Btw-instellen bij van btw vrijgestelde debiteur (btw-sectie 999)

Als je niet vrijgesteld bent van btw en factureert aan btw-vrijgestelde debiteuren, dan kun je instellen dat deze omzet niet in de btw-aangifte verschijnt.

Er zijn twee manieren om ervoor te zorgen dat de omzet uit vrijgestelde debiteuren niet in de btw-aangifte komt:

• via de gedeblokkeerde btw-plicht Geen btw (intercompany)
  • via btw-sectie 999

Via btw-plicht 'Geen btw (intercompany)':

1. Ga naar: Financieel / Btw/icp / Inrichting / Btw-plicht.
  2. Deblokkeer de btw-plicht Geen btw (intercompany).

Deze  btw-plicht is standaard geblokkeerd, je moet deze eerst deblokkeren.

3. Selecteer bij de debiteur de btw-plicht Geen btw (intercompany).
  4. Voeg een nieuwe btw-code toe met Code inkoop/verkoop Verkoop, btw-plicht Geen btw (intercompany). Deze btw-code hoef je niet te koppelen aan een btw-sectie.
  5. Maak de facturen met het btw-percentage 0 procent en journaliseer deze.

Via btw-sectie '999':

1. Ga naar: Financieel / Btw/icp / Inrichting / Btw-code.
  2. Voeg een nieuwe btw-code toe met Verkoop bij Code inkoop/verkoop.
  3. Selecteer Vrijgesteld bij Btw-plicht.
  4. Selecteer '0' bij Btw-tariefgroep.
  5. Vul bij Btw-code een hoog nummer in, in ieder geval een hoger nummer dan de al aanwezige btw-code met 0%  voor verkopen.
  6. Ga naar: Financieel / Btw/icp / Inrichting / Btw-sectie.
  7. Controleer of je btw-sectie '999' hebt. Voeg deze sectie toe als deze ontbreekt. Deze sectie komt namelijk niet mee op de aangifte.
  8. Koppel de nieuwe btw-code aan btw-sectie '999'.
  9. Selecteer bij de debiteur de btw-plicht Vrijgesteld.
  10. Maak de facturen met btw-percentage 0 procent en journaliseer deze.

Zie ook:

Direct naar

1. Btw-plicht bij debiteur/crediteur
  2. Meegeleverde btw-plichten (de)blokkeren
  3. Meerdere btw-plichten en meerdere btw-codes inrichten
  4. Btw-plicht en -nummer instellen bij debiteuren en crediteuren
  5. Btw-instellingen bij van btw vrijgestelde debiteur
  6. Icp-aangifte inrichten voor Noord-Ierland