Looninrichting

Een cao in Profit bevat een groot aantal zaken m.b.t. de looninrichting en de arbeidsvoorwaarden. Bij de looninrichting kun je denken aan looncomponenten, grondslagen, salaristabellen en loonschalen. Deze elementen vormen de kern van de loonberekening in Profit Payroll.

Beschrijving

Profit Payroll heeft een hiërarchische opbouw. Hierbij geldt dat je de gegevens zoveel mogelijk op het hoogste niveau vastlegt. Het hoogste niveau in de salarisverwerking is de Basis CAO of Profit CAO, het tussenniveau is werkgever en het laagste niveau is medewerker. Waarden, die je op een hoog niveau vastlegt, werken automatisch door naar alle onderliggende niveaus.

Schematisch ziet dit er als volgt uit:

Je kunt waarden op de volgende niveaus vastleggen:

  • Cao

    De Profit CAO vormt de basis van de loonberekening in Profit. Elke Profit CAO bevat dezelfde basis looninrichting, aangevuld met sectorale- en bedrijfstakregelingen die deel uitmaken van de betreffende cao. AFAS levert de meest voorkomende waarden al uit voor de parameters van de looncomponenten op het niveau Profit CAO. Dit niveau kun je zelf niet wijzigen. Wel kun je veel van deze waarden op Klant-cao-niveau aanpassen wanneer nodig.

  • Werkgever

    Je kunt per werkgever de looncomponenten van gekoppelde cao's aanpassen. De aanpassingen gelden alleen voor medewerkers van de betreffende werkgever die van de betreffende cao gebruik maken.

  • Medewerker

    Je legt looncomponenten vast bij de medewerker als je wilt afwijken van de inrichting op een hoger niveau. Profit zal de ingestelde looncomponenten tijdens de door je ingestelde geldigheidsduur meenemen in de verloning.

  • Boekingsprogramma

    Voor incidentele wijzigingen (zoals een incidentele onkostenvergoeding aan een specifieke medewerker) kun je een variabele loonmutatie boeken.

Voorbeeld:

Niveaus in de looninrichting.

 

Niveau

Percentage pensioenpremie

1.

Cao

 4%

2.

Werkgever X.

 

 

Werkgever Y.

5%

3.

Medewerker J.

6%

4.

Boekingsprogramma

 

  • Op het hoogste niveau is in een looncomponent een pensioenpremie van 4% vastgelegd.
  • Bij één werkgever kun je hier van afwijken, door het percentage te veranderen in 5%. Bij alle medewerkers wordt nu 4% pensioenpremie ingehouden, behalve bij de medewerkers die onder deze specifieke werkgever Y. vallen.
  • Je kunt bij één medewerker een afwijkend percentage instellen, dit geldt uiteraard alleen voor de betreffende medewerker.

Verder geldt dat alle waarden die worden vastgelegd, tijdsafhankelijk zijn. Dit wil zeggen dat in ieder geval een begindatum moet worden opgegeven en dat bij wijzigingen een nieuwe waarde wordt toegevoegd met een nieuwe begindatum, waardoor automatisch de einddatum wordt bepaald van de voorgaande waarde.

Voorbereiding

Werkwijze