Rapportage automatisch opslaan in dossier inrichten

Voordat je de RTF-rapportages automatisch kunt insturen in het dossier, moet je dit eerst inrichten.

Inhoud

Autorisatie van fiscale rapportages

Je kunt de fiscale rapportages alleen aanpassen als je hiervoor geautoriseerd bent. Ook moet je rechten hebben op de geblokkeerde rapporten, dit regelt de applicatiebeheerder via de filterautorisatie.

Autorisatie instellen:

1. Ga naar: Algemeen / Beheer / Autorisatie tool.
  2. Ga naar het tabblad: Onderhoud filters.
  3. Klik op: Algemeen / Definitie beheer (o.a. rapport, analyse, document).
  4. Klik op: Volgens filters.
  5. Klik op: Nieuw.
  6. Vul de omschrijving van het filter in.
  7. Stel het filter in.
  8. Klik op: Opslaan.
  9. Klik op:  Algemeen / Definitie uitvoeren (o.a. rapport, analyse, document).
  10. Klik op: Volgens filters.
  11. Klik op: Toevoegen.
  12. Vul de omschrijving van het filter in.
  13. Stel het filter in.
  14. Klik op: Opslaan.
  15. Ga naar het tabblad Onderhoud groepen.
  16. Selecteer de gewenste gebruikersgroep
  17. Ga naar het tabblad: Menu rechts.
  18. Ga naar: Fiscaal / Uitvoer / Beheer.
  19. Vink Fiscaal rapport en Fiscale rapportenset aan.
  20. Sluit de Autorisatie tool.

De omgeving opent automatisch opnieuw, met de nieuwe instellingen.

Zie ook

Akkoorddocument instellen

Op omgevingsniveau leg je per jaar en per aangiftesoort (Aangifte IB of Vpb) de rapporten vast waarmee de aangiften klaargezet worden voor verzending. Dit is het fiscale rapport dat met het vaste type dossieritem (-13 Aangifte IB of -14 Aangifte Vpb) ingestuurd wordt en uiteindelijk in de workflowstap terecht komt.

Akkoorddocument instellen:

1. Ga naar: Fiscaal / Beheer / Instellingen / Algemeen.
  2. Ga naar het tabblad: Rapportage ter accordering.
  3. Klik op: Nieuw.
  4. Filter bijvoorbeeld op Jaar.
  5. Selecteer de rapporten die ingestuurd kunnen worden.
  6. Klik op: Voltooien.

De geselecteerde rapporten zijn ook ingesteld voor alle cliëntengroepen. In de eigenschappen van de cliëntengroep kun je ook rapport selecteren op het tabblad Rapportage ter accordering.

7. Klik op: Opslaan en sluiten.

Je kunt de ingestelde rapportage wijzigen of verwijderen. Dit heeft invloed op nieuw aan te maken akkoorddocumenten, de reeds ingestuurde documenten blijven ongewijzigd.

Als je het scherm met Opslaan en sluiten afsluit verschijnt de melding: LET OP! Eventuele wijzigingen in de instellingen zullen ook doorgevoerd worden bij de cliëntengroepen die gebruik maken van deze instellingen. Weet je zeker dat je door wilt gaan?.

8. Klik op Ja bij de vraag.

Je krijgt nu een melding dat de omgeving opnieuw geopend wordt.

9. Klik op Ja bij de melding..

Zie ook:

Workflow fiscale rapportage inrichten

Je kunt de aangiften die je verstuurt opslaan in het dossier van de cliënten.

Type dossieritem inrichten:

Voor het accorderen van de aangiften via de portal richt je bij de standaard meegeleverde typen dossieritems in dat ze zichtbaar zijn voor externe gebruikers.

Voor het gebruik van de standaard meegeleverde workflow Accorderen aangifte -> Aangifte mag verstuurd worden naar de Belastingdienst beschik je over twee standaard meegeleverde typen dossieritems. Deze twee typen moeten zichtbaar zijn voor externe gebruikers.

1. Ga naar: CRM / Dossier / Inrichting / Type dossieritem.
  2. Open de eigenschappen van het type dossieritem Aangifte IB.
  3. Ga naar het tabblad: In & OutSite.
  4. Vink Zichtbaar aan.
  5. Klik op: Opslaan en sluiten.

Herhaal deze stappen voor de Aangifte Vpb.

Type dossieritem toevoegen:

Voor het insturen van de rapportages voeg je een type dossieritem toe voor IB en Vpb. Aan de typen dossieritem kun je kenmerkcombinaties koppelen die je gebruikt bij de rapporten.

1. Ga naar: CRM / Dossier / Inrichting / Type dossieritem.
  2. Klik op: Nieuw
  3. Vul de omschrijving Aangifte IB in.
  4. Vink Bestand koppelen aan onder Inhoud.
  5. Vul de overige velden in.
  6. Klik op: Voltooien
  7. Open de eigenschappen van het type dossieritem.
  8. Ga naar het tabblad: Bestemming.
  9. Selecteer de bestemming Cliënt IB (en Cliënt IB + fiscaal jaar).
  10. Klik op: Acties /Optioneel.
  11. Ga naar het tabblad: In & OutSite.
  12. Vink Vast te leggen aan onder OutSite.
  13. Vul de overige velden in.
  14. Klik op: Opslaan en sluiten.

Herhaal deze stappen voor de Aangifte Vpb.

Je krijgt nu de melding dat het type dossieritem is gekenmerkt voor extern gebruik. Voordat je het type dossieritem kunt gebruiken in een website moet je deze eerst activeren voor de betreffende site. Dit kun je doen via het eigenschappenscherm van de site op het tabblad Typen pagina.

Type dossieritem selecteren:

Je koppelt de typen dossieritems aan de fiscale rapportage.

1. Ga naar: Fiscaal / Beheer / Instellingen / Algemeen.
  2. Ga naar het tabblad: Dossier.
  3. Selecteer het type dossieritem 13-Aangifte IB en 14-Aangifte Vpb.
  4. Klik op: Opslaan en sluiten.

Kenmerkcombinaties toevoegen

Kenmerkcombinaties worden gebruikt om de interne dossieradministratie en processen te ordenen en te begeleiden. Je kunt deze kenmerkcombinaties per rapport vastleggen, maar dit is niet verplicht. Per rapport kun je één kenmerkcombinatie vastleggen.

Let op:

Je kunt deze koppeling alleen vastleggen voor rapportages die niet worden gebruikt voor het accorderen van de aangifte.

Kenmerkcombinaties vastleggen:

1. Ga naar: Fiscaal / Beheer / Instellingen / Algemeen.
  2. Ga naar het tabblad: Kenmerken rapportage.
  3. Open de eigenschappen van een aangifte waaraan je een kenmerkcombinatie wilt koppelen.
  4. Selecteer de gewenste kenmerkcombinatie.

De naam van de rapportage is zichtbaar in de portal. Het voordeel hiervan is dat de cliënt en de intermediair duidelijk kunnen communiceren. Alle rapportages zijn uniek omdat de omschrijving van de fiscale rapportages uniek moet zijn.

Je moet de naamgeving van de rapporten wel goed beoordelen omdat deze begrijpelijk moet zijn voor de cliënten.

5. Klik op: Opslaan en sluiten

Let op:

Kenmerkcombinaties worden gebruikt om dossieritems in te delen in aparte processen. Het is niet mogelijk om zowel de rapporten, die je gebruikt als akkoordverklaring, als de kenmerkcombinaties in te delen in verschillende processen.

Je kunt hiervoor wel het type dossieritem gebruiken. Als je dit doet in combinatie met het fiscale jaar dan kun je het rapport makkelijk herkennen.

Kenmerken rapportenset:

Je kunt kenmerkcombinaties ook koppelen aan een rapportenset. Alle eventueel aanwezige kenmerkcombinaties van gekoppelde rapporten worden gegenereerd bij het insturen als dossieritem. Alleen de kenmerkcombinatie die je aan de rapportenset hebt gekoppeld wordt gebruikt voor het vastleggen in Profit.

Voorwaarde is dat het kenmerk of de kenmerkregel die je gebruikt bij de kenmerkcombinatie niet geblokkeerd is.

1. Ga naar: Fiscaal / Beheer / Instellingen / Algemeen.
  2. Ga naar het tabblad: Kenmerken rapportenset.
  3. Open de eigenschappen van een aangifte waaraan je een kenmerkcombinatie wilt koppelen.
  4. Selecteer de gewenste kenmerkcombinatie.
  5. Klik op: Opslaan en sluiten

Direct naar

1. Fiscale rapportage