Btw-plicht en -nummer instellen bij debiteuren en crediteuren

Je vult in de eigenschappen van de debiteur/crediteur het btw-identificatienummer en de btw-plicht in. Met de btw-plicht identificeer je om wat voor soort inkoop- of verkooptransactie het gaat en/of wat er dan met de btw-belasting moet gebeuren. De meest voorkomende btw-plicht bij Nederlandse relaties is Verkopen standaard bij debiteuren of Inkopen standaard bij crediteuren.

Hier lees je hoe je dit bij relaties in Groot-Brittannië en Noord-Ierland instelt bij de Brexit.

Afhankelijk van de btw-plicht kun je bepaalde btw-codes koppelen in een financiële boeking. In Profit Ordermanagement, Profit Projecten, Profit Abonnementen en de cursusadministratie koppelt Profit op basis hiervan automatisch de juiste btw-code, afhankelijk van de btw-tariefgroep bij het item.

Btw-instellingen debiteuren en crediteuren bepalen:

1. Ga naar:
    • Financieel / Debiteur / Debiteur.
    • Financieel / Crediteur / Crediteur.
  2. Open de eigenschappen van de debiteur of crediteur.
  3. Ga naar het tabblad:
    • Debiteur
    • Crediteur

4. Vul eventueel bij EORI-nummer het identificatienummer van de debiteur/crediteur voor de douane in. Dit nummer van de debiteur wordt ook meegeven met pakbonnen via Transsmart.

Selecteer de Btw-plicht.
De btw-plicht is bij relaties uit:

• Groot-Brittannië (zonder Noord-Ierland) altijd 'Import/Export buiten EU' (4).
  • Noord-Ierland en transacties met goederen, dus niet bij artikelen met 'Dienstenberekening' aan, bij wijze van uitzondering 'Verkopen binnen EU' (3).

Gaat het bij een Noord-Ierse debiteur om transacties met diensten, dan is de btw-plicht weer 'Import/Export buiten EU' (4).

1. Vul het Btw-identificatienummer in.

Raadpleeg eventueel de voorwaarden waar het Btw-identificatienummer aan moet voldoen als je een foutmelding krijgt.

2. Vink eventueel het veld voor btw-listing aan als de debiteur/crediteur mee moet in de btw-listing.

Profit toont dit veld alleen als je een administratie hebt, waarvan België of Luxemburg het Land wetgeving is en de Belgische functionaliteit geactiveerd is.

Let op:

Je moet de velden Btw-plicht, Btw-identificatienummer en Btw-listing invullen bij de debiteur/crediteur om de gegevens in de btw-listing naar voren te laten komen. De grondslag voor de klantenlisting stel je in via de administratie instellingen op het tabblad Btw, met het veld Minimumgrondslag.

3. Het veld Noord-Ierland (ICP-aangifte) is alleen zichtbaar als het Btw-identificatienummer begint met GB. Vink het aan als het om een relatie uit Noord-Ierland gaat.
  4. Klik op: Opslaan en sluiten.

Direct naar

1. Btw-plicht bij debiteur/crediteur
  2. Meegeleverde btw-plichten (de)blokkeren
  3. Meerdere btw-plichten en meerdere btw-codes inrichten
  4. Btw-plicht en -nummer instellen bij debiteuren en crediteuren
  5. Btw-instellingen bij van btw vrijgestelde debiteur
  6. Icp-aangifte inrichten voor Noord-Ierland