Verkoopbasisorder toevoegen

Je voegt een basisorder toe als je een sjabloon wilt hanteren voor het toevoegen van orders. Je kunt een basisorder toevoegen voor een specifieke verkooprelatie of voor meerdere verkooprelaties.

Je kunt ook inkoopbasisorders toevoegen voor inkooprelaties. De procedure komt overeen.

Het toevoegen van een basisorder begint met het invullen van de kopgegevens. Vervolgens kun je de orderregels toevoegen.

Je voegt basisorders toe met of zonder een verkooprelatie. Als je een verkooprelatie selecteert, is de basisorder alleen voor die verkooprelatie te gebruiken. Als je geen verkooprelatie selecteert, kun je de basisorder voor alle verkooprelaties gebruiken.

Verkoopbasisorder toevoegen:

1. Ga naar:
    • Ordermanagement / Inkoopproces / Basisinkooporder
    • Ordermanagement / Verkoopproces / Verkoopbasisorder.
  2. Klik op: Nieuw
  3. Selecteer eventueel de boekingslay-out als er meerdere boekingslay-outs aanwezig zijn.

Je ziet nu de boekingslay-out.

4. Vul het basisordernummer in als je geen gebruik maakt van autonummering.

Let op:

Je vult geen verkooprelatie in zodat je deze verkoopbasisorder voor alle verkooprelaties kunt gebruiken. Als je wel een verkooprelatie selecteert, kun je de verkoopbasisorder alleen voor deze verkooprelatie gebruiken.

5. Selecteer eventueel de verkooprelatie.

Wil je een basisorder toevoegen voor een specifieke verkooprelatie, dan selecteer je de verkooprelatie. Er worden dan gegevens overgenomen uit de eigenschappen van de verkooprelatie. Dit zijn o.a. de Btw-plicht, Afleveradres, Betaalvoorwaarde, Betaalwijze, Valuta en Incasseren.

Wil je een basisorder toevoegen die voor meerdere verkooprelaties gebruikt kan worden, dan selecteer je niet de verkooprelatie, maar de Btw-plicht.

Let op:

Bestaat de verkooprelatie nog niet waarvoor je de basisorder toe wilt voegen, dan kun je een nieuwe verkooprelatie toevoegen door op de actie Nieuwe verkooprelatie te klikken. Deze actie is alleen beschikbaar als er (nog) geen verkooprelatie is geselecteerd.

6. Selecteer de verwerkingsmethode.

Omdat je basisorders voor verschillende doeleinden in Profit Ordermanagement kunt gebruiken moet je per basisorder aangeven waarvoor je deze gaat gebruiken. Dit doe je door het ingeven van de verwerkingsmethode. Je kunt kiezen uit:

• 0: Normale verwerking
    • 1: Seriefacturering
    • 2: Orderadvies per dag: bij deze keuze kun je het standaard Aantal in de regels van de basisorders niet invullen. (Alleen als je Bakkerijen in de licentie heeft).
    • 3: Afroeporder
  7. Vul eventueel de overige velden in de kop van de boekingslay-out.
  8. Voeg de itemregels toe.
  9. In de staart worden o.a. de totalen weergegeven.
  10. Klik op: Voltooien
  11. Afhankelijk van de instellingen in de boekingslay-out wordt de vraag gesteld of je de basisorder wilt afdrukken. Maak een keuze.

Let op:

Bij het onderhouden van basisorders wordt niet gecontroleerd of een artikel op een bepaalde dag wel of niet geleverd mag worden. Je kunt daar dus bestelgegevens vastleggen voor dagen waarop het artikel niet besteld kan worden. In de basisorder wordt hier niet op gecontroleerd  omdat je achteraf dit veld nog kunt wijzigen  bij het artikel. Bij het genereren van het ordervoorstel wordt deze controle wel uitgevoerd. Een artikel wordt alleen meegenomen naar het orderadvies voor dagen waarvoor in het artikel is aangegeven dat het geleverd kan worden.

Direct naar

1. Verkoopbasisorder
  2. Verkoopbasisorder toevoegen
  3. Orderregels overnemen naar nieuwe basisorder
  4. Verkoopbasisorder raadplegen
  5. Prijzen verkoopbasisorder opnieuw bepalen
  6. Verkoopbasisorders collectief wijzigen
  7. Seriefacturering