Inkooporder per verkooporder inrichten

Standaard verzamelt Profit via het bestelvoorstel verschillende verkooporders op een inkooporder. Als je per verkooporder een inkooporder wilt genereren, dan moet je dit inrichten.

Als je altijd aparte inkooporders per verkooporder wilt, dan richt je dit op hoog niveau in het verkooprelatieprofiel in. Je gebruikt dit bijvoorbeeld als je een webshop bent, zonder voorraad, en je stuurt iedere inkooporder door naar de verkooprelatie.

Als je de standaard van Profit, namelijk altijd verkooporders verzamelen op een inkooporder, hebt ingesteld kun je hier nog wel per verkooporder van afwijken. Je kunt dat doen door de actie Bestelvoorstel in de weergave van de verkooporders te autoriseren. Ook voeg je het veld Inkoop per verkooporder toe aan de boekingslay-out voor verkooporders. Je gebruikt dit bijvoorbeeld als je sporadisch de leverancier direct aan de verkooprelatie laat leveren.

Je kunt ook op regelniveau instellen dat direct aan de verkooprelatie geleverd naar moet worden. Dit richt je o.a. bij het artikel in.

Je kunt de inkooporders direct per administratie laten genereren. In de verkooporder stel je dan al de administratie in.

Handmatig afwijken verzamelen voor inkooporder autoriseren

Als je wilt toestaan dat verkooporders handmatig naar aparte inkooporders worden omgezet via het bestelvoorstel, moet je dit eerst autoriseren.

Verkooporder handmatig omzetten naar inkooporder via Bestelvoorstel autoriseren:

 1. Ga naar: Algemeen / Beheer / Autorisatie tool.
 2. Ga naar het tabblad: Autorisatie.
 3. Ga naar: Ordermanagement / Verkoopproces / Verkooporder / Acties.
 4. Autoriseer de actie: Bestelvoorstel.
 5. Sluit de Autorisatie tool.
 6. Klik op Ja bij de melding..

  De omgeving opent automatisch opnieuw, met de nieuwe instellingen.

Zie ook:

Verkooprelatieprofiel voor order naar inkooporder instellen

Je richt het verkooprelatieprofiel in om standaard inkoop per verkooporder toe te staan. In de boekingslay-out kun je hier nog van afwijken.

Als je dit instelt verzamelt Profit verkooporderregels voor een artikel niet samen met andere regels uit andere verkooporders op één inkooporder, maar zet de gehele verkooporder één op één door naar een nieuwe inkooporder. Een inkooprelatie kan dan verschillende inkooporders ontvangen voor hetzelfde artikel.

Verkooprelatieprofiel voor verkooporder naar aparte inkooporder instellen:

 1. Ga naar: Algemeen / Inrichting / Integratie-instellingen / Verkooprelatieprofiel.
 2. Open de eigenschappen van het verkooprelatieprofiel.
 3. Vink Inkoop per verkooporder aan.
 4. Klik op: Opslaan en sluiten.

Profit genereert nu aparte inkooporders voor al de verkooporders.

Veld boekingslay-out voor afwijken verzamelen inkooporder

Je voegt het veld Inkoop per verkooporder toe in de boekingslay-out voor de verkooporders. Via dit veld kun je afwijken van de verzamelmethode voor inkooporders via het bestelvoorstel, die is ingesteld in het verkooprelatieprofiel.

Je voegt het veld toe in de kop, bij voorkeur in het tabblad Algemeen, zodat je het direct kunt instellen bij het toevoegen van een verkooporder.

Als je met verschillende administraties werkt en je wilt dat de inkooporders direct op de juiste administratie geboekt wordt, voeg je ook het veld Administratie in de kop van de verkooporder toe. In de standaard boekingslay-out Verkooporders geavanceerd (Profit) is dit veld al opgenomen. Voeg dit veld eventueel ook toe aan de weergave van de inkooporders.

Zie ook:

Zie ook

Gebruik: