Een cao in Profit bevat een groot aantal zaken m.b.t. de looninrichting en de arbeidsvoorwaarden. Bij de looninrichting kun je denken aan looncomponenten, grondslagen en parameters. Deze gegevens zijn vooral van belang voor de loonberekening in Profit Payroll. Bij arbeidsvoorwaarden kun je denken aan de instellingen voor verlof en verzuim. De arbeidsvoorwaarden zijn zowel voor Profit Payroll als Profit HRM van belang.
De cao's vormen het hoogste inrichtingsniveau in Profit: de zaken die je in een cao vastlegt, gelden voor alle gekoppelde werkgevers en medewerkers. Je bepaalt per werkgever de cao's die van toepassing kunnen zijn voor haar medewerkers. Een medewerker kan één (actuele) cao hebben.
Als voorbeeld zie je in het schema twee cao's en drie werkgevers:
Door deze structuur leg je gegevens op een zo hoog mogelijk niveau vast. Als je een wijziging doorvoert in een cao, geldt deze ook voor de lagere niveaus (werkgevers en medewerkers). Wel kun je op lagere niveaus afwijken.
Looninrichting en arbeidsvoorwaarden
Een cao bevat altijd een standaardlooninrichting en één of meer arbeidsvoorwaarden. De standaardlooninrichting van Profit CAO's wordt onderhouden en uitgeleverd door AFAS. Een arbeidsvoorwaarde is een bundel die de vooral HRM-gerelateerde zaken bevat, zoals dienstbetrekkingen, verlofsoorten, en standaardroosters. Arbeidsvoorwaarden worden niet door AFAS uitgeleverd, deze moet je zelf inrichten.
Voor de meeste organisaties volstaat één arbeidsvoorwaarde, omdat zaken als verlofrecht, regels rond verzuim en de werkweek voor alle medewerkers hetzelfde zijn.
Als voor verschillende groepen medewerkers afwijkende arbeidsvoorwaarden gelden, dan voeg je binnen de cao extra arbeidsvoorwaarden toe. In die situatie koppel je de medewerker aan de juiste cao en de van toepassing zijnde arbeidsvoorwaarde.
AFAS ondersteunt meer dan 200 Profit CAO's voor specifieke branches. Met een Profit CAO kun je verlonen op basis van de Nederlandse wet- en regelgeving en je beschikt over specifieke looninrichting voor de branche (zoals vakantietoeslag en pensioenregelingen). Als je in de betreffende branche actief bent, kun je meestal volstaan met het installeren van de Profit CAO. Natuurlijk kun je hieraan nog specifieke inrichting toevoegen.
Je vindt alle beschikbare Profit CAO's op het Profit Update Center van AFAS. Hier vind je ook informatie over Profit CAO's die binnenkort beschikbaar zullen worden gesteld. Als de Profit CAO voor de branche nog niet beschikbaar is, kun je hierover natuurlijk contact opnemen met AFAS. Mocht de gewenste cao niet op korte termijn ondersteund worden, kijk dan onder 'Hoe kies ik de juiste Profit CAO' hoe je de juiste keuze voor de cao maakt.
Basis CAO
Als je niet onder een specifieke cao valt en je kunt de loonregelingen niet baseren op één van de Profit CAO's, dan gebruik je de Basis CAO. Hierin zit alleen de looninrichting voor de Nederlandse wet- en regelgeving. Je kunt ook de Basis CAO uitbreiden met je eigen looninrichting.
Kijk onder 'Hoe kies ik de juiste Profit CAO' hoe je de juiste keuze voor de cao maakt.
De volgende elementen van belang bij de keuze voor de juiste Profit CAO:
Landelijke wet- en regelgeving (deze zit in alle Profit CAO’s verwerkt)
Veel gebruikte regelingen (alle Profit CAO’s bevatten de looncomponenten van de Basis CAO)
Pensioenregeling(en)
Loongebouw
CAO specifieke regelingen
Twijfel je over de keuze? Kies altijd de Profit CAO die het beste past voor wat betreft pensioenberekening en pensioenaanlevering. Begin dus ook met de vraag: "Bij welk pensioenfonds zijn we aangesloten? En hoe verloopt de aanlevering?"
Waarom is dat belangrijk?
De pensioenberekening is één van de meest complexe onderdelen van de Profit CAO’s. Helaas is standaardisatie op het gebied van pensioenen zeer ver te zoeken in Nederland. Er zijn talloze manieren voor het vaststellen van een pensioengrondslag, parttime percentage, verloonde uren voor pensioen, voortschrijdende cumulatieve berekeningen etc.
Daarnaast is de pensioenberekening onderhevig aan wijzigingen zoals: