thumb_up
thumb_down
link
Copy link
Copied
insert_emoticon
lmatfy
Copied
Bestelvoorstelregel vanuit verkooporder instellen

Je kunt regels in verkooporders automatisch naar het bestelvoorstel laten gaan. Bijvoorbeeld altijd of alleen als Profit een voorraadtekort constateert. Zo zie je bij het inkopen van voorraden geen artikelen die besteld moeten worden over het hoofd.

Dit moet je eerst inrichten.

Mogelijke instellingen van artikel

Bestelvoorstelregels kunnen o.a. afkomstig zijn uit verkooporders (naast voorraadaanvulling en/of voorcalculatie). Als je in een verkooporder een volgende regel toevoegt, en Profit constateert een voorraadtekort, dan wordt gecontroleerd of de regel al of niet naar het bestelvoorstel moet worden doorgezet. Zodra een regel naar bestelvoorstel wordt doorgezet, zie je het aantal in het veld Aantal bestelvoorstel.

Hoe en of een artikel naar het bestelvoorstel moet, kun je instellen. De instellingen wat betreft het doorzetten van verkoopregels in verkooporders zijn:

 • Altijd (gehele orderregel loopt via inkooporder)

  Profit genereert automatisch een bestelvoorstel voor een orderregel van het artikel.

  Voorbeeld: 

  Je geeft een orderregel in van 10 stuks, de voorraad van het artikel is 30 stuks. Profit genereert voor iedere orderregel, ongeacht de voorraad, altijd een bestelvoorstel. Profit genereert dus een bestelvoorstel van 10 stuks.

 • Nooit (geen actie bij verkooporder)

  Profit genereert nooit een bestelvoorstel voor een orderregel van het artikel.

 • Rest (voorraadtekort van de orderregel)

  Profit genereert automatisch een bestelvoorstel voor een orderregel van het artikel voor het gedeelte dat niet uit de voorraad geleverd kan worden.

  Voorbeeld: 

  Je geeft een orderregel in van 10  stuks, de voorraad van het artikel is 8 stuks. Profit genereert voor deze orderregel automatisch een bestelvoorstel van 2 stuks.

  Bij deze optie kun je lopende inkooporders ook automatisch laten toewijzen aan de verkooporderregel. Dit gebeurt als je ook de voorraadcontrole op Controle op vrije voorraad (verkooporder en pakbon) of Controle op economische voorraad (verkooporder) hebt ingesteld en het toewijzen in verkoop op: 'Altijd automatische toewijzing' of 'Vraag stellen'.

  Als nu bij een nieuwe verkooporder(regel) onvoldoende beschikbare voorraad is om de regel uit te leveren, dan wordt eerst het tekort aan voorraad toegewezen aan bestaande inkooporders. Wat er dan nog aan voorraadtekort overblijft wordt klaargezet voor bestelvoorstel.

  Dit geldt zowel voor in Profit ingevoerde orders, als voor via de UpdateConnector of import toegevoegde orders. In deze gevallen geldt dat de 'Vraag stellen' bij toewijzen wachtorders is beantwoord met 'Ja'.

 • Altijd vraag stellen (ongeacht voorraadtekort)

  Profit stelt altijd een vraag om een bestelvoorstel te genereren voor een orderregel van het artikel. De gebruiker beslist dan op dat moment ad hoc of een regel in z'n geheel naar het bestelvoorstel gaat.

  Voorbeeld: 

  Je geeft een orderregel in van 10 stuks, de voorraad van het artikel is 30 stuks. Profit stelt de vraag of er een bestelvoorstel gegenereerd moet worden bij iedere orderregel, ongeacht de voorraad. Kies je voor ‘Ja’ dan genereert Profit een bestelvoorstel van 10 stuks, kies je voor ‘Nee’ dan wordt er geen bestelvoorstel gegenereerd.

 • Vraag stellen bij voorraadtekort

  Profit stelt een vraag om een bestelvoorstel te genereren voor een orderregel van het artikel als de orderregel niet of niet geheel uit de voorraad geleverd kan worden.

  Voorbeeld: 

  Je geeft een orderregel in van 10  stuks, de voorraad van het artikel is 8 stuks. Profit stelt de vraag of er een bestelvoorstel gegenereerd moet worden. Kies je voor ‘Ja’ dan genereert Profit een bestelvoorstel van 2 stuks, kies je voor ‘Nee’ dan wordt er geen bestelvoorstel gegenereerd.

Je stelt één van deze opties in bij het artikel.

Let op: 

Als je bij de Vraag-opties beslist om op het moment dat de vraag gesteld wordt in de verkooporder géén bestelvoorstelregel toe te voegen, moet je een andere manier hebben om er zeker van te zijn dat het artikel wel besteld wordt. Het veld Aantal bestelvoorstel wordt dan namelijk niet gevuld met het aantal uit het bestelvoorstel. Stel hierbij dan bijvoorbeeld ook Voorraadaanvulling in.

Artikel inrichten

Als je een bestelvoorstelregel wilt laten maken tijdens het invoeren van een verkooporder, moet je dit instellen bij het artikel.

Artikel instellen voor bestelvoorstel uit verkooporder:

 1. Ga naar: Ordermanagement / Item / Artikel.
 2. Open de eigenschappen van het artikel.
 3. Ga naar het tabblad: Voorraad.
 4. Selecteer bij Voorraadprofiel een voorraadprofiel met bestelvoorstel, bijvoorbeeld Bestellen bij voorraadtekort, Kleine voorraad, grote bestellingen direct inkopen of Nooit voorraad.
 5. Als je geen voorraadprofiel selecteert, stel je de velden handmatig in:
  1. Selecteer bij Voorraadcontrole de manier waarop controle moet plaatsvinden bij het toevoegen van de verkooporder, bijvoorbeeld Controle op vrije voorraad (verkooporder en pakbon) (of de fysieke voorraad genoeg is) of Controle op economische voorraad (verkooporder) (of de fysieke én bestelde voorraad genoeg is op het moment van verkooporder, bij de pakbon wordt wel op fysieke voorraad gecontroleerd).
  2. Selecteer bij Bestelvoorstel bij verkoop één van de opties (anders dan Nooit).
  3. Selecteer eventueel Voorraadaanvulling en vul eventueel de bijbehorende velden als je ook bestelvoorstellen wilt genereren om de voorraad aan te vullen tot een bepaald aantal, naast de verkoopregels.
  4. Selecteer bij Toewijzen in verkoop of via het bestelvoorstel een inkooporder toegewezen moet worden aan een verkooporder met dit artikel of niet of dat een vraag hierover moet verschijnen bij invoer van de verkooporder.
  5. Selecteer bij Wachtorders toewijzen of een wachtorder automatisch aan een inkooporder moet worden toegewezen of niet.
 6. Ga naar het tabblad: Inkooprelaties.
 7. Controleer of er een inkooprelatie is toegevoegd. Als er meerdere inkooprelaties zijn, vink dan bij één van de inkooprelaties in de eigenschappen het veld Voorkeur inkooprelatie aan. Bij deze inkooprelatie zal het artikel besteld worden.
 8. Klik op: OK
 9. Pas de boekingslay-out voor verkooporders aan.
Boekingslay-out Verkoop instellen voor Bestelvoorstel

Voor het gebruik van bestelvoorstel via verkooporders, moet de verkooporder boekingslay-out o.a. de velden Aantal wachtorder, Aantal bestelvoorstel en eventueel Gereserveerd op inkoop bevatten.

Pas de boekingslay-out voor verkooporders aan:

 1. Ga naar: Algemeen / Beheer / Boekingslay-out.
 2. Open je boekingslay-out voor verkooporders.
 3. Ga naar het tabblad: Kop.
 4. Voeg het veld Administratie toe als je wilt dat de inkooporders op administratie worden gegenereerd via de actie Bestelvoorstel in de weergave verkooporders.
 5. Voeg het veld Inkoop per verkooporder toe als je handmatig in de order wilt aan of uitzetten dat een inkooporder wordt gegenereerd voor iedere verkooporder.
 6. Ga naar het tabblad: Regel.
 7. Voeg het veld Aantal wachtorder toe in de regel als je gebruik maakt van toewijzing.
 8. Voeg het veld Aantal bestelvoorstel toe in de regel als je gebruik maakt van voorraadcontrole en het bestelvoorstel.
 9. Voeg het veld Gereserveerd op inkoop toe in de regel.
 10. Sla de boekingslay-out op.
 11. Als je ook het artikel/de artikelen hebt ingericht voor bestelvoorstel via verkoop, kun je de verkooporders toevoegen waarbij automatisch het bestelvoorstel wordt bijgehouden.

Zie ook:

Process

Bestelvoorstel

Work area

Ordermanagement