Verplichting toevoegen

Voor een contractregel kun je reserveringen en verplichtingen opnemen. Een verplichting wordt van de reservering afgehaald. Je kunt een verplichting automatisch laten genereren op het moment dat je een contractregel toevoegt of handmatig vastleggen. Handmatig toevoegen kan zowel in Profit als in InSite.

Je kunt ook direct een verplichting vastleggen zonder eerst een reservering te maken. Dit kan bovendien via een inkooporder.

Je kunt reserveringen en verplichtingen importeren met Financieel / Beheer / Import activa en contract / Reservering en Financieel / Beheer / Import activa en contract / Verplichting of met de UpdateConnector (FiReservation en FiCommitment).

Inhoud

Verplichting toevoegen in Profit

Je kunt handmatig een verplichting toevoegen in Profit.

1. Ga naar:
    • Financieel / Contractbeheer / Contract
    • Financieel / Contractbeheer / Verplichting, Klik op: Nieuw. Echter op deze manier vult Profit dan niet de bijbehorende contractgegevens in.
    • Financieel / Crediteur / Crediteur, eigenschappen crediteur, tabblad Verplichtingen, klik op Nieuw. Open de eigenschappen van het contract.
  2. Ga naar het tabblad: Verplichtingen.
  3. Klik op: ActiesOnderhouden.
  4. Vul in de regels de grootboekrekening, het boekjaar en de periode in waarop de verplichting betrekking heeft.

Profit vult de grootboekrekening in als een voorkeur grootboekrekening is ingesteld bij de inkooprelatie/crediteur.

5. Selecteer de reservering waarop je de verplichting af wil boeken, als je een reservering hebt gemaakt.

De velden Omschrijving, Interne referentie, Jaar, Periodenummer, Crediteur en de verbijzonderingsas(sen) worden automatisch gevuld.

Vul bij Interne referentie het contractnummer in, als deze niet automatisch is gevuld. Dit veld gebruik je om bij het boeken van de factuur met de verplichting te matchen.

6. Profit vult de crediteur automatisch.
  7. Vul het bedrag en/of het aantal in waarop de verplichting betrekking heeft.
  8. Vul de verbijzonderingsas in waarvoor de verplichting geldt als je verbijzondert. Het veld heeft de naam van de as.
  9. Klik op: Opslaan en sluiten.

Wanneer het bedrag van de verplichting kleiner is dan de reservering, verschijnt de vraag of je de hele reservering wilt afboeken.

Verplichtingen toevoegen via InSite

Je kunt verplichtingen toevoegen en vrijgeven via InSite.

Dit moet je eerst inrichten.

Verplichting toevoegen via InSite:

1. Ga naar: InSite.
  2. Ga naar: Inkoop.
  3. Klik op: Verplichtingen.
  4. Klik op: Nieuwe verplichting.

Fin_Verplichtingen toevoegen via InSite

Blokkeren voor betaling staat standaard aan als dit is ingesteld in het inkooprelatieprofiel.

5. Vul de velden.
  6. Klik op: Aanmaken.

Direct naar

1. Contractbeheer in Financieel
  2. Contractbeheer in Financieel inrichten
  3. Contract toevoegen in Profit
  4. Contract financieel toevoegen in InSite
  5. Contract raadplegen en wijzigen
  6. Activa koppelen aan een contract
  7. Contract per inkooprelatie/crediteur onderhouden
  8. Inkooporder toevoegen op een contract
  9. Contract beƫindigen
  10. Contractverlenging toevoegen
  11. Workflow Contractverlenging signaal Financieel
  12. Contractdossier
  13. Reservering toevoegen
  14. Verplichting toevoegen
  15. Aanpassen contractregel bij realisatie op een gekoppelde verplichting
  16. Inkoopfactuur afboeken van reservering of verplichting