Artikel instellen voor toewijzen/orderplanning

Je kunt inkooporderregels automatisch toewijzen aan een verkooporder. Dit stel je per artikel in.

Dit gebruik je bijvoorbeeld als je altijd voorraad wilt hebben en je laat Profit daarvoor een minimum voorraad aanhouden (via voorraadaanvulling). Je laat Profit dan dus niet ook nog inkopen voor je verkooporders. (Normaal zit de koppeling van de inkooporders echter wel aan de verkooporders, maar die zet je in dit geval dus uit). Om toch die koppeling tussen verkooporders en inkooporders te krijgen, gebruik je 'toewijzen'.

Log_Purchs_Conf_Artikel instellen voor toewijzen 1

Het gaat met name om de verkoopregels voor artikelen die niet via het Bestelvoorstel lopen, dus met de instelling Bestelvoorstel bij verkoop-optie Nooit. De andere opties, mét Bestelvoorstel, reserveren voor de verkoopregel al een inkoopregel. Ook Backorder-regels krijgen een inkoopregel, de instelling daarvoor is immers Deellevering 'Ja', Bestelvoorstel 'Ja' en Voorraadcontrole op Controle op vrije voorraad (verkooporder en pakbon) of Controle op economische voorraad (verkooporder). Als het bestelvoorstel Nooit heeft, zet je verkoopregels handmatig op wachtorder. Deze regels kun je handmatig toewijzen.

Je kunt ook handmatig een inkooporderregel toewijzen of de toewijzing verwijderen. Vanuit een verkooporder raadpleeg je de toegewezen inkooporder(s). Automatisch toewijzen werkt alleen als er geen bestelvoorstel vanuit verkoop wordt gemaakt.

Je gebruikt bij een artikel in een verkooporder óf Bestelvoorstel bij verkoop óf Toewijzen in verkoop, niet beide. Wel kun je een bestelvoorstel uit voorraadaanvulling laten maken.

Artikel instellen voor toewijzen/orderplanning:

1. Ga naar: Ordermanagement / Item / Artikel.
  2. Open de eigenschappen van een artikel of voeg een nieuw artikel toe.
  3. Ga naar het tabblad: Voorraad.
  4. Selecteer bij Bestelvoorstel bij verkoop de optie Nooit.

Automatisch toewijzen in verkoop werkt alleen als er geen bestelvoorstel vanuit verkoop wordt gemaakt. Je gebruikt óf Bestelvoorstel bij verkoop óf Toewijzen in verkoop.

5. Vink Voorraadaanvulling aan als methode om het artikel automatisch in te laten kopen via het bestelvoorstel
  6. Stel een minimum voorraad hoger dan 0 in.
  7. Selecteer een waarde bij Toewijzen in verkoop. Bijvoorbeeld Vraag stellen, om de order te kunnen reserveren via Toewijzing.
  8. Selecteer een waarde bij Wachtorders toewijzen, bijvoorbeeld Aantal wachtorder toewijzen bij automatische toewijzing. Hierdoor kun je ook de aantallen die op wachtorder staan, reserveren.
  9. Klik op: Opslaan en sluiten.
  10. Je kunt nu een verkooporder toevoegen en toewijzen.

Direct naar

1. Inrichting inkoop
  2. Activeren Inkoop
  3. Autonummering
  4. Rapporten
  5. Autorisatie
  6. Ordertraject
  7. Inkooprelatie
  8. Boekingslay-out instellingen inkoop
  9. Inkoopbasisorder
  10. Bestelvoorstel inrichten
  11. Orderplanning autoriseren
  12. Inkoopfactuur inrichten
  13. Verplichtingen via inkooporder inrichten
  14. Confrontatie Ontvangst inrichten
  15. Inkoopaanvragen