 dan moet je "=1312" invullen, omdat anders alle samenstellingen waarin 1312 voorkomt worden meegenomen.
Bij de deegregels moet je ook de volledige code invullen.
Nadat je op Voltooien hebt geklikt kom je in Excel op het tabblad: met de Grondstof KostPrijs (GKP) berekening o.b.v. Droge stof. Rechtsboven zie je de Kostprijs.
Opmerkingen:
- De percentages voor Gistings-/verwerkingsverlies, Verwerkingsverlies en Uitval worden meegenomen vanuit de systeeminstellingen (Ordermanagement - Beheer - Instellingen op het tabblad Bakkerijen).
- In de decoratieregels zie je een netto en een bruto gewicht. Het netto gewicht is het gewicht dat je hebt ingevuld in de kolom Aantal in de samenstellingsregel. Het bruto gewicht is gelijk aan het netto gewicht plus het decoratieverlies in gram dat in de samenstellingsregel kan worden ingevuld. Voor de bepaling van het meel- en afweeggewicht van de samenstelling wordt gerekend met het netto gewicht. Voor de kostprijs wordt gerekend met het bruto gewicht.
- De kostprijs rechts bovenin moet overeenkomen met de Kostprijs grondstoffen (per 100 stuks) op het tabblad Deegberekening in de eigenschappen van de samenstelling.
Calculatiemodel berekening kostprijs grondstoffen
Naast een controle analyse is er ook een nieuwe analyse beschikbaar om een kostprijsberekening te maken voor samenstellingen die nog niet in Profit zijn aangemaakt. Deze analyse heeft de naam BF: Kostprijs - calculatiemodel samenstellingen. In de analyse worden de relevante grondstofgegevens vanuit Profit meegenomen naar Excel. Bij het vullen van de deeg- en decoratieregels in de analyse worden de actuele prijzen en droge stof percentages van de betreffende grondstoffen er automatisch bij gezocht.
1. Kies in Profit voor Ordermanagement / Uitvoer / Analyse en selecteer de analyse BF: Kostprijs – calculatiemodel samenstellingen en klik direct op Voltooien. Je hoeft geen filter in te geven.
2. In Excel kom je in het scherm met het 'Bake Five calculatiemodel kostprijsberekening samenstellingen':
- Controleer of de verschillende percentages juist zijn. Pas deze eventueel aan.
- Omdat de verschillende deegberekeningswijzen leiden tot een verschillende deegberekening is het noodzakelijk dat je eerst de juiste berekeningswijze selecteert.
- Je komt op het tabblad van de door jou geselecteerde berekeningswijze.
- In de gekleurde vlakken kun je gegevens invoeren. De overige velden worden via formules gevuld of berekend. Let op: in de decoratieregels kun je middels een vinkje aangeven of de betreffende decoratie al dan niet moet worden meegenomen in de (deeg)berekening.
- Zorg er voor dat in ieder geval het Meelgewicht per charge en Gewenste droge stof of Gewenste eindgewicht zijn ingevuld.
- Bij het invullen van de deeg- en/of decoratie regels zie je dat de kostprijs steeds wijzigt. Zodra de deeg- en decoratieregels volledig zijn ingevuld heb je rechts bovenin de grondstoffen kostprijs op basis van de door jou ingevoerde gegevens.
Direct naar |