thumb_up
thumb_down
link
Copy link
Copied
insert_emoticon
lmatfy
Copied

Bankafschriften matchen op unieke Factuurreferentie

Het matchen van bankafschriften met facturen verbeter je zelf met zoekopdrachten op unieke waarden in het veld Factuurreferentie.

Staat in het veld Factuurreferentie 'Kenteken TR-591-B'? Laat Profit dan zoeken op 'Kenteken' plus de unieke waarde erachter. Betere herkenning van de betaling bespaart jou zo handmatig zoekwerk.

Fin_Factuurreferentie (10)

Bij Lengte vul je in hoeveel posities na de zoekwaarde de unieke waarde in beslag neemt en waar Profit dus op moet zoeken (exclusief spaties en leestekens).

Inhoud

Factuurreferentie autoriseren

Autoriseer de menukeuze en het tabblad voor het zoeken in het veld Factuurreferentie.

 1. Ga naar de Autorisatie Tool, tabblad Menu.
 2. Ga naar: Algemeen / Financieel / Beheer / Zoekwaarde factuurref.
 3. Autoriseer de menukeuze.
 4. Ga naar het tabblad: Autorisatie.
 5. Ga naar: Financieel / Beheer / Factuurreferentie zoekwaarde / Tabbladen.
 6. Autoriseer het tabblad.

Boekingslay-out uitbreiden met veld Factuurreferentie

Voeg het veld Factuurreferentie toe aan de kop van je boekingslay-outs. Bijvoorbeeld voor pakbonnen, balie-/directfacturen, verkoopfacturen.

Dit veld is ook beschikbaar in de imports en in de UpdateConnectoren voor verkooporder, pakbon en balie-/directfacturen, zowel insert als update.

Zie ook: Veld toevoegen aan boekingslay-out

Factuurlay-out aanpassen

Je kunt in je factuurlay-outs een zin opnemen waarin je je verkooprelatie verzoekt de factuurreferentie bij de betaling te vermelden.

Zie ook: Rapportlay-out factuur aanpassen

Zoekwaarde factuurreferentie voor matchen toevoegen

Je stelt in op welke waarde Profit moet zoeken en Profit gaat dan aan de slag met wat in de omschrijving achter de zoekwaarde staat. Voorbeeld: heb je in de factuur gevraagd om 'Kenteken [kenteken]' te vermelden, dan is de zoekwaarde 'Kenteken' en wat daarachter staat, 'TR-591-B', zoekt Profit op in de facturen. .

Als dit geen resultaten oplevert óf bij reversed billing, zoekt Profit eerst de debiteur op aan de hand van het banknummer. Is de debiteur gevonden dan vindt omgekeerde matching plaats: Profit zoekt bij alle openstaande posten van deze debiteur of de factuurreferentie ergens voorkomt in de omschrijving van de bankafschriftregel.

Bij het zoeken worden spaties en streepjes e.d. eruit gehaald.

 1. Ga naar: Financieel / Beheer / Zoekwaarde factuurref.
 2. Klik op: Nieuw.

  Fin_Factuurreferentie (10)

 3. Vul bij Zoekwaarde een waarde in waarop Profit in de omschrijving van het bankafschrift moet zoeken en waar Profit vervolgens de échte zoekwaarde ACHTER kan vinden.

  Bijvoorbeeld: 'Kenteken' als je in de omschrijving 'Kenteken TR-591-B' verwacht.

  Het minimale aantal tekens van de zoekwaarde is 6, het maximale aantal tekens is 32.

 4. Vul bij Lengte het aantal posities in van de tekst waarop Profit moet controleren.

  Profit houdt bij het zoeken geen rekening met spaties, punten, dubbele punten of streepjes e.d.. Vul hier dus het aantal zónder deze tekens in.

  In het voorbeeld zoekt Profit bij kenteken TR-591-B naar TR591B. Dus wordt het aantal 6, het aantal posities van het unieke kenteken zonder spaties, streepjes, e.d.

 5. Vink Factuurreferentie bevat zoekwaarde aan als de zoekwaarde zelf ook opgenomen is in de factuurreferentie. Als dit zo is, moet wat je hierboven bij Lengte invult ook kloppen.

  Voorbeeld 1 bij zoekwaarde 'Kenteken'. Staat er in het dagafschrift 'Kenteken TR-591-B' en het factuurreferentieveld bevat 'TR-591-B' dan moet je het vinkje niet aanzetten.

  Voorbeeld 2 bij zoekwaarde '#AFAS#'. Staat er in het dagafschrift '#AFAS#000345' en het factuurreferentieveld bevat '#AFAS#000345' dan moet je het vinkje wel aanzetten.

  De lengte in beide voorbeelden wordt 6 (zonder spaties en streepjes e.d.).

 6. Klik op: Voltooien.
 7. Voeg eventueel nog andere zoekwaarden toe.

Factuurreferentie in verkooporder/pakbon/verkoopfactuur/financiële factuur

 1. Ga naar: Ordermanagement / Verkoop / Verkooporder, Pakbon of Verkoopfactuur.
 2. Open de verkooporder, pakbon of verkoopfactuur.

  Bij het genereren van pakbon vanuit een verkooporder neemt Profit de factuurreferentie daaruit over. Ook bij het genereren van de verkoopfactuur wordt de factuurreferentie overgenomen uit de pakbon.

 3. Vul in de kop de Factuurreferentie in. Bijvoorbeeld 'Kenteken TR-591-B'.

  Als je hebt ingesteld dat verzameld moet worden bij het genereren van verkoopfacturen, worden pakbonnen verzameld op gelijke factuurreferenties en gesplitst op verschillen.

 4. Verstrek en journaliseer de facturen zoals je gewend bent.

Factuurreferentie in openstaande post na journaliseren nog wijzigen

De factuurreferentie kun je na het journaliseren nog wijzigen vanuit de financiële factuur. De factuurreferentie kun je ook wijzigen via de importfunctie Import Factuurmutatie en de UpdateConnector FiInvoice.

 1. Ga naar: Financieel / Debiteur / Overzicht / Openstaande post.
 2. Open de openstaande post.
 3. Ga naar het tabblad: Algemeen.

  Fin_Factuurreferentie (10)

  Hier zie je de factuurreferentie waarop Profit kan matchen.

Matchen

Als je je eigen zoekwaarde voor factuurreferenties hebt ingesteld, zal Profit bij het matchen van de bankafschriften met je openstaande posten minder handwerk opleveren.

Het matchingsproces zoekt in de omschrijving van de regel van het bankafschrift naar een mogelijke zoekwaarde. Is deze gevonden dan wordt het deel van de omschrijving achter deze zoekwaarde volgens de juiste lengte uit de omschrijving gehaald. Hierbij worden spaties en de gecodeerde scheidingsteken buiten beschouwing gelaten.

Vervolgens wordt gecheckt of deze waarde bij de openstaande posten voorkomt, of het openstaande bedrag klopt en of er maximaal één waarde is gevonden. Alleen dan is er een match. Zowel debiteur als factuur zijn dan bekend.

Als dit geen resultaat oplevert of bij reversed billing (Flex-activering), zal Profit eerst de debiteur opzoeken aan de hand van het banknummer. Is de debiteur gevonden dan vindt omgekeerde matching plaats: Profit zoekt bij alle openstaande posten van deze debiteur of de factuurreferentie ergens voorkomt in de omschrijving van de bankafschriftregel.

Direct naar

 1. Bankafschriften
 2. Elektronische bankafschriften inrichten
 3. Bankkoppeling inrichten
 4. Bankafschrift inlezen
 5. Ingelezen bankafschrift raadplegen
 6. Geblokkeerd bankafschrift controleren
 7. Bankafschrift vrijgeven
 8. Bankafschrift verwerken
 9. Bankafschrift verwijderen
 10. Zoekcriteria voor het matchen van bankafschriften met openstaande posten bij automatische verwerking
 11. Journaalpost bankafschrift wijzigen
 12. Verwerken van Equens-betalingen
 13. Bankafschriften via bankkoppeling

Process

Bankafschrift

Work area

Financieel