Werkroosters inrichten

Een roostercyclus bevat een aantal opeenvolgende weken, waarbij in elke week op andere dagen en tijden gewerkt wordt. Als een medewerker werkt volgens een werkrooster, koppel je de roostercyclus bij de medewerker.

Als je geen roostercyclus wilt gebruiken, hoef je dit onderdeel niet in te richten.

Inhoud

Beschrijving

Je kunt werkroosters in de volgende situaties gebruiken:

• Medewerkers werken in ploegendienst.
  • Medewerkers hebben per week een wisselend rooster, bijvoorbeeld: een medewerker werkt de ene week vijf dagen en de andere week vier dagen.
  • Medewerkers bouwen ATV op, door meer uren te werken dan het aantal contracturen.

Indeling van een roostercyclus

Een roostercyclus bestaat uit weekroosters en weekroosters bestaan uit dagroosters.

Toelichting:

• Ochtendploeg

Je kunt de dagroosters gebruiken als bouwstenen. Het dagrooster voor de ochtenddienst bijvoorbeeld is elke dag hetzelfde, namelijk van 06:00 uur t/m 14:30. Daarom heb je maar één dagrooster nodig voor de ochtenddienst. In het weekrooster 'Ochtenddienst' koppel je het dagrooster aan alle van toepassing zijnde dagen.

• Avondploeg

Hetzelfde als de ochtendploeg, maar met andere werktijden. Daarom koppel je een ander dagrooster.

• Nachtploeg

Bij de nachtploeg heb je te maken met een afwijkende indeling van dagroosters. De diensten van de nachtploeg beginnen namelijk in de avond en lopen door in de volgende dag. Een dagrooster in Profit is begrensd op één dag en kan niet doorlopen in de volgende dag.

De dienst op maandag begint op 22:00 en loopt om middernacht af. Daarna neemt het volgende dagrooster het over (van 00:00 - 06:30). Op zaterdag blijft alleen een dienst over van 00:00 - 06:30.

In deze situatie is er sprake van vijf werkdagen die worden verdeeld over zes kalenderdagen. Profit mag echter maar vijf SV-dagen berekenen. Daarom gebruik je voor zaterdag een apart dagrooster waarin je hebt aangeven, dat deze dag niet als SV-dag geteld mag worden.

Zoals je in het bovenstaande voorbeeld ziet, gebruik je de dagroosters als bouwstenen. Ook weekroosters zijn bouwstenen. Een weekrooster kan meerdere malen terugkomen in dezelfde roostercyclus, maar ook in verschillende roostercycli. Als je bijvoorbeeld een andere roostercyclus hebt met dezelfde ochtenddienst (elke werkdag van 06:00 uur t/m 14:30 met een half uur pauze), dan koppel je het weekrooster 'Ochtendploeg' ook aan deze roostercyclus.

Tijdsbesteding medewerker

Als je een urensoort selecteert bij het dagrooster, kun je in analyses en/of rapporten inzicht krijgen in de tijdsbesteding van de medewerkers.

Voorbeeld:

Je wilt weten hoeveel tijd de medewerkers thuiswerken. In het dagrooster dat de medewerkers thuiswerken koppel je een urensoort 'Thuiswerken'. Als je een analyse maakt, kunt op basis van de gewerkte uren achterhalen hoeveel uur de medewerkers thuiswerken.

Roostercyclus koppelen bij de medewerker

Bij elke medewerker met een werkrooster zullen de weken van de roostercyclus achtereenvolgens worden toegepast. Je kunt op medewerkerniveau de volgorde van de werkweken niet wijzigen. Wel geef je per medewerker de beginweek op. In de eerste week van het jaar zal de ochtendploeg beginnen met week 1, de middag-/avondploeg met week 2 en de nachtploeg met week 3. In de daarop volgende week schuiven alle ploegen een week door.

Dagrooster toevoegen

Een dagrooster bevat de dagdelen waarop gewerkt wordt. Als het gaat om aaneengesloten werktijd met een pauze kun je volstaan met het toevoegen van één dagdeel met een pauze.

Dagrooster toevoegen:

1. Ga naar: HRM / Aan- en afwezigheid / Werkrooster / Dagrooster.
  2. Klik op: Nieuw
  3. Vul de omschrijving in.
  4. Klik op: Voltooien
  5. Open de eigenschappen van het nieuwe dagrooster.
  6. Ga naar het tabblad: Werktijd.
  7. Klik op: Nieuw.
    1. Vul de werktijden en de pauzeduur in.
    2. Vink Meenemen in berekening SV-dagen aan als dit dagdeel mee moet worden geteld als SV-dag. Als een dagrooster meerdere dagdelen bevat waarbij dit veld is aangevinkt, wordt de dag toch maar als één SV-dag geteld. Bij ploegendiensten die doorlopen in de volgende werkdag, kan het nodig zijn om dit veld niet aan te vinken.
    3. Vink Verlofopbouw niet aan. Zie de toelichting van ATV-opbouw.
  8. Selecteer een urensoort. De urensoort die je selecteert, heeft geen direct gevolg in Profit. De gekozen waarde kun je gebruiken om inzicht te krijgen in de werkelijke tijdsbesteding van de medewerkers.
  9. Klik op: Voltooien.
  10. Voeg op deze manier alle dagdelen aan het dagrooster toe.
Weekrooster toevoegen

Een weekrooster bevat per dag het van toepassing zijnde dagrooster.

Weekrooster toevoegen:

1. Ga naar: HRM / Aan- en afwezigheid / Werkrooster / Weekrooster.
  2. Klik op: Nieuw
  3. Vul de omschrijving in.
  4. Koppel aan elke dag het gewenste dagrooster.

5. Klik op: Voltooien
Roostercyclus toevoegen

Een roostercyclus bevat een aantal opeenvolgende weekroosters. Als je een roostercyclus koppelt bij een medewerker kies je tevens de week waarmee de medewerker begint. Hierdoor kan bijvoorbeeld bij ploegendienst een groep medewerkers beginnen met de ochtenddienst, een groep met de middag-/avonddienst (beginnen met week 2) en een groep met de nachtdienst (beginnen met week 3).

In de weergave Roostercyclus zie je aparte kolommen voor dagen en uren exclusief ATV en inclusief ATV. In de roostercyclus kunnen bepaalde dagdelen namelijk als ATV gemarkeerd zijn.

Roostercyclus toevoegen:

1. Ga naar: HRM / Aan- en afwezigheid / Werkrooster / Roostercyclus.
  2. Klik op: Nieuw
  3. Vul de omschrijving in.
  4. Klik op: Voltooien.
  5. Open de eigenschappen van de nieuwe roostercyclus.
  6. Ga naar het tabblad: Werkweek.
  7. Klik op: Nieuw.
  8. Verplaats de werkweken van het vak Beschikbaar naar het vak Geselecteerd. Gebruik de pijltoetsen onder het vak geselecteerd om de werkweken in de juiste volgorde te plaatsen. Een roostercyclus kan maximaal 6 weekroosters bevatten.
  9. Klik op: Voltooien.