Opties en keuzes beheren

De optiekeuzelijst is de lijst met opties waaruit de koper van het subproject kan kiezen. Deze kun je op verschillende manieren toevoegen, waarbij iedere manier zijn voor- en nadelen heeft. Welke het beste is in jullie situatie hangt o.a. af van de manier waarop je de 'bibliotheek van opties' wilt inrichten en prijzen wilt beheren.

Je kunt een optiekeuzelijst automatisch laten genereren of handmatig toevoegen.

 • Via automatisch genereren maak je optiekeuzelijsten per bouwtype. Je kunt hierbij maar één optielijst selecteren. Hierbij blijven de optiekeuzelijstregels gekoppeld aan de optielijstregels. De prijs mag je dus niet wijzigen in de optiekeuzelijst. Als je in de optielijst/voorcalculatie wijzigt, wijzigt dit voor alle gekoppelde optiekeuzelijsten. Voordelen: optiekeuzelijsten zijn snel voor alle bouwnummers klaar en identiek, ook qua prijzen.

 • Als je handmatig een optiekeuzelijst toevoegt via het overnemen van optielijsten kun je meerdere optielijsten combineren. De optiekeuzelijstregels zijn vervolgens specifiek voor de nieuwe optiekeuzelijst en zijn niet meer gekoppeld aan de optielijsten. De prijs kan daarin vervolgens gewijzigd worden.

Inhoud

Werkwijze

Zie ook

Zie ook

Direct naar

 1. Kopersbegeleiding
 2. Hoofdproject en subprojecten vastleggen
 3. Verkooprelaties/kopers vastleggen
 4. Optielijsten en optiekeuzelijsten toevoegen en beheren
 5. Optiekeuzelijst verstrekken aan koper/verkooprelatie
 6. Koper legt zijn optiekeuzes vast
 7. Bevestigen (kopersbegeleider)
 8. Digitaal ondertekenen kopers
 9. Kopersbegeleider maakt ondertekende optiekeuzelijst definitief
 10. Optiekeuzes omzetten naar voorcalculatie
 11. Voorcalculatie naar werkbegroting
 12. Facturering van de opties via termijnen aan de koper