Optielijsten voor hoofdproject vaststellen

Een optielijst is een lijst met opties die gekozen kunnen worden. Je kunt per hoofdproject en bouwtype (hoekwoning, tussenwoning, etc.) een aparte optielijst maken. Je kunt gebaseerd op het bouwtype vervolgens eenvoudig de keuzelijsten voor de kopers genereren. Dit is echter niet verplicht. Je kunt ook optielijsten als een soort sjablonen aanmaken.

Aan iedere regel in de optielijst komt een voorcalculatie. Als je de regels van een andere optielijst overneemt, bestaan die voorcalculaties met prijzen al.

De nieuwe optielijst krijgt een eigen codenummer.

Je kunt de regels in de optielijst handmatig toevoegen of overnemen uit een of meerdere andere optielijsten. Als je ze overneemt zit er automatisch een voorcalculatie aan gekoppeld. Bij een handmatige regel voeg je de prijzen toe.

Optielijsten toevoegen:

1. Ga naar: Projecten / Kopersbegeleiding / Optielijst.
  2. Klik op: Nieuw.

3. Selecteer eventueel bij Project het hoofdproject. Bijvoorbeeld voor de wijk Leusden-Zuid.
  4. Selecteer eventueel bij Bouwtype om welk bouwtype van het hoofdproject het gaat waarbij je deze opties wilt hebben. Hoekwoning, tussenwoning, etc.
  5. Vul bij Omschrijving een duidelijke naam in die onderscheidend is ten opzichte van andere optielijsten.
  6. Vul bij Beschikbaar vanaf een datum vanaf wanneer deze optielijst geldig is.
  7. Selecteer eventueel een Bouwfase. Bijvoorbeeld Afbouw. Als je sluitingsdata per bouwfase hebt toegevoegd in het gekoppelde project, dan is dit ook van invloed op de Sluitingsdatum in de kop. En, als in de regel de bouwfase is ingesteld, op de regels.
  8. Voeg handmatig regels toe.

of

9. Neem regels over van een of meerdere andere optielijsten:
    1. Klik op de actie: Overnemen optielijst.
    2. Selecteer een of meer bestaande optielijst(en) die zijn aangemaakt voor een project.
    3. Klik op: Volgende.
    4. Selecteer de regels die je wilt overnemen (uit de optielijsten die je selecteerde).
    5. Klik op: Voltooien.

De regels worden vervolgens toegevoegd aan de optielijst voor jouw project.

10. Vul de velden in de optielijstregel aan. Je kunt niet alle velden wijzigen want een groot deel wordt bepaald vanuit de gekoppelde voorcalculatie.
    • Wijzig eventueel de Bouwfase in de regel. Bijvoorbeeld om deze overeen te laten komen met de bouwfase in de kop. De sluitingsdatum van de regel wijzigt dan ook, mogelijk.
    • Wijzig eventueel de Sluitingsdatum handmatig.
    • Vul het Aantal. Als vervolgens geen Kostprijs en/of Verkoopprijs gevuld wordt, open dan de voorcalculatie die bij de regel hoort.
    • Selecteer een Eenheid.
    • Vink Vast aantal aan als het aantal in de regel niet gewijzigd mag worden.
    • Stel eventueel een Minimumaantal en/of Maximumaantal in. Vast aantal mag dan niet zijn aangevinkt.
    • Stel eventueel bij Bijlage koper verplicht in of het toevoegen van een bijlage door de koper al of niet toegestaan of zelfs verplicht is.
    • Voeg bij Afbeelding 1 t/m 3 een afbeelding bij de regel toe die de koper in OutSite kan raadplegen.
    • Vink Specifiek aan in de regel. Hierdoor maakt Profit bij het aanmaken van een optiekeuzelijst deze regel direct specifiek. Dit betekent dat de regel geen relatie meer heeft met bijhorende optielijst en uniek is voor de optiekeuzelijst. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een showroom-optie. Denk hierbij aan een badkamer of keuken. Deze zal per koper altijd afwijken.

Een wijziging van een specifieke optieregel zal daardoor niet doorwerken in de optiekeuzelijstregel.

11. Bekijk/wijzig de voorcalculatie per optielijstregel:
    • Selecteer de optieregel en klik op de actie Voorcalculatie.
    • Als je een boekingslay-out moet kiezen, selecteer dan degene voor meerwerk.

• Vul de velden of neem velden over van een bestaande voorcalculatie. Vul bijvoorbeeld de Prijs per eenheid zodat in de voorcalculatie en vervolgens in de optielijst een verkoopprijs verschijnt.
    • Klik op: Voltooien.
  12. Klik op: Voltooien. Het opslaan/wijzigen kan enige tijd in beslag nemen.
  13. Voeg nog meer optielijsten voor dit hoofdproject toe, per bouwtype bijvoorbeeld.

Direct naar

1. Opties en keuzes beheren
  2. Optielijsten voor hoofdproject vaststellen
  3. Optiekeuzelijsten voor de kopers voorbereiden
  4. Sluitingsdatum optiekeuzelijsten toevoegen/wijzigen
  5. Optielijst en optiekeuzelijst wijzigen
  6. Kopersbegeleiding