Inkoopbasisorder

Een basisorder voeg je toe om als invoersjabloon te dienen voor een veel voorkomende order. Je kunt van een basisorder een order maken en daardoor snel en eenvoudig een order toevoegen.

Een basisorder is een sjabloon voor een order. Door basisorders toe te voegen verloopt de invoer van orders sneller en eenvoudiger.

Je kunt op twee manieren een order toevoegen op basis van een basisorder. Vanuit de basisorder kun je een order aanmaken, maar je kunt ook vanuit de order een basisorder overnemen. Op het moment dat je de basisorder overgenomen hebt naar een order, wijzig je alleen de gegevens die op dat moment noodzakelijk zijn.

De basisorder heeft geen enkele invloed op de voorraden of bestellingen. Een basisorder dient alleen als invoersjabloon. Je kunt dus zo vaak je wilt een basisorder omzetten naar een order.

Je kunt een algemene basisorder toevoegen die niet gekoppeld is aan een inkooprelatie. Hiermee kun je voor meerdere inkooprelaties gebruik maken van dezelfde basisorder.

Het is nu ook mogelijk om een inkoopbasisorder van het type Afroeporder toe te voegen.

Inhoud

Inkoopbasisorder toevoegen

Je voegt een basisorder toe als sjabloon voor het snel toevoegen van orders. Je kunt een basisorder toevoegen voor een specifieke inkooprelatie, of voor meerdere inkooprelaties.

Wil je een basisorder toevoegen voor een specifieke inkooprelatie, dan selecteer je de inkooprelatie. Wil je een basisorder toevoegen die voor meerdere inkooprelaties gebruikt kan worden, dan selecteer je het Magazijn en de Btw-plicht.

Het toevoegen van een inkoopbasisorder komt overeen met het toevoegen van een basisverkooporder.

Zie ook:

Basisorder overnemen vanuit inkooporder

Je kunt snel een inkooporder toevoegen door de gegevens van een basisorder over te nemen.

Het overnemen van een inkoopbasisorder naar een inkooporder is alleen mogelijk als je een inkooprelatie hebt ingevuld.

Snel order toevoegen via overnemen basisorder:

1. Ga naar: Ordermanagement / Inkoopproces / Inkooporder
  2. Klik op: Nieuw
  3. Selecteer de te gebruiken boekingslay-out.

Het scherm voor het invoeren/wijzigen verschijnt.

4. Vul het ordernummer in als je geen gebruik maakt van autonummering.
  5. Selecteer bij Bijbehorende basisorder de basisorder die je wilt overnemen.
Order toevoegen vanuit inkoopbasisorder

Je kunt vanuit een basisorder direct een inkooporder toevoegen.

Order toevoegen vanuit basisorder:

1. Ga naar: Ordermanagement / Inkoopproces / Basisinkooporder.
  2. Selecteer de basisorder waarvan je een order wilt maken.
  3. Klik op de actie: Aanmaken order.

Profit maakt van de basisorder een order en deze order zie je direct in de boekingslay-out.

4. Klik op: Voltooien