Vooruitbetaling

Vooruitbetaling is een orderverwerkingsmethode waarbij de verkooprelatie eerst de order boekt en deze betaalt waarna je vervolgens de artikelen levert.

Beschrijving

Je kunt inrichten dat de verkooprelatie eerst de hele factuur moet betalen, waarna de order automatisch vrijgegeven wordt voor levering. Dit noemen we vooruitbetaling. Deze manier van leveren gebruiken webshops vaak.

Je boekt de verkooporder in Profit en verstrekt de bijbehorende factuur aan de verkooprelatie (dit wijkt dus af van het normale verkooptraject waarbij je de order boekt, dan levert en vervolgens de factuur verstrekt).

Vervolgens wacht je op de betaling van de verkooprelatie. Via Profit Financieel wordt de betaling van de verkooporder gejournaliseerd, waarna een openstaande post ontstaat. Zodra de betaling binnen is, wordt deze afgeletterd. Afletteren kan via een handmatige boeking, inlezen van een bankafschrift of via de functie 'Afletteren'. Op het moment dat de vooruitbetaling is afgeletterd, wordt de order vrijgegeven voor levering.

Vervolgens kun je de pakbon genereren zoals je gewend bent.

Als je werkt met vooruitbetaling maakt Profit alleen een pakbon als de verkooprelatie het volledige orderbedrag heeft betaald. Dit is een verschil met aanbetaling, waarbij de verkooprelatie slechts een gedeelte van het orderbedrag hoeft te betalen.

Ook verstuur je bij een vooruitbetaling wél een factuur naar de verkooprelatie en bij een aanbetaling niet.

Video
Voorbereiding
  • Inrichting

    Als je vooruitbetaling door de verkooprelatie als orderverwerkingsmethode wilt gebruiken, moet je dit eerst inrichten.

Werkwijze
Zie ook