Toewijzen

Je kunt een inkooporder aan een verkooporder toewijzen in de verkooporder zelf.

Log_Purchs_Conf_Artikel instellen voor toewijzen 1

Dit gebruik je bijvoorbeeld als je altijd voorraad wilt hebben en je laat Profit daarvoor een minimum voorraad aanhouden (via voorraadaanvulling). Je laat Profit dan dus niet ook nog inkopen voor je verkooporders. (Normaal zit de koppeling van de inkooporders echter wel aan de verkooporders, maar die zet je in dit geval dus uit). Om toch die koppeling tussen verkooporders en inkooporders te krijgen, gebruik je 'toewijzen'.

Inkooporderregels kunnen automatisch aan een verkooporder toegewezen worden. Dit richt je in in het artikel. Je zet dan het bestelvoorstel bij verkoop bij het artikel op 'nooit' en toewijzing aan.

Je kunt ook handmatig een inkooporderregel toewijzen aan de verkooporderregel.

Je kunt vanuit een verkooporder de toegewezen inkooporder(s) raadplegen, wijzigen of verwijderen.

Inhoud

Toewijzing raadplegen

Je kunt vanuit een verkooporder de gekoppelde inkooporder(s) raadplegen.

Aan verkooporder gekoppelde inkooporder(s) raadplegen:

1. Ga naar: Ordermanagement / Verkoopproces / Verkooporder.
  2. Selecteer de verkooporder.
  3. Klik op: Meer actiesToewijzing. Deze actie kun je autoriseren.

Vervolgens zie je de aan de verkooporder gekoppelde inkooporders.

Toewijzen inkooporder

Je kunt een inkooporderregel toewijzen aan de verkooporderregel als er nog inkooporderregels vrij zijn voor het artikel. In feite reserveer je de inkooporderregel voor de betreffende verkoopregel.

Handmatig toegewezen inkooporders worden niet automatisch toegewezen aan een verkooporder. Je kunt handmatig toegevoegde inkooporders ook handmatig toewijzen aan een verkooporder.

Let op:

Bij het handmatig klikken op Automatisch toewijzen in de Orderplanning wordt bij het toewijzen geen rekening gehouden met de beschikbare voorraad en wordt er toegewezen op alle regels die zichtbaar zijn in het boekingsprogramma Orderplanning. Bij het automatisch toewijzen vanuit de verkoopmodule wordt wel rekening gehouden met de beschikbare voorraad.

Toewijzen inkooporderregel aan verkooporderregel:

1. Ga naar: Ordermanagement / Verkoopproces / Verkooporder.
  2. Open een Verkooporder.
  3. Selecteer de verkooporderregel waarvan je de inkooporder wilt raadplegen of waaraan je een andere bestaande inkooporderregel wilt toewijzen.
  4. Klik op: Meer actiesToewijzen.

Je ziet nu een weergave met de gegevens van de gereserveerde inkooporders.

5. Raadpleeg eventueel de toegewezen inkooporder via de actieknop Inkooporder.
  6. Klik op de actie: Nieuwe inkooptoewijzing.

Vervolgens zie je de inkooporderregels die nog voor deze verkooporderregel gereserveerd kunnen worden.

7. Klik op: Opslaan en sluiten. Of klik op Annuleren als er geen inkooporderregels beschikbaar zijn.
  8. Klik op: Opslaan en sluiten
  9. Je komt nu terug in de verkooporder. Bij Gereserveerd op inkoop zie je het aantal dat je zojuist als inkooporder hebt toegewezen.
Toewijzing verwijderen

Je kunt een toewijzing van een inkooporder aan een verkooporder verwijderen. Dit doe je door het toegewezen aantal op nul te zetten.

Als je deze wijziging hebt opgeslagen, zal ook via de actie Toewijzing in de verkooporderweergave geen gekoppelde inkooporder bij de verkooporder meer te zien zijn.

Toewijzing verwijderen:

1. Ga naar: Ordermanagement / Verkoopproces / Verkooporder.
  2. Open de eigenschappen van de verkooporder.
  3. Selecteer de verkooporderregel waarvan je de inkooporder wilt raadplegen of waaraan je een andere bestaande inkooporderregel wilt toewijzen.
  4. Klik op: Meer actiesToewijzen.

Je ziet nu de toegewezen inkooporderregel(s).

5. Zet het aantal in het veld Aantal toegewezen op nul ('0').
  6. Klik op: Opslaan en sluiten

In de regel waaraan voorheen de inkooporderregel was toegewezen, is nu het veld Gereserveerd op inkoop leeg.

Zie ook
  • Inkooporder toewijzen aan andere verkooporder

Verkooporders worden via het bestelvoorstel gekoppeld aan inkooporders. Je kunt deze koppeling wijzigen, je wijst dan de inkooporder toe aan een (andere)verkooporder. In het overzicht is ook te zien welke inkooporders en verkooporders nog openstaan voor een bepaald artikel.

• Raadplegen koppeling verkooporders

Je kunt raadplegen aan welke verkooporder een inkooporder is toegewezen. Dit is van belang als er niet genoeg voorraad is voor een bepaald artikel. Als er niet genoeg voorraad is, moet er een inkooporder gemaakt worden.

• Toewijzen per artikel via Orderplanning

Je kunt per artikel de inkooporders, verkooporders, voorcalculatie en productieorders raadplegen en toewijzen.