Inkoopfactuur wijzigen

Het komt regelmatig voor dat je iets in een bestaande inkoopfactuur moet wijzigen. Dit onderwerp beschrijft de verschillende mogelijkheden.

Inhoud

Inkoopfactuur is nog niet betaald

Zo lang een inkoopfactuur nog niet (deels) is betaald door een klant, kan je alle gegevens nog wijzigen.

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Inkoopfacturen.
  2. Wissel naar de weergave Geboekte inkoopfacturen.
  3. Open de gewenste Inkoopfactuur.
  4. Klik op Wijzigen (W).
  5. Wijzig de gewenste gegevens.
  6. Klik op Opslaan (Ctrl+S).

Inkoopfactuur is betaald, wijziging heeft geen invloed op het bedrag

Van een (deels) betaalde inkoopfactuur kan je geen gegevens wijzigen die gevolgen hebben voor het bedrag, maar wel bijvoorbeeld tekstuele gegevens.

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Inkoopfacturen.
  2. Wissel naar de weergave Geboekte inkoopfacturen.
  3. Open de gewenste Inkoopfactuur.
  4. Klik op Wijzigen (W).
  5. Wijzig de gewenste gegevens.

Je kunt bijvoorbeeld de Referentie crediteur wijzigen.

6. Klik op Opslaan (Ctrl+S).

Inkoopfactuur is betaald, wijziging heeft invloed op het bedrag

Wanneer je nadat een inkoopfactuur (deels) is betaald iets wilt wijzigen dat gevolgen heeft voor het bedrag, dan kan dit alleen door een correctiefactuur te maken.

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Inkoopfacturen.
  2. Wissel naar de weergave Geboekte inkoopfacturen.
  3. Open de gewenste Inkoopfactuur.

Je kunt niets wijzigen wat gevolgen heeft voor het bedrag. In dat geval verschijnt een foutmelding.

4. Klik op de inhoudsopgave Betaling.
  5. Klik op de actie Aflettering ongedaan maken.

Hiermee ontkoppel je de bankmutatie van deze inkoopfactuur, zodat je deze kunt wijzigen.

6. Klik op de inhoudsopgave Algemeen.
  7. Klik op Wijzigen (W).
  8. Wijzig de gewenste gegevens.

Je kunt nu in principe alle gegevens wijzigen, bijvoorbeeld de crediteur, de grootboekrekeningen, of de aantallen.

9. Klik op Opslaan en Boeken (Ctrl+S).

Betaalwijze inkoopfactuur wijzigen

Wil je de betaalwijze van een Inkoopfactuur nog aanpassen wanneer deze al (deels) is betaald en de betaling onderweg is? De betaling is onderweg, wanneer een inkoopfactuur de betaalwijze PIN, iDEAL, of Creditcard heeft. Daarom werkt onderstaande methode alleen bij een van deze betaalwijzen. Bij andere betaalwijzen, zoals Op rekening volg je de werkwijze bij: Inkoopfactuur is betaald, wijziging heeft invloed op het bedrag.

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Inkoopfacturen.
  2. Wissel naar de weergave Geboekte inkoopfacturen.
  3. Open de gewenste Inkoopfactuur.
  4. Klik op Wijzigen (W).
  5. Klik op de inhoudsopgave Betaling.
  6. Klik op de Meer-knop .
  7. Klik op de actie Terug naar te betalen.

8. Klik op de inhoudsopgave Algemeen.
  9. Klik op het tabblad Betaling.
  10. Wijzig de Betaalwijze.

11. Klik op Opslaan en Boeken (Ctrl+S).

Credit inkoopfactuur toevoegen

Soms crediteert een leverancier (een deel van) een inkoopfactuur, omdat een product niet geleverd kon worden of ondeugdelijk was. Dit onderwerp beschrijft hoe je deze credit inkoopfacturen kunt verwerken.

1. Voeg een inkoopfactuur toe.
  2. Voeg een inkoopfactuur toe:
  3. Gebruik in de regels negatieve bedragen.
  4. Klik op Opslaan en Nieuw (Ctrl+Alt+S) om te verwerken en direct een nieuwe toe te voegen.

Klik op Opslaan en Boeken (Ctrl+S) als dit de laatste is die je wilt toevoegen.

Je kunt het creditbedrag verrekenen met een openstaande post (crediteur).