Afwijking commercieel fiscaal Vpb

Na het invullen of inlezen van het verloop van het commercieel vermogen kun je de afwijkingen tussen de commerciële en fiscale waardering invullen en de gevolgen hiervan voor de (fiscale) resultatenrekening, vermogensmutaties of eventuele overboekingen.

Je kunt de verschillen verklaren door splitsingsregels te maken, het fiscaal juiste bedrag te noteren en het verschil te verklaren. Het verklaren doe je via een aparte functie waarin het verschil wordt geboekt naar een resultatenrekening, vermogensmutatie of overboeking.

Je kunt het uitwerken van de verschillen versnellen en een beter inzicht krijgen in het scherm, door te schakelen tussen de verschillende modi zonder het scherm te verlaten. Als je een andere modus wilt activeren klik je op de juiste naam.

Je kunt kiezen uit de volgende modi:

• Afwijkingen eind/begin: je kunt hier de verschillen tussen de commerciële en fiscale balans aangeven en verklaren.
  • Afwijkingen & eliminatie: je kunt hier eliminaties opvoeren. Ook kun je de eliminaties die zijn aangegeven op de commerciële balans hier wijzigen.

Tijdens het uitwerken van een vennootschap kan het duidelijk worden dat je een extra comptabele post moet toevoegen. De werkwijze hiervoor leggen we uit bij het onderdeel Extra comptabele posten.