Productiebon toevoegen

Nadat je een Productieorder (de 'bestelling') hebt gemaakt, ga je het maakartikel produceren. Als dat klaar is, ga je de Productiebon toevoegen. Per regel wordt de Productieorder daarmee als het ware gereedgemeld. Na iedere regel wordt de voorraad bijgewerkt van 'In bestelling' naar 'Op voorraad'.

Het is ook mogelijk de stap via een Productieorder over te slaan en direct een productiebon toevoegen. Na voltooien van de productiebon wordt de voorraad van het maakartikel dan direct opgeboekt en de voorraad van de onderdelen (de onderliggende artikelen) direct afgeboekt.

Tijdens het invullen van het aantal wordt, afhankelijk van de instelling van het maakartikel, voorraadcontrole uitgevoerd. Je kunt ervoor kiezen om een vraag te stellen als er onvoldoende voorraad is. Daarnaast kun je aangeven dat negatieve voorraad nooit of altijd is toegestaan.

Productiebon toevoegen:

1. Ga naar: Ordermanagement / Productie / Productiebon.

Je kunt de productiebon ook toevoegen via Ordermanagement / Productie / Productieorder. Zowel in de weergave van de productieorders als in de eigenschappen van een productieorder (onderin het scherm) beschik je over de actie Aanmaken productiebon.

2. Klik op: Nieuw.
  3. Selecteer het Magazijn.
  4. Vul de Datum toegevoegd in.
  5. Vul eventueel het veld Administratie. In het rapport voor het afdrukken van de productieorder zie je dan ook de administratiegegevens.
  6. Vul de overige velden in.
  7. Selecteer in de regel het maakartikel.
  8. Vul het aantal in. Dit is het aantal dat op voorraad geboekt gaat worden.
  9. Voltooi de regel of klik op de actie: Samenstelling om de onderliggende regels te raadplegen/wijzigen. (Voor het automatisch tonen na voltooien van de regel is een instelling beschikbaar).

Vervolgens verschijnen de regels van de samenstelling.

Deze regels boekt Profit van de voorraad af.

10. Voeg eventueel een regel toe. Bijvoorbeeld omdat er iets kapot is gegaan tijdens productie. Het maakartikel moet ingesteld zijn als 'variabele samenstelling'.
    1. Voeg een regel toe.
    2. Vul het aantal in de regel in dat extra verbruikt is.
    3. Wijzig eventueel de Omschrijving of vul een Opmerking in.
    4. Vink Vast aantal aan. (Dit veld moet je wel eerst aan de boekingslay-out Samenstellingen productiebon toegevoegd hebben).

In bovenstaand voorbeeld wordt 2x extra van artikel 1801 afgeboekt. Ook als het aantal in de bovenliggende productiebonregel 100 wordt, blijft het aantal bij de regel van 1801 op 2 stuks staan. Als alternatief voor het afboeken van extra verbruik via de productiebon kun je ook voorraad afboeken.

Een extra regel geldt alleen voor deze productiebon.

11. Klik eventueel op de actie Locaties om het aantal te verdelen over locaties in het magazijn.
  12. Klik op Voltooien in het subscherm.
  13. Klik op: Opslaan en sluiten.

Als de volledige Productieorder gerealiseerd is krijgt deze de status Afgehandeld. Als slechts een deel is gerealiseerd heeft de Productieorder de status Deellevering.

Decompositie toevoegen:

Je kunt maakartikelen ook uit elkaar halen. Je haalt een maakartikel uit elkaar door een negatieve productiebon toe te voegen. In dit geval geldt dat de voorraad van het maakartikel direct wordt verminderd, terwijl de voorraad van de onderdelen direct wordt opgeboekt. Er worden voorraadmutaties gemaakt voor de voorraadvermindering van het maakartikel tegen de verrekenprijs van het maakartikel en voor de opboeking van de onderdelen tegen de verrekenprijs van de onderdelen. Bij decompositie moet er voldoende voorraad zijn van het maakartikel.

Direct naar

1. Productie
  2. Inrichten
  3. Productie analyse raadplegen
  4. Maakartikel inkopen productie via Bestelvoorstel
  5. Productieorder
  6. Voorraad voor productie raadplegen
  7. Productiebon toevoegen
  8. Aan productie toegewezen order/voorcalculatie raadplegen
  9. Productieorder vrijgeven
  10. Productiebon afhandelen
  11. Productiebonnen collectief verwijderen