Aandachtspunten bij conditionele workflows

Bij het toevoegen van conditionele workflows moet je met een paar dingen rekening houden.

Condities maak je per workflow, je kunt ze niet exporteren of kopiëren naar een andere workflow.

Condities moeten het werk eenvoudig maken, niet moeilijker. Je moet bijvoorbeeld niet de functionaliteit 'Verantwoordelijkheden' nabouwen in een conditie.

Condities altijd en geblokkeerd

Een actie kan een conditie hebben, maar deze kan ook altijd zichtbaar zijn of geblokkeerd zijn.

• Altijd

De actie is altijd beschikbaar in de workflow.

• Geblokkeerd

De actie is niet beschikbaar in de workflow.

Zichtbaarheid actie

De workflowactie waarop de conditie staat, moet zichtbaar zijn. Dit geldt ook als de actie conditioneel direct wordt doorgezet.

Bij acties in InSite moet de actie zichtbaar zijn in InSite en bij acties in OutSite moet de actie zichtbaar zijn in OutSite.

Eenmalige controle op conditie

Profit controleert maar één keer de conditie, namelijk alleen op het moment dat de workflow wordt doorgezet naar de taak, met deze actie met conditie

Voorbeeld:

Je kunt een actie niet conditioneel laten afhandelen na een bepaalde datum, of als achteraf is voldaan aan de conditie.
Op het moment dat je een workflow doorzet naar deze taak, voldoet de workflow aan de conditie en kan Profit deze actie uitvoeren. Voldoet deze niet of nog niet, dan zal de conditie nooit meer zijn werk doen.

Je kunt bijvoorbeeld dus niet 'Ter informatie taken' of 'Ter informatie afhandel taken' na een bepaalde tijd automatisch afhandelen.

Dit geldt niet voor condities op zichtbaarheid van acties, of bestemming.

Conditionele afhandeling in combinatie met reactie verplicht (Profit 18)

Bij het maken van een workflow mag de combinatie van een conditionele actie en reactie verplicht op diezelfde actie niet meer voorkomen. Bij conditioneel afhandelen kan immers geen reactie worden ingevuld.

Als deze combinatie toch bestaat in een workflow, dan zal bij het publiceren van de workflow in de workfloweditor de volgende melding verschijnen: Bij actie 'XXXXX' is reactie geven verplicht, terwijl deze conditioneel wordt afgehandeld."

Krijg je deze melding, kijk bij de actie dan naar de volgende instellingen.

Je kunt dit oplossen door bij de taken waarbij het bovenstaande voorkomt, een actie toe te voegen die conditioneel wordt afgehandeld (zonder de reactie verplicht te stellen). De originele actie mag dan niet meer conditioneel worden afgehandeld. Test de workflow en kijk of deze goed doorloopt, zonder dat de workflow ergens stopt door een onjuiste inrichting.

Condities en workflows die worden ingestuurd met een Connector

Ook voor condities en workflows die worden ingestuurd met een connector geldt dat de gebruiker, die de dossieritems instuurt met de Connector, rechten moet hebben op de taak waar acties op staan met condities.

Dossieritems via een signaal versus handmatig ingestuurde dossieritems

Voorbeeld:

Je hebt een type dossieritem, die via signalen een workflow kunnen starten maar die je ook handmatig in kunt sturen. Hoe kan je hierin onderscheid maken qua condities?

Je wilt bijvoorbeeld dat de instuurder bij een handmatig ingestuurd dossieritem een taak terugkrijgt, maar bij een workflow door middel van een signaal niet.

Maak een vrij veld aan bij het type dossieritem en vul deze in het signaal met de vaste waarde Aangevinkt. In de workflow kan je hier dan rekening mee houden.

Is deze JA dan gewoon afhandelen, is deze NEE, dan afhandelen met een Ter informatie taak.

Ins_Handmatig versus Signaal

Direct naar

1. Conditie toevoegen in workflow
  2. Eenvoudige definitie
  3. Geavanceerde definitie
  4. Workflow met conditie
  5. Aandachtspunten bij conditionele workflows
  6. Voorbeeld conditionele workflow met controles

Process

Workflow

Work area

InSite/OutSite