Werkwijze g-rekening Inkoop instellen

Een g-rekening is een geblokkeerde rekening, die in het bezit is van de Belastingdienst, waarop jij een deel van het te betalen inkoopfactuurbedrag stort. Dit bedrag is bedoeld om loonheffingen en sociale premies van te betalen. Deze werkwijze wordt vaak gebruikt tussen ondernemingen waarvoor de Wet Ketenaansprakelijkheid van toepassing is (onderaanneming).

Voordat je de functionaliteit voor g-rekening kan gebruiken moet je deze activeren en instellen.

G-rekening inkoop activeren

1. Open de gewenste Administratie.
  2. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Instellingen / Inkoop.
  3. Klik op G-rekening crediteuren.
  4. Vink G-rekening crediteuren aan.
  5. Klik op Opslaan (Ctrl+S).

Grootboekrekening voor saldo kopiëren

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Grootboekrekeningen.
  2. Klik op Nieuw (N).
  3. Vul Te kopiëren grootboekrekening met 11.
  4. Selecteer de grootboekrekening met het hoogste nummer uit de 11-serie.
  5. Vul een Omschrijving in.
  6. Vul een Nummer in.

Gebruik een uniek nummer, bijvoorbeeld het eerstvolgende nummer in de 11-serie.

7. Klik op Opslaan (Ctrl+S).

Bankrekening voor g-rekening toevoegen

1. Open de gewenste Administratie.
  2. Klik op de inhoudsopgave Bankrekeningen.
  3. Klik op Nieuw (N).
  4. Vul het Rekeningnummer in.
  5. Selecteer G-rekening bij Type.
  6. Vink Voorkeur bankrekening uitgaande betaling en Voorkeur bankrekening inkomende betaling niet aan.
  7. Klik op Opslaan (Ctrl+S).

G-rekening voor inkoopfacturen instellen

1. Open de gewenste Administratie.
  2. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Instellingen / Inkoop / Inkoopfactuur.
  3. Selecteer de toegevoegde g-rekening bij Betaalrekening g-rekeningdeel inkoopfactuur.

Je bent nu klaar om de g-rekening te gebruiken bij het betalen van inkoopfacturen.

G-rekening crediteur toevoegen

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Crediteuren.
  2. Open de gewenste Crediteur.
  3. Klik op Bankrekening toevoegen.
  4. Vul het Rekeningnummer in.
  5. Selecteer G-rekening bij Type.
  6. Vink Voorkeur bankrekening uitgaande betaling en Voorkeur bankrekening inkomende betaling niet aan.
  7. Klik op Opslaan (Ctrl+S).

Standaardwaarden voor g-rekening instellen bij crediteuren

Met bepaalde crediteuren bestaan afspraken over het percentage van het factuurbedrag dat moet worden betaald op hun g-rekening. Om niet op iedere inkoopfactuur opnieuw het bedrag of percentage g-rekening in te hoeven vullen kan je deze waarden instellen bij deze crediteuren.

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Crediteuren.
  2. Open de gewenste Crediteur.
  3. Klik op de inhoudsopgave Instellingen.
  4. Klik op Inkoopfacturen.
  5. Vink Deel betalen naar g-rekening aan.
  6. Selecteer de juiste bankrekening bij G-rekening crediteur.
  7. Vul een Percentage g-rekening in.
  8. Bepaal of je deze waarde altijd wilt toepassen, of dat je bij bepaalde inkoopfacturen van deze waarde wilt kunnen afwijken.

9. Klik op Opslaan (Ctrl+S).

Inhoud

Algemene werkwijze g-rekening inkoop instellen

Voordat je de functionaliteit voor g-rekening kan gebruiken moet je deze activeren en instellen bij de administratie.

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Inkoopfactuur instellingen.

Let op

Alleen Medewerkers van een administratiekantoor of klanten met de licentie Ondernemen kunnen deze functie gebruiken.

2. Klik op de inhoudsopgave G-rekening crediteuren.
  3. Vink G-rekening crediteuren aan.
  4. Klik op Opslaan (Ctrl+S).
  5. Voeg een nieuwe grootboekrekening toe.

Een g-rekening is een aparte bankrekening. Om het saldo van deze bankrekening afzonderlijk bij te kunnen houden voeg je hier een extra grootboekrekening voor toe.

Maak een kopie van grootboekrekening 1100: Bank.

6. Voeg een nieuwe bankrekening toe.

Gebruik het bankrekeningnummer dat je van de Belastingdienst hebt ontvangen.

Gebruik het type G-rekening.

7. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Inkoopfactuur instellingen.
  8. Klik op de inhoudsopgave G-rekening crediteuren / G-rekening.
  9. Selecteer de toegevoegde g-rekening bij Betaalrekening g-rekeningdeel inkoopfactuur.
  10. Klik op Opslaan (Ctrl+S).

Standaardwaarden voor g-rekening instellen bij crediteuren

Met bepaalde crediteuren bestaan afspraken over het percentage van het factuurbedrag dat moet worden betaald op hun g-rekening. Om niet op iedere inkoopfactuur opnieuw het bedrag of percentage g-rekening in te hoeven vullen kan je deze waarden instellen bij deze crediteuren.

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Crediteuren.
  2. Open de gewenste Crediteur.
  3. Klik op de inhoudsopgave Instellingen.
  4. Klik op Inkoopfacturen.
  5. Vink Deel betalen naar g-rekening aan.
  6. Selecteer de juiste bankrekening bij G-rekening crediteur.
  7. Vul een Percentage g-rekening in.
  8. Bepaal of je deze waarde altijd wilt toepassen, of dat je bij bepaalde inkoopfacturen van deze waarde wilt kunnen afwijken.

9. Klik op Opslaan (Ctrl+S).

Purchs_Werkwijze g-rekening inkoop instellen (crediteur)

Met bepaalde crediteuren bestaan afspraken over het percentage van het factuurbedrag dat moet worden gestort op hun g-rekening. Om niet op iedere inkoopfactuur opnieuw het bedrag of percentage g-rekening in te hoeven vullen kan je deze waarden instellen bij deze crediteuren.

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Crediteuren.
  2. Open de gewenste Crediteur.
  3. Klik op de inhoudsopgave Instellingen.
  4. Klik op de inhoudsopgave G-rekening.
  5. Vink G-rekening toepassen aan.
  6. Selecteer de juiste bankrekening bij G-rekening crediteur.
  7. Vul een Percentage g-rekening in.

Doe dit als je meestal hetzelfde percentage van het factuurbedrag voor de inkoopfacturen van deze crediteur op de g-rekening wilt storten.

8. Klik op Opslaan (Ctrl+S).

Deze instellingen worden op de eerstvolgende inkoopfactuur voor deze crediteur toegepast. Je kunt hier op dat moment nog van afwijken.