Product-samenstelling toevoegen

Je kunt een samenstelling van het type Product toevoegen. Bij Product geef je zelf aan of je voorraad wilt bijhouden of niet. Profit houdt de voorraad dan alleen bij op Product-samenstellingsniveau. Voor de onderdelen van de Product-samenstelling houdt Profit geen voorraad bij. Je kunt de voorraad van deze onderdelen(artikelen) wel bijhouden via de handmatige voorraadmutaties zoals voorraad opboeken, e.d.

Je gebruikt een samenstelling om vast te leggen wat er nodig is om het artikel in te kopen zonder dat dit gevolgen heeft voor de voorraad van de 'onderdelen' van het product. Het gaat er bij dit type samenstelling dus alleen om vast te leggen welke grondstoffen, decoraties en halffabricaten nodig zijn en in welke hoeveelheden. Ook kun je in de samenstelling zaken als etiketten en verpakkingsmateriaal opnemen en productie-indicatoren als mens- en machine-uren. In het specifieke geval van de bakkerijen zal ook Deeg als onderdeel van de samenstelling worden opgenomen.

Let op:

Voor een samenstelling van het type product geldt:

• Het is niet mogelijk een samenstellingsartikel van het type Product zelf te produceren. Je kunt deze alleen inkopen. (Wil je produceren, kies dan Maakartikel).
  • Het veld Voorraad bijhouden is actief. Je kunt zelf aangeven of je van de samenstelling wel of geen voorraad wilt bijhouden.
  • Je kunt het veld Prijsbepaling niet wijzigen.
  • Een product-samenstellingsartikel kan niet bestaan uit een variabele samenstelling.

Samenstelling Product toevoegen:

1. Ga naar: Ordermanagement / Item / Samenstelling.
  2. Klik op: Nieuw
  3. Vul een Itemcode en een Omschrijving in.
  4. Vink Omschrijving te wijzigen aan als je wilt dat bij bijvoorbeeld het toevoegen van een order de omschrijving nog te wijzigen is.
  5. Selecteer de Artikelgroep waar het artikel bijhoort. Per artikelgroep is o.a. vastgelegd hoe Profit de inkoop en verkoop moet verwerken in Profit Financieel.

Als je voor dit artikel voorraad gaat bijhouden, selecteer je een artikelgroep waarbij Bevat voorraadartikelen aan staat.

6. Selecteer eventueel een Locatie.

Zie de toelichting bij eigenschappen artikel.

7. Vink eventueel Voorraad bijhouden aan als je voorraad van het artikel in je magazijn wilt bijhouden.

Je kunt dit veld alleen aanvinken als in de gekoppelde artikelgroep het veld Bevat voorraadartikelen is aangevinkt.

Zodra je kiest voor Voorraad bijhouden kun je dit niet meer wijzigen, tenzij er voor het betreffende artikel geen voorraad, geen openstaande orders, geen reserveringen en geen bestellingen zijn.

8. Vul het Aantal decimalen in waarmee o.a. in een order- of factuurregel het aantal wordt weergegeven.

Let op:

Zodra er mutaties zijn geweest, kun je het aantal decimalen bij het artikel niet meer wijzigen!

9. Selecteer de Basiseenheid. In deze basiseenheid leg je orderregels vast en vindt de voorraadwaardering plaats. Je kunt hier later eventueel van afwijken.
  10. Vul eventueel een andere Prijsfactor in dan 1. De prijsfactor bepaalt of de prijs voor één artikel is of voor meerdere; dus als de prijsfactor 100 is dan wordt de prijs door 100 gedeeld als je maar 1 artikel verkoopt.

Dit gebruik je bijvoorbeeld als je kleine artikelen in grote verpakkingen verkoopt. De werkelijke prijs zou 0,0001 euro voor een paperclip zijn, maar je verkoopt ze per 1000 á voor 10 eurocent. Bij prijsfactor vul je dan 1000 in.

11. Selecteer de Btw-tariefgroep. O.a. aan de hand hiervan bepaalt Profit de btw op de factuur.
  12. Selecteer Product bij Type samenstelling.
  13. Voeg de onderdelen toe.

Hoe kan ik de presentatievolgorde wijzigen?

14. Ga naar het tabblad: Voorraad als je voorraad bijhoudt bij deze samenstelling van het type product. De instellingen gelden alleen voor de samenstelling, niet voor de artikelen die de onderdelen vormen.

Een samenstelling van het type Product kun je alleen inkopen.

15. Selecteer bij Voorraadprofiel een combinatie van instellingen voor voorraadcontrole, bestelvoorstel en toewijzing.

Profit bevat standaard een aantal gangbare voorraadprofielen. Je kunt zelf ook voorraadprofielen toevoegen.

16. Vul, als je geen voorraadprofiel hebt geselecteerd, de velden voor het controleren van de voorraad in.

Als je instellingen voldoen aan één van de standaard voorraadprofielen, zal Profit deze automatisch koppelen.

17. Ga naar het tabblad: Extra.
  18. Selecteer een waarde bij Inkooprelatie. In bepaalde gevallen is dit verplicht.
  19. Selecteer een Type barcode als je de samenstelling via een barcode wilt (laten) identificeren.
  20. Vul een waarde in bij Barcode.
  21. Ga naar het tabblad: Artikeltype.
  22. Selecteer een waarde bij CBS-goederencode. In bepaalde gevallen is dit verplicht.
  23. Klik op: Opslaan en sluiten.

Direct naar

1. Samenstelling
  2. Maakartikel-samenstelling toevoegen
  3. Explosie-samenstelling toevoegen
  4. Product-samenstelling toevoegen
  5. Onderdeel samenstelling vervangen
  6. Samenstelling kopiëren
  7. Artikel in samenstelling raadplegen
  8. Prijs toevoegen aan samenstelling
  9. Magazijntoewijzing bij samenstelling
  10. Samenstelling met serienummer/partijnummer
  11. Automatisch bepalen vaste verrekenprijs
  12. Samenstelling importeren
  13. Inrichten