Maakartikel toevoegen

Je voegt een samenstelling van het type Maakartikel toe. Van zowel de samenstelling zelf als van de onderdelen (artikelen) houd je voorraad bij. De artikelen die de onderdelen vormen van het maakartikel registreert Profit als 'verbruikt'.

Je kunt samenstellingen ook toevoegen via de UpdateConnector.

Maakartikel toevoegen:

1. Ga naar: Ordermanagement / Item / Samenstelling.
  2. Klik op: Nieuw

3. Selecteer Maakartikel bij Type samenstelling.

Profit neemt de samenstelling hierdoor als artikel in de voorraad op. De onderdelen van de samenstelling registreert Profit in de productiebon als 'verbruikt' en boekt ze af. Voorraad bijhouden wordt aangevinkt en is niet wijzigbaar.

Je kunt ook de samenstellingtypen Explosie of Product selecteren, deze opties zijn apart beschreven. Bij ieder van deze typen horen specifieke eigenschappen zoals of er voorraad wordt bijgehouden of niet.

4. Vul een Itemcode en een Omschrijving in.
  5. Vink Omschrijving te wijzigen aan als je wilt dat bij bijvoorbeeld het toevoegen van een order de omschrijving nog te wijzigen is.
  6. Selecteer de Artikelgroep waar het artikel bijhoort. Per artikelgroep is o.a. vastgelegd hoe Profit de inkoop en verkoop moet verwerken in Profit Financieel.

Orderregels genereren kun je aanvinken. Daarbij worden orderregels voor alle artikelen in de samenstelling toegevoegd in een order. Dit is alleen mogelijk bij explosie-samenstellingen.

7. Selecteer de Basiseenheid. In deze basiseenheid leg je orderregels vast en vindt de voorraadwaardering plaats. Je kunt hier later eventueel van afwijken.
  8. Vul eventueel een andere Prijsfactor in dan 1. De prijsfactor bepaalt of de prijs voor één artikel is of voor meerdere; dus als de prijsfactor 100 is dan wordt de prijs door 100 gedeeld als je maar 1 artikel verkoopt.

Dit gebruik je bijvoorbeeld als je kleine artikelen in grote verpakkingen verkoopt. De werkelijke prijs zou 0,0001 euro voor een paperclip zijn, maar je verkoopt ze per 1000 á voor 10 eurocent. Bij prijsfactor vul je dan 1000 in.

9. Selecteer de Btw-tariefgroep. O.a. aan de hand hiervan bepaalt Profit de btw op de factuur.
  10. Vink Variabele samenstelling aan als de samenstelling in het maakartikel nog gewijzigd mag worden.
  11. Vul de overige velden in.

12. Voeg de onderdelen toe.

13. Ga naar het tabblad: Extra.

14. Vul de Verrekenprijs in of vink Verrekenprijs automatisch bepalen aan.
  15. Selecteer de inkooprelatie.
  16. Selecteer een Type barcode als je de samenstelling via een barcode wilt (laten) identificeren.
  17. Vul een waarde in bij Barcode.
  18. Ga naar het tabblad: Artikeltype.
  19. Selecteer een waarde bij CBS-goederencode.
  20. Ga naar het tabblad: Voorraad.
  21. Selecteer bij Voorraadprofiel een combinatie van instellingen voor voorraadcontrole, -aanvulling, bestelvoorstel en toewijzing.

Profit bevat standaard een aantal gangbare voorraadprofielen. Je kunt zelf ook voorraadprofielen toevoegen.

Als het voorraadprofiel voorraadaanvulling gebruikt om de voorraad op peil te houden, vul je in wat de minimum voorraad moet zijn en tot waar Profit de voorraad moet aanvullen.

22. Vul, als je geen voorraadprofiel hebt geselecteerd, de velden voor het controleren en aanvullen van de voorraad in.

Als je instellingen voldoen aan één van de standaard voorraadprofielen, zal Profit deze automatisch koppelen.

In geval van samenstellingen voor subproductieorders kan hier ook het veld Voorraadcontrole productie staan.

23. Klik op: Opslaan en sluiten.
  24. Voeg eventueel een (verkoop)prijs toe aan de samenstelling.
  25. Vervolgens kun je het maakartikel gaan produceren.

Direct naar

1. Samenstelling
  2. Maakartikel-samenstelling toevoegen
  3. Explosie-samenstelling toevoegen
  4. Product-samenstelling toevoegen
  5. Onderdeel samenstelling vervangen
  6. Samenstelling kopiëren
  7. Artikel in samenstelling raadplegen
  8. Prijs toevoegen aan samenstelling
  9. Magazijntoewijzing bij samenstelling
  10. Samenstelling met serienummer/partijnummer
  11. Automatisch bepalen vaste verrekenprijs
  12. Samenstelling importeren
  13. Inrichten