thumb_up
thumb_down
link
Copy link
Copied
insert_emoticon
lmatfy
Copied

Verkoopprijs op basis van uurloon berekenen

In de payroll-/uitzendbranche is het gebruikelijk om bij de facturatie van uren de prijs te berekenen op basis van uurloon inclusief toeslag en marge. Deze mogelijkheid heb je ook in Profit.

Let op: 

Deze functie is alleen beschikbaar als je in de licentie over Profit HRM en Profit Projecten beschikt. Deze functie werkt alleen voor de nacalculatie, niet voor de voorcalculatie.

Inhoud

Beschrijving

Je kunt bij werksoorten en kostensoorten de verkoopprijs baseren op het uurloon van de medewerker. Het voordeel hiervan is dat het altijd om het actuele uurloon gaat.

De basis van de berekening van de verkoopprijs is het uurloon van de medewerker uit HRM. Het uurloon wordt vermenigvuldigd met een uurloonfactor. De uurloonfactor komt uit een tabel met mogelijke uurloonfactoren en daarin leg je ook opslag en verlaagde uurloonfactor vast.

Vervolgens moet je per project en/of per medewerker een uurloonfactor vastleggen.

Voorbeeld: 

Het uurloon (bijvoorbeeld € 15,00 ) vermenigvuldigd met de uurloonfactor (bijvoorbeeld 1,5) wordt de verkoopprijs (€ 22,50).

Je kunt ook kortingen op de uurloonfactor instellen. Ook voor de kortingen op de uurloonfactor heb je een tabel. Kortingen op de uurloonfactor koppel je in de werksoort of kostensoort. Ook kun je aangeven of de werksoort de verlaagde uurloonfactor moeten gebruiken of de normale, gekoppelde uurloonfactor uit de hoofdtabel Uurloonfactor en opslag zoals die is vastgelegd op project en/of medewerker. Op werksoort kun je ook nog een percentage uurloon ingeven, bijvoorbeeld 150 voor Overwerk 150% van het uurloon.

Er is ook een specifieke korting op de uurloonfactor mogelijk, namelijk bij medewerkers die ouder dan de AOW-gerechtigde leeftijd zijn. De 65+ uurloonkorting wordt, zodra een medewerker de wettelijke pensioengerechtigde leeftijd wordt, automatisch van de uurloonfactor afgetrokken en zo meegenomen in de verkoopprijsberekening op basis van uurloon.

Profit houdt rekening met de wettelijke pensioengerechtigde leeftijd vastgesteld door de overheid. Voor meer informatie raadpleeg de website van de rijksoverheid.

Basisberekening van de verkoopprijs bij werksoorten:

Uurloon medewerker * ((Uurloonfactor medewerker of project (verlaagd of normaal) - Korting uurloonfactor uit werksoort - Korting uurloonfactor uit medewerker - 65-plus kortingsfactor) * Percentage uurloon uit de werksoort + Opslag uit de medewerker

Basisberekening van de verkoopprijs bij kostensoorten:

Aantal * ((Uurloonfactor medewerker of project (verlaagd of normaal) - Korting uurloonfactor uit kostensoort - Korting uurloonfactor uit medewerker - 65-plus kortingsfactor)

Let op: 

Er mag geen geldige verkoopprijs bij de werksoort of de kostensoort staan. Alleen als er géén huidige verkoopprijs is, dan wordt de verkoopprijs op basis van uurloon bepaald.

De uurloonfactor, de korting en de opslag bepaal je bij voorkeur op het project. Als je wilt afwijken bij bepaalde medewerkers, moet je dit bij die medewerkers instellen. Instellingen bij de medewerker krijgen dan voorrang op de instelling bij projecten. Je kunt er ook voor kiezen alleen bij medewerkers een uurloonfactor, e.d. te koppelen.

 

Uurloon

Uurloonfactor

Korting uurloonfactor

Verlaagde uurloon factor

Opslag

% uurloon

Project

 

1,5

 

1,3

0,10

 

Medewerker Cas de Graaf

15,00

 

2,0

 

1,4

0,50

 

Werksoort M003

 

 

0,25

nee

ja

- (dus 100%)

De verkoopprijs voor een uur van deze medewerker op werksoort M003 zal: (15 Euro * 1,75) + 0,50 = 26,75 Euro bedragen.

Werkwijze

Zie ook

Process

Prijs

Work area

Projecten