Verkoopbasisorder voor seriefacturering

Bij seriefacturering stuur je een geselecteerde groep verkooprelaties dezelfde factuur. Seriefacturering wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het incasseren van lesgeld door scholen.

De facturen genereer je op basis van een verkoopbasisorder. Daarin neem je alleen regels op met niet-voorraadhoudende artikelen of samenstellingen.

Je maakt vervolgens een selectie van verkooprelaties waaraan je de factuur wilt verstrekken. Deze selectie koppel je in de basisorder en Profit genereert dan voor alle verkooprelaties een factuur. Op het moment van genereren kun je nog verkooprelaties uit de selectie weglaten. (Overigens genereert Profit ook een pakbon, maar deze wordt direct afgehandeld).

De gegenereerde identieke facturen verstrek je daarna aan je verkooprelaties.

Inhoud

Voorbereiding

Selectie van verkooprelaties voor Seriefacturering toevoegen

Je moet selecties aanmaken van verkooprelaties die je kunt koppelen aan de basisorder.

1. Ga naar: Algemeen / Inrichting / Selectie.
  2. Klik op: Nieuw.
  3. Selecteer de basis voor de selectie, bijvoorbeeld Verkooprelatie.
  4. Klik op: Volgende.
  5. Selecteer de verkooprelaties. Pas eventueel eerst de weergave aan.

Zie verder: Selecties aanmaken

Basisorder toevoegen

Je voegt een verkoopbasisorder toe speciaal voor seriefacturering.

Let op:

Je kunt alleen niet-voorraadhoudende artikelen of samenstellingen gebruiken bij seriefacturering.

Basisorder voor seriefacturering toevoegen:

1. Ga naar: Ordermanagement / Verkoopproces / Verkoopbasisorder.
  2. Klik op: Nieuw
  3. Selecteer de gewijzigde/nieuwe boekingslay-out.
  4. Vul het Basisordernummer in als je geen gebruik maakt van autonummering.
  5. Selecteer bij Methode verwerking de verwerkingsmethode Seriefacturering.
  6. Selecteer bij Seriefacturering selectie de selectie met verkooprelaties die je hebt toegevoegd
  7. Vul eventueel de overige velden in de kop van de boekingslay-out.
  8. Voeg de regels toe met niet-voorraadhoudende artikelen of samenstellingen.

Bij het invoeren van de regels controleert Profit of de regel is toegestaan.

9. Klik op: Opslaan en sluiten
Genereren seriefacturering

Bij het genereren van de verkoopbasisorders voor seriefacturering leidt de basisorder tot één gereedgemelde pakbon en één factuur voor elke verkooprelatie die aan de selectie voldoet.

Let op:

Het genereren van pakbonnen en facturen kan geruime tijd in beslag nemen.

Genereren seriefacturering:

1. Ga naar: Ordermanagement / Verkoopproces / Verkoopbasisorder.
  2. Selecteer de verkoopbasisorder waarvan je seriefacturen wilt genereren.
  3. Klik op de actie: Genereren seriefacturen.
  4. Selecteer nu eventueel een andere administratie.
  5. Wijzig eventueel de factuurdatum. Standaard zie je de systeemdatum.
  6. Klik op: Volgende

In de weergave zie je de verkooprelaties die aan de selectie voldoen.

7. Verwijder eventueel verkooprelaties.
  8. Klik op: Voltooien

Profit genereert een pakbon en handelt die direct af.

9. Verstrek de facturen bijvoorbeeld met de actie Output via Ordermanagement / Verkoopproces / Factuur.

Direct naar

1. Verkoopbasisorder
  2. Verkoopbasisorder toevoegen
  3. Orderregels overnemen naar nieuwe basisorder
  4. Verkoopbasisorder raadplegen
  5. Prijzen verkoopbasisorder opnieuw bepalen
  6. Verkoopbasisorders collectief wijzigen
  7. Seriefacturering