Dropbox, SharePoint, Google Drive en OneDrive benaderen

Citrix Workspace kan bij het starten van een AFAS Online-sessie alleen locaties benaderen die een schijfletter hebben. Daardoor worden de 'speciale mappen' van bijvoorbeeld Dropbox, OneDrive, Google Drive en SharePoint standaard niet getoond voor gebruik in Profit.

Er zijn verschillende opties om toch gebruik te maken van bestanden in Dropbox, OneDrive, etc. Als je via de onderstaande optie 2 of 3 een instelling op je computer aanpast, zijn de wijzigingen pas van toepassing in je volgende nieuwe AFAS Online sessie. Je kunt je sessie eventueel geforceerd uitloggen via CTRL + F1 en dan ‘Afmelden’ / ‘Sign out’. Voor meer informatie, zie: Geforceerd uitloggen.

Als je Sharepoint-omgeving in de cloud van Microsoft staat (Office365), dan kun je Sharepoint-mappen niet aanmaken als lokale drive (bijvoorbeeld S:\Sharepoint). Microsoft staat dit in verband met security niet toe.

Let op!

Als je bestanden/mappen niet kunt benaderen, dan kan het zijn dat ze alleen online benaderbaar zijn. Dit kan gebeuren bij het inlezen van E-facturen via Financieel / Crediteur / Crediteur bij het selecteren van de map.Je krijgt dan de melding dat je geen schrijfrechten hebt. Los dit op door de map ook offline benaderbaar te maken. Nu kun je de facturen wel inlezen vanuit de Google Drive.

Werkt het na een aanpassing nog niet, controleer dan de punten uit de pagina Help-artikel Ik kan geen bestanden opslaan, omdat mijn schijfletters niet zichtbaar zijn. Wat kan ik doen?.

Optie 1: Map zelf benaderen

Open de map via je computer OneDrive of Dropbox is meestal te vinden in de map van de gebruiker op je computer. Klik bij het bladeren op 'Deze PC', kies dan de schijf waar de gebruikersmap staat (meestal de C-schijf), klik door op Gebruikers (of Users) en klik daar de OneDrive of Dropbox-locatie aan.

De locatie die in Profit wordt onthouden ziet er dan bijvoorbeeld zo uit: \\Client\C$\Users\Peter\OneDrive\AFAS\

Optie 2: Schijfletter beschikbaar stellen

De systeembeheerder in je organisatie kan de map van OneDrive, Dropbox of Sharepoint als schijfletter beschikbaar stellen. Dan zal in je volgende AFAS Online-sessie die schijfletter beschikbaar zijn in Profit zodat je rechtstreeks bij je bestanden kan.

Zie ook:

Optie 3: Speciale verwijzing

Soms is het niet mogelijk een schijfletter aan te maken, maar het kost wel erg veel kliks om bij je Dropbox/OneDrive map te komen.

In dat geval zou je een speciale verwijzing kunnen maken, waarbij je een locatie C:\AFAS maakt die eigenlijk verwijst naar bijvoorbeeld C:\Users\Peter\OneDrive\AFAS\. Dit kan via een 'symbolic link'. Dit zal per gebruiker gedaan moeten worden, of door je systeembeheerder voor meerdere gebruikers toegepast moeten worden.

Voor bovenstaand voorbeeld zou je in de commandprompt het volgende commando uitvoeren:

mklink /d C:\AFAS\ "C:\Users\Peter\OneDrive\AFAS"

Voor een SharePoint-locatie zou dit als volgt kunnen:

mklink /d C:\SharePoint \\klant.sharepoint.com@SSL\DavWWWRoot\

Meer informatie over Symbolic links:

Direct naar

 1. Werken in een omgeving
 2. Omgeving en administratie openen
 3. Profit Home - Spotlight, Meldingen Historie en Favorieten
 4. In- en uitzoomen
 5. Scherm splitsen (schermen naast elkaar plaatsen)
 6. Scherm minimaliseren
 7. Inzoomen, uitzoomen en Donkere modus
 8. Menu en functies gebruiken
 9. Vensters gebruiken
 10. Dropbox, SharePoint en OneDrive benaderen
 11. Gebruikerstaal selecteren