Bestelvoorstel genereren

Je kunt bestelvoorstellen genereren gebaseerd op voorraadaanvulling, verkooporders of productie. Dit houdt in dat het te bestellen aantal gebaseerd wordt op tot hoever de voorraad van het artikel aangevuld moet worden (als je dit hebt ingesteld) of op hoeveel er nodig is om de verkooporders voor het artikel te kunnen uitleveren.

Het genereren van een bestelvoorstel is een actie van het inkoopproces. Je kunt een bestelvoorstel genereren voor alle artikelen waarvan de voorraad aangevuld moet worden. Je kunt er ook voor kiezen om voor één specifiek artikel, een reeks artikelen, per verkooprelatie of per verkooporder een bestelvoorstel te genereren.

De bestelvoorstelregels worden zoveel mogelijk gecombineerd om zo gunstig mogelijke prijzen te krijgen (inkoopstaffelprijzen, e.d.). Bij het genereren van een bestelvoorstel wordt altijd besteld bij de in het artikel ingestelde Voorkeur inkooprelatie. Je kunt eventueel ook op de Itemcode verkooprelatie een voorkeur inkooprelatie instellen, deze heeft dan voorrang bij inkopen voor die verkooprelatie.

Je moet een moment inplannen om het bestelvoorstel te genereren, bijvoorbeeld dagelijks of wekelijks.

Let op:

Bij het genereren houdt Profit rekening met de eventuele bestelstaffel die, en het minimum aantal dat, bij de voorkeur inkooprelatie besteld moet worden. Het aantal dat besteld wordt via het bestelvoorstel kan dus hoger zijn dan nodig is voor de verkooporder vanwege deze bestelstaffel en het minimum aantal van de inkooprelatie.

Bestelvoorstel toevoegen voor alle artikelen:

1. Ga naar: Ordermanagement / Inkoopproces / Bestelvoorstel.

Je ziet nu de weergave Bestelvoorstel.

Purchs_Bestelvoorstel genereren (10)

2. Vink aan/stel in wat van toepassing is.
  3. Ga naar het tabblad: Instellingen.

Purchs_Bestelvoorstel genereren (20)

4. Vink Bestel- en leverkalender toepassen aan als je wilt dat Profit rekening houdt met de bij de inkooprelaties ingestelde uiterlijke besteltijd en leverkalender.
  5. Vink Incl. voorraadaanvulling en/of Incl. bestelvoorstel verkoop aan als je voorraadaanvulling hebt ingericht.
  6. Vink Incl. inkoopaanvragen aan als je goedgekeurde inkoopaanvragen om wilt zetten naar inkooporders.
  7. Vink Incl. bestelvoorstel productie als je artikelen die onderdeel vormen van een maakartikel/samenstelling voor de productie wilt bestellen.

8. Vink Incl. in te kopen of te produceren maakartikel aan als je ook maakartikelen die je zelf 'inkoopt of produceert' wilt meenemen.

Deze beide bovengenoemde opties zijn alleen mogelijk als je Productie geactiveerd hebt.

9. Vul bij Datum nodig een datum in als je Profit wilt laten controleren op gewenste leverdatums in de verkooporders/voorcalculaties in combinatie met levertijden van de inkooprelaties.
  10. Klik op de actie: F5. Selecteren.

Je ziet de items waarvoor je een inkooporder kunt maken.

11. Selecteer een regel. Onderin de weergave zie je de huidige voorraadgegevens.

Standaard wordt de voorkeursleverancier getoond, maar je kunt per regel afwijken van de inkooprelatie.

12. Wijzig eventueel het aantal eenheden dat je wilt inkopen.
  13. Klik eventueel op Eigenschappen item om te zien welke voorraadinstellingen of welke verkoopregels dit item heeft.

Zo kun je bijvoorbeeld achterhalen waarom voor dit artikel een bestelvoorstelregel is gemaakt.

14. Selecteer eventueel een of meer regels en klik op de actie: Detailinfo.

Je ziet nu o.a. voor welke verkooprelatie de bestelvoorstelregel is en voor welke leverdatum.

15. Selecteer eventueel een of meer regels en klik op de actie: Verwijderen.

Van deze regel genereert Profit nu geen inkooporder. Als je dit doet in het detailscherm past Profit het aantal in het hoofdscherm aan.

16. Klik op: Voltooien

Je krijgt nu een melding van het aantal nieuwe inkooporders.
    Bestelvoorstellen met dezelfde combinatie inkooprelatie/afleveradres worden samengevoegd op één inkooporder.

17. Klik op: Annuleren.

Bestelvoorstel toevoegen voor een (reeks) artikel(en):

In dit voorbeeld zie je in de weergave de bestelvoorstellen verdicht op magazijn en itemcode.

1. Ga naar: Ordermanagement / Inkoopproces / Inkooporder.
  2. Klik op de actie: Bestelvoorstel.
  3. Selecteer een waarde bij Type item.
  4. Selecteer de itemcodes waarvoor je een bestelvoorstel wilt aanmaken.
  5. Vink Incl. voorraadaanvulling aan als je niet alleen bestelvoorstellen wilt genereren naar aanleiding van de verkooporders maar ook voor artikelen waarvan de voorraad moet worden aangevuld.

Let op:

Als je gebruik maakt van Magazijntoewijzing dan kijkt Profit voor de voorraadaanvulling naar de Minimum voorraad en het veld Aanvullen tot dat je hebt ingevuld op het tabblad Magazijntoewijzing bij het artikel en niet naar de aantallen op het tabblad Voorraad.

6. Klik op de actie: Selecteren.

Je ziet de items waarvoor je een inkooporder kunt maken.

7. Klik op: Voltooien

Je krijgt nu een melding van het aantal nieuwe inkooporders.

8. Klik op: Annuleren.

Direct naar

1. Bestelvoorstel
  2. Inrichting
  3. Artikel met voorraadprofiel Bestellen bij voorraadtekort
  4. Status order met voorraadtekort en bestelvoorstel raadplegen
  5. Verkooporder toevoegen met bestelvoorstel
  6. Bestelvoorstel genereren
  7. Status order met voorraadtekort en bestelvoorstel raadplegen
  8. Inkooprelatie laten leveren op adres verkooprelatie via bestelvoorstel
  9. Bestelvoorstel met artikel op meerdere magazijnen

Process

Bestelvoorstel

Work area

Ordermanagement