Verkoopfactuur wijzigen

Het komt regelmatig voor dat je iets in een bestaande verkoopfactuur moet wijzigen. Afhankelijk van het status van deze verkoopfactuur is de werkwijze verschillend. Dit onderwerp beschrijft de verschillende mogelijkheden.

Inhoud

Verkoopfactuur is nog niet verzonden

Zo lang je een verkoopfactuur nog niet hebt verzonden naar een klant, kan je alle gegevens nog wijzigen.

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Verkoopfacturen.
  2. Wissel naar de weergave Te verzenden verkoopfacturen.
  3. Open de gewenste Verkoopfactuur.
  4. Klik op Wijzigen (W).
  5. Wijzig de gewenste gegevens.
  6. Klik op Opslaan (Ctrl+S).

Verkoopfactuur is verzonden, wijziging heeft geen invloed op het bedrag

Van een verzonden verkoopfactuur kan je geen gegevens wijzigen die gevolgen hebben voor het bedrag inclusief btw, maar wel tekstuele gegevens.

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Verkoopfacturen.
  2. Wissel naar de weergave Verzonden verkoopfacturen.
  3. Open de gewenste Verkoopfactuur.
  4. Klik op Wijzigen (W).
  5. Wijzig de gewenste gegevens.

Je kunt bijvoorbeeld de Referentie klant wijzigen, of de manier waarop je de btw in je administratie wilt verwerken.

6. Klik op Opslaan (Ctrl+S).

Hou er rekening mee dat het reeds verzonden pdf-bestand niet meewijzigt.

Verkoopfactuur is verzonden, wijziging heeft invloed op het bedrag

Wanneer je na verzenden iets wilt wijzigen dat gevolgen heeft voor het bedrag inclusief btw, dan kan dit alleen door een correctiefactuur te maken.

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Verkoopfacturen.
  2. Wissel naar de weergave Verzonden verkoopfacturen.
  3. Open de gewenste Verkoopfactuur.
  4. Klik op de Meer-knop .
  5. Klik op de actie Crediteren en opnieuw verzenden.

Nu gebeuren twee dingen:

• De verzonden verkoopfactuur wordt volledig teruggedraaid (gecrediteerd). Deze creditfactuur staat klaar om te worden verzonden.
    • Een nieuwe verkoopfactuur wordt toegevoegd en geopend om direct te wijzigen.
  6. Wijzig de gewenste gegevens.

Je kunt nu in principe alle gegevens wijzigen, bijvoorbeeld de klant, de verkoopproducten, of de aantallen.

7. Klik op Opslaan (Ctrl+S).
  8. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Verkoopfacturen.
  9. Wissel naar de weergave Te verzenden verkoopfacturen.
  10. Selecteer de creditfactuur en vervangende verkoopfactuur.
  11. Klik op Verzenden.

Verkoopfactuur is verzonden, grootboekrekening wijzigen

Is een verkoopfactuur per ongeluk op een verkeerde grootboekrekening geboekt? Volg dan de volgende stappen om dit te wijzigen.

Let op!

De grootboekrekening voor een verkoopfactuur wordt bepaald bij het Verkoopproduct dat je in een regel hebt geselecteerd. Daarom moet je dit verkoopproduct wijzigen om de grootboekrekening van een verkoopfactuur te wijzigen.

1. Volg de stappen 1-5 bij: Verkoopfactuur is verzonden, wijziging heeft invloed op het bedrag.
  2. Klik op Opslaan (Ctrl+S).
  3. Open het gewenste Verkoopproduct.
  4. Wijzig de Grootboekrekening.
  5. Open de vervangende Verkoopfactuur.
  6. Klik op Verzenden.

De verkoopfactuur wordt nu geboekt op de gewijzigde grootboekrekening in het verkoopproduct.

Let op!

Was een verkoopfactuur al (deels) betaald door een klant? Vergeet dan niet om het gecrediteerde bedrag terug te betalen. Het is mogelijk om een creditbedrag te verrekenen met een vervangende verkoopfactuur.

Verkoopfactuur verwijderen

Je kunt een verkoopfactuur verwijderen zo lang deze nog niet is verzonden.

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Verkoopfacturen.
  2. Wissel naar de weergave Te verzenden verkoopfacturen.
  3. Open de te verwijderen verkoopfactuur.
  4. Klik op de Meer-knop .
  5. Klik op Verwijderen.

De Belastingdienst wil dat factuurnummers doorlopen. Om te verantwoorden waarom factuurnummers van de verzonden verkoopfacturen niet doorlopen, kan je de verwijderde verkoopfacturen vinden in de weergave Alle verkoopfacturen of Verwijderde verkoopfacturen.