G-rekening inrichten (Crediteuren)

Je gebruikt deze functionaliteit als je bepaalde bedragen moet overmaken op de G-rekening van de crediteuren. Dit is (meestal) een verplichting in het kader van de Wet Ketenaansprakelijkheid.

Deze pagina gaat over de inrichting bij G-rekening voor crediteuren. Raadpleeg eventueel ook G-rekening inrichten (Debiteuren)

Inhoud

Video
Activering inschakelen

Deze functionaliteit is niet standaard beschikbaar, je moet hiervoor een activering inschakelen. Schakel de activering bij voorkeur in aan het einde van de werkdag of in het weekend. Tijdens het activeringsproces zal namelijk altijd een conversie plaatsvinden en tijdens deze conversie kunnen de medewerkers niet in Profit werken. Het is aan te raden een nieuwe activering eerst te testen in een testomgeving, voordat je deze doorvoert in de live-omgeving.

Naam van de in te schakelen activering:

• Wet Ketenaansprakelijkheid

Activering inschakelen in een omgeving

Boekingslay-out Inkoopboeking aanpassen

Je voegt het veld Bedrag G-rekening toe aan de regel van de boekingslay-out voor inkoopfacturen. Hier bepaal je tijdens het boeken van een inkoopfactuur welk bedrag je op de G-rekening van de crediteur wilt overmaken.

Als het % G-rekening in de eigenschappen van de crediteur gevuld is, berekent Profit het Bedrag G-rekening automatisch tijdens het boeken van inkoopfacturen. Is het % G-rekening niet bekend? Dan vul je het Bedrag G-rekening bij het boeken van de inkoopfactuur handmatig.

1. Ga naar: Algemeen / Beheer / Boekingslay-out.
  2. Klik op: Nieuw.
  3. Maak een kopie van de boekingslay-out Financiƫle mutaties (Inkoopboeking) (Profit).
  4. Open de boekingslay-out.
  5. Ga naar het tabblad: Regel.
  6. Sleep het veld Bedrag G-rekening naar de juiste positie in de regel.
  7. Ga naar het tabblad: Staart.
  8. Sleep het veld Bedrag G-rekening naar de staart.
  9. Sleep eventueel ook het veld G-rekening naar de staart.
  10. Klik op: OK.
  11. Koppel de boekingslay-out aan het inkoopdagboek.
Boekingslay-out koppelen aan dagboek Inkoop

Je koppelt de zojuist gewijzigde boekingslay-out met de benodigde G-rekeningvelden aan de dagboeken.

1. Ga naar: Financieel / Grootboek / Dagboek.
  2. Open de eigenschappen van het Inkoopboek.
  3. Ga naar het tabblad: Lay-out .
  4. Selecteer bij Boeken de boekingslay-out met de G-rekeningvelden.
  5. Klik op: OK.
Percentage G-rekening op hoog niveau instellen

Je stelt het percentage in dat naar de G-rekening moet. Dit geldt zowel voor inkoop als voor verkoop.

1. Ga naar: Projecten / Beheer / Instellingen / Facturering/voorraad.
  2. Ga naar het tabblad: Ordermanagement.
  3. Vul het veld % G-rekening. Dit veld wordt gebruikt in Ordermanagement en in Projecten.
  4. Klik op: OK.
G-rekening en percentage G-rekening bij crediteur instellen

Je legt een G-rekening vast als je een deel van de factuurbedragen moet storten op de geblokkeerde rekening (G-rekening) van de crediteur in het kader van de wet Ketenaansprakelijkheid.

G-rekening toevoegen en % G-rekening vastleggen bij de crediteur:

1. Ga naar:
    • Financieel / Crediteur / Crediteur
    • Ordermanagement / Inkoop / Inkooprelatie.
  2. Open de eigenschappen van de inkooprelatie.
  3. Ga naar het tabblad: Bankrekening.
  4. Klik op: Nieuw.
  5. Selecteer het Land van de bank.
  6. Vul de Bankrekening in.
  7. Vink G-rekening aan.
  8. Klik op: Volgende.
  9. Klik op: Voltooien.
  10. Ga naar het tabblad: Betaling.

Fin_G-rekening toevoegen bij crediteur (10)

11. Selecteer de zojuist toegevoegde G-rekening in het veld G-rekening.
  12. Vul bij % G-rekening het percentage in dat voor deze crediteur op de G-rekening geboekt moet worden. Profit gebruikt dit percentage vervolgens om het bedrag voor de G-rekening automatisch te berekenen bij het toevoegen van inkoopfacturen.
  13. Klik op: OK.
  14. Klik op: OK.
  15. Stel dit in bij alle relevante crediteuren.

Direct naar

1. Debiteuren en crediteuren inrichten
  2. Verkooprelatieprofiel inrichten
  3. Inkooprelatieprofiel inrichten
  4. Autonummering opzetten
  5. Betaalwijze toevoegen
  6. Betaalvoorwaarde toevoegen
  7. Verzamelrekeningen debiteuren en crediteuren toevoegen
  8. Aanvullende velden debiteuren en crediteuren
  9. Nummeringsgrenzen debiteuren en crediteuren inrichten
  10. Kredietbeperking en betalingskorting inrichten
  11. Ouderdomsgrenzen inrichten
  12. Pandgrenzen inrichten
  13. G-rekening inrichten (alleen crediteuren)

Process

Crediteur Bank

Work area

Financieel