Functieveld met berekening toevoegen aan rapport

Als je een berekening wilt uitvoeren met een veld, gebruik je een expressie. Je kunt gebruik maken van rekenkundige operatoren (zoals + - * /) of van scriptfuncties.

Bij een berekening heb je te maken met de volgende onderdelen:

• Waarden

Je kunt rekenen met velden uit de gegevensverzameling of functievelden die je zelf hebt toegevoegd. Je kunt in een berekening ook zelf een waarde invullen of een constante gebruiken. Een constantie is een functieveld dat altijd dezelfde waarde heeft.

Je kunt alleen rekenen met velden of functievelden die een hiervoor geschikte waarde bevatten, zoals een numerieke of decimale waarde. Als een veld bijvoorbeeld een alfanumerieke waarde bevat, moet je deze met behulp van een operator van het type 'Type conversie' eerst omzetten naar het juiste type waarde.

• Berekening

Je kunt gebruik maken van rekenkundige operatoren (zoals + - * /) of van scriptfuncties.

• Resultaat

Je bepaalt met het type functieveld of het resultaat bijvoorbeeld een numerieke of decimale waarde is, een datum of een J/N-waarde. Er zijn ook operatoren om het resultaat te beïnvloeden, bijvoorbeeld het aantal decimalen.

Functieveld met berekening toevoegen:

In dit voorbeeld voeg je een functieveld met een berekening toe.

1. Ga naar het tabblad: Functievelden (knop ).
  2. Klik op:  (functieveld toevoegen).
  3. Vul Code en Naam in.
  4. Selecteer Expressie in Soort.
  5. Selecteer het Type van het resultaat van de berekening.
  6. Ga naar het tabblad:  (Script functies).
  7. Selecteer de scriptfunctie en sleep deze in het rekengebied.

Onderin het venster staat een toelichting op de functie.

8. Ga naar het tabblad: Gegevens velden.
  9. Sleep de velden in het bewerkingsvak, tussen de haakjes, gescheiden door een komma. In plaats van gegevensvelden kun je ook functievelden of een waarde invullen.

Je kunt ook werken met een vaste waarde in een formule, deze waarde moet je tussen aanhalingstekens zetten.

Bijvoorbeeld: Om het veld Discount met 10 te vermenigvuldigen gebruik je de volgende formule:

DecMult({Discount}, "10")

Direct naar

1. Functievelden in rapporten
  2. Functievelden toevoegen aan rapporten
  3. Functievelden met berekening toevoegen aan rapport
  4. Tekst combineren met expressie
  5. Script toevoegen
  6. Tekstblok toevoegen
  7. Constante toevoegen
  8. Vinkveld vullen via functieveld
  9. Datums in Engelse opmaak op rapport plaatsen