Backorderregel (gedeeltelijk) uitleveren

Een backorderregel is een regel in een verkooporder waarbij je een gedeelte van het aantal niet kunt leveren wegens voorraadtekort. Je kunt er bij een backorderregel voor zorgen dat er via de instellingen in het artikel automatisch uitgeleverd wordt zodra er weer genoeg voorraad is.

De vrije voorraad (die niet al op een andere verkooporder is gereserveerd) lever je uit, voor de rest voeg je een bestelvoorstel toe.

Deellevering toestaan bij verkooprelatie

Voordat je de verkooporder aanmaakt, controleer je eerst of de leveringsconditie goed is ingesteld bij de verkooprelatie.

Deellevering toestaan bij verkooprelatie:

1. Ga naar: Ordermanagement / Verkoop / Verkooprelatie.
  2. Open de eigenschappen van de verkooprelatie.
  3. Ga naar het tabblad: Facturering.
  4. Selecteer Deellevering toestaan bij Leveringsconditie als dat nog niet het geval is.
  5. Klik op: Opslaan en sluiten

Controle instellingen artikel:

Vervolgens controleer je bij het artikel of de velden Voorraad bijhouden, Bestelvoorstel en Voorraadcontrole goed zijn ingesteld.

1. Ga naar: Ordermanagement / Item / Artikel.
  2. Open de eigenschappen van het artikel.
  3. Ga naar het tabblad: Algemeen.
  4. Controleer of Voorraad bijhouden is aangevinkt.
  5. Ga naar het tabblad: Voorraad.
  6. Selecteer Bestellen bij voorraadtekort bij Voorraadprofiel.

Bij deze instelling controleert Profit zowel bij de verkooporder als bij de pakbon of er vrije voorraad is. De vrije voorraad wordt direct geleverd. Een voorraadtekort wordt ingekocht en toegewezen via het bestelvoorstel.

7. Klik op: Opslaan en sluiten

Verkooporder toevoegen:

Nu voeg je de verkooporder toe voor de aanschaf van 40 stuks.

1. Ga naar: Ordermanagement / Verkoopproces / Verkooporder.
  2. Klik op: Nieuw
  3. Selecteer de boekingslay-out Verkooporder geavanceerd (Profit).

In de staart van deze lay-out staat op het tabblad de Magazijnvoorraad en Aantal wachtorder.

4. Klik op: Opslaan en sluiten
  5. Selecteer de verkooprelatie.
  6. Selecteer het juiste Magazijn.
  7. Voeg de regel toe.
  8. Voltooi de regel.
  9. Ga naar het tabblad: Magazijnvoorraad.
  10. Selecteer de regel opnieuw.

Je ziet dat de voorraad (op dit magazijn) niet genoeg is voor de orderregel. Profit heeft nu het aantal dat niet geleverd kan worden in de kolom Aantal wachtorder gezet.

Als je tussentijds het aantal bij wachtorder verwijderd en/of gewijzigd hebt, kan het zijn dat Profit de controle niet opnieuw uitvoert. Verwijder dan de regel en voeg er opnieuw één toe.

11. Voltooi de order.

Aanwezige voorraad leveren:

Je levert nu het aantal dat op voorraad is aan de verkooprelatie. Van de rest kun je vervolgens een bestelvoorstel maken.

1. Ga naar: Ordermanagement / Verkoopproces / Verkooporder.
  2. Selecteer de verkooporder.
  3. Klik op de actie: Aanmaken pakbon (onderin de boekingslay-out).
  4. Klik op Ja bij de melding..
  5. Selecteer de boekingslay-out Pakbon (Profit) als je de keuze krijgt.
  6. Klik op: Opslaan en sluiten

Profit genereert een pakbon met het leverbare aantal:

Bij Bijbehorende order kun je zien dat deze pakbon hoort bij de zojuist toegevoegde verkooporder.

Als je met meerdere magazijnen werkt, kan het zijn dat er wel voorraad is in een ander magazijn. Je kunt dan kiezen of je een bestelvoorstel wilt voor het huidige magazijn of dat je voorraad laat overplaatsen naar het huidige magazijn via een magazijnverplaatsing.

7. Voltooi de pakbon.
  8. Meld de pakbon gereed en handel het verkoopproces verder af.
  9. Voeg een bestelvoorstel toe voor de ontbrekende voorraad.

Status verkooporder raadplegen:

1. Ga naar: Ordermanagement / Verkoopproces / Verkooporder.

Je ziet dat de status van de verkooporder is gewijzigd van Actief naar Deellevering om aan te geven dat een deel van de verkooporder is uitgeleverd.

Direct naar

1. Backorder (Deellevering)
  2. Inrichting
  3. Backorderregel (gedeeltelijk) uitleveren
  4. Backorders raadplegen